Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Η Πόρνη Από Πάνω

 

widow1

widow2   Η Κατερίνα Διδασκάλου είναι η Ερατώ. Μια μεγάλη κοπέλα φερμένη από την Πρέβεζα στο κλεινόν άστυ από τον «απελευθερωτή» της, εξού και το όνομά του-Λευτέρης- αστυνομικό, σύζυγο και τώρα νεκρό.

   Μία επαρχιωτοπούλα που κυνήγησε το όνειρό της, να αποδεσμευθεί από την ασφυξία των εκεί προκαταλήψεων, της βάναυσης πατρικής «διαπαιδαγώγησης» και των απαγορεύσεων, για να βρεθεί σε ένα περιβάλλον που θα κάνει ό,τι θέλει, όπως το θέλει και όταν θέλει. Όταν συνειδητοποιεί όμως πως ο Λευτέρης είναι ένας τύραννος ακόμα, με ρηχό ψυχισμό και δικτατορία στην καρδιά, αρχίζει να μαραζώνει σταδιακά και να κλείνεται στη φροντίδα του σπιτικού της, στα κεντήματα και τις φαντασιώσεις της.

   Ο ερχομός μιας πόρνης στο επάνω διαμέρισμα, την κάνει να παραλληρεί για τη ζωή-θάνατο που βιώνει ή μάλλον επιβιώνει στη μέση ηλικία της. Κάθε άκουσμα ηδονής καρφώνεται μέσα της σαν μακρινός απόηχος ονείρου, που απλά εκείνη αδυνατεί να γευτεί, όσο και να το λαχταρά, όσο και να το προσμένει.

xz231   Τελικά, με τον απρόσμενο θάνατο του δυνάστη της, η Ερατώ φτάνει στην πολυπόθητη κορύφωση, κάθαρση, λύτρωση και επιτέλους ταύτιση με το πραγματικό εγώ της και τα θέλω της. Αυτός ο άνδρας πεθαίνοντας απελευθέρωσε μια φυλακισμένη ψυχή, αρκετά τραυματισμένη πάραυτα για να μπορέσει να εξαργυρώσει τα καρφιά μιας ολόκληρης ζωής. Σημασία έχει ότι στο τέλος, η μικρή κοπέλα από την Πρέβεζα, που εντωμεταξύ είχε μετατραπεί σε μικρή «ηλικιωμένη» στην Αθήνα, πέταξε από πάνω της τα κουκούλια της νύμφης και εξελίχθηκε στην ανεξάρτητη οντότητα που κρυβόταν υπομονετικά πίσω από το φόβο και το δισταγμό όλα τα προηγούμενα χρόνια.

xz23456   Μέσα σε 84 λεπτά μονολόγου, η Κατερίνα Διδασκάλου μεταφέρει μια ιστορία με κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις, ακροβατώντας ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία. Με αιχμηρό χιούμορ που πετιέται άξαφνα και προκαλεί το κοινό να γελάσει, ελαφρύνει κάπως από τις αποπνικτικές στιγμές συγκίνησης και τραγικότητας της ηρωίδας. Εξαιρετική υποκριτική από μια γυναίκα που μεταλλάσσεται στη σκηνή σε ανύποπτο χρόνο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μονταρισμένων σκηνών και αλλαγής περιβάλλοντος. Τα σκηνικά λιτά, με προσεγμένη λεπτομέρεια, εκπέμπουν το κλίμα της επιφανειακής τάξης και της εσωτερικής αναρχίας.

   Πραγματικά μια πλούσια σε συναισθήματα παράσταση, για το ρόλο του άνδρα, της γυναίκας ως «ΜΗ-ναικα», για την ψυχοσωματική βία, για τη μοναξιά, για τα όνειρα, για τις κοινωνικές αντιλήψεις και επιρροές τους, για την ίδια τη ζωή.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης
Φωτισμοί: Ελένη Αναγνωστοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης
Στο ρόλο της Ερατούς η Κατερίνα Διδασκάλου
Μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη
Έναρξη παραστάσεων: από την Παρασκευή 16/3/2012 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Θέατρο Βασιλάκου: Πλαταιών & Προφ. Δανιήλ 3, Τηλ. 210-3470707

Μέρες και ώρες παραστάσεων
Παρασκευή : 21.15
Σάββατο : 21.15
Κυριακή : 19.00
Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος : 15 ευρώ
Φοιτητικό, σύλλογοι κι οργανωμένα γκρουπς : 10 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη για ανέργους κατόπιν κράτησης

Βασιλική Φατούρου

xz3214

Θεατρικές Παραστάσεις