Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

10cm up - Bob Theatre Festival

 "10cm up" από τις θεατρικές ομάδες S07, Patari Project

Bob Theatre Festival 2012


    “3 άντρες, 3 εποχές, 3 διαφορετικές και ταυτόχρονα ίδιες ιστορίες”.


bobtheater1    Αυτή η φράση μου είχε μείνει στο μυαλό διαβάζοντας μερικές πληροφορίες για την παράσταση πριν μπω στο main stage του bios και πραγματικά ήμουν περίεργος να δω τι ακριβώς ήθελε να πει ο “ποιητής”. Τι ακριβώς μπόρεσε να συνδέσει η ομάδα S07 και το Patari project, μεταφέροντας μας σε 3 διαφορετικές εποχές, στο 30', στο 60' και στο σήμερα, με 3 τελείως διαφορετικές προσωπικότητες και όλα αυτά “10cm πάνω από το έδαφος”;

    Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι λοιπόν ακούγονται τρεις αντρικές φωνές να συνομιλούν για το ποια ζωή θα διαλέξει ο καθένας. Τα βρίσκουν μετά από μια γρήγορη κλήρωση και ο καθένας παίρνει την θέση του πάνω στις 3 διαφορετικές ξύλινες πλατφόρμες που τοποθέτησαν οι ίδιοι στο έδαφος. Η γνωριμία του κοινού με τους πρωταγωνιστών έγινε αμέσως, με χρονολογική σειρά, σχηματίζοντας μία τελείως αντιφατική εικόνα ανάμεσά τους, με τον καθένα να έχει την δική του ζωή, τις δικές του ανησυχίες και προβληματισμούς καθώς τίποτα δεν έδειχνε να τους συνδέει.

bobtheater2
    Από την μία ένας αστυνομικός την εποχή του 30' που ερωτεύεται μία κοπέλα και προσπαθώντας να την κερδίσει κάνει ότι περνάει από το χέρι του, πάντα με τους ευγενείς και αθώους τρόπους της εποχής εκείνης, για να την κερδίσει. Από την άλλη ένας φοιτητής την περίοδο του 60' όπου άφησε το χωριό του για να έρθει στην Αθήνα να σπουδάσει, που όμως στην πορεία τα πάρτι και η καλοπέραση τον άφησαν πίσω στην σχολή του. Τέλος ένας αργόσχολος, άνεργος νεαρός του σήμερα που μετά από έναν μεγάλο χωρισμό, προσπαθεί να γυρίσει σελίδα στην ζωή του. Και όλα αυτά σε μία συνεχή εναλλαγή από την μία ιστορία στην άλλη, τελείως ακανόνιστα, όμως πάντα με έναν πολύ όμορφο και παραστατικό τρόπο.

    Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η άκρως παραστατική παρουσίαση των γεγονότων και των χαρακτήρων τις κάθε ζωής ξεχωριστά, περιγράφοντας με ακρίβεια ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες στον τρόπο ομιλίας και συμπεριφοράς που απαιτούσε η κάθε εποχή. Τραγούδι, χορός και απίστευτη εκφραστικότητα από τους 8 ηθοποιούς που συμμετείχαν, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν μια πολύ γλυκιά χιουμοριστική ατμόσφαιρα.

bobtheater3    Αυτό όμως που ήθελε να προκαλέσει το “10cm up” δεν ήταν απλά μόνο γέλιο αλλά και προβληματισμό, που ίσως να μην ήταν εμφανές καθ όλη την διάρκεια της παράστασης. Μέσα σε 5 λεπτά όμως όλα είχαν γίνει ξεκάθαρα. Από την μία η άνοδος του Μεταξά και της Χούντας και από την άλλη η σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Και στις τρεις περιπτώσεις οι ζωές των τριών αυτών πρωταγωνιστών δείχνει να αλλάζει ριζικά λόγο των πολιτικών εξελίξεων της χώρας μας και του ρόλου της αστυνομίας στην αποκατάσταση της “τάξης”. Σε αυτό το σημείο τα βλέμματα τράβηξε η αναπαράσταση των σημερινών αστυνομικών, λεγόμενων Ματατζίδων, που φρουρούν την Βουλή και του πλήθους που διαμαρτύρεται.

    Μπορεί όλες αυτές οι σκηνές που περιγράφω να φαίνονται λίγο βαριές για μία παράσταση που την χαρακτήρισα πιο πάνω για τις πολύ αστείες ατάκες της, το τέλος όμως ικανοποίησε τους πάντες με την αισιοδοξία που μετέδωσε.

    Έτσι λοιπόν, μπορεί όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και οι διοικούντες να άλλαξαν, όμως αυτά που βιώνουμε και σήμερα δεν απέχουν και πολύ από το παρελθόν. Το μόνο που μας διαφοροποιεί είναι ότι ακόμη έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την τροπή των γεγονότων. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην παραδοθούμε, όπως δηλαδή έκανε και ο “Μπούμπης” που αρνήθηκε σε σχέσει με τους 2 χαρακτήρες του παρελθόντος, να κατέβει από την πλατφόρμα του-ζωή του.

Kείμενο, Φωτογραφίες : Γιώργος Γκουγκούδης
bobtheaterend

Θεατρικές Παραστάσεις