Σειρές

The Offer


   Πενήντα χρόνια κλείνουν φέτος από τη προβολή της ταινίας “The Godfather”. Η ταινία ήταν βασισμένη στο best seller βιβλίο του Mario Puzo. Με αφορμή αυτή την ταινία και το πώς δημιουργήθηκε, τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησε η μίνι σειρά “The Offer”. Δέκα επεισόδια γεμάτα ένταση, μηχανορραφίες αλλά και επιμονή για την ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις, κερδίζοντας από 250 έως 291 εκατομμύρια δολάρια στο box office, για την ταινία που άλλαξε την ρότα των μέχρι τότε ταινιών του «είδους». Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στις 16 Ιουνίου, όπου κλείνει με την τεσσαρακοστή πέμπτη απονομή Όσκαρ.
 
offer2210

   Με απορρόφησε από το πρώτο επεισόδιο. Είδα τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν σε κάθε βήμα. Είμαι σίγουρη πως αν ο Albert S. Ruddy δεν είχε τέτοιο πείσμα, ίσως εκείνη η ταινία να μην υπήρχε ποτέ. Ίσως να είχε γίνει με τελείως διαφορετικό τρόπο. Το όραμα αυτού του ανθρώπου, η επιμονή του αλλά και ο τρόπος που αντιμετώπιζε όλα τα στραβά, είναι απίστευτος. Και δεν μιλάμε για απλά πράγματα. Το βιβλίο από μόνο του είχε δημιουργήσει προβλήματα στην ιταλική κοινότητα. Όταν μαθεύτηκε ότι θα γυριστεί ταινία, έπεσαν πάνω τους να τους φάνε. Και δεν μιλάμε για διαδηλώσεις και λοιπές ειρηνιστικές συγκεντρώσεις. Η μαφία της Νέας Υόρκης, ιταλικά συνδικάτα του εγκλήματος, πολιτικά πρόσωπα αλλά και ο ίδιος ο Φρανκ Σινάτρα, έκαναν τα πάντα για να μην ξεκινήσει καν. Ο Albert, ένας νέος που ξεκίνησε ως προγραμματιστής αλλά αγαπούσε τον κινηματογράφο, βρέθηκε σε μια νύχτα παραγωγός στην Paramount Pictures. Σκοπός του να φτιάξει μια ταινία που να διαταράξει μια για πάντα τα νερά του σινεμά και τα κατάφερε.

   Δεν θέλω να κάνω spoiler, αλλά όσοι ασχοληθείτε με αυτή τη σειρά θα μείνετε με το στόμα ανοικτό αρκετές φορές. Οι άνθρωποι που κάνουν κινηματογράφο είναι ήρωες, πόσο μάλλον εκείνη την εποχή, που τα μπάτζετ ήταν μικρά, που τη βιομηχανία του σινεμά την ενδιέφερε το εύκολο χρήμα (ξέρω, αυτό σε πολλές περιπτώσεις ισχύει και σήμερα, αλλά τα μέσα, βρε παιδιά, είναι πολύ διαφορετικά). Η τεχνογνωσία σήμερα έχει κάνει άλματα, αλλά τη δεκαετία του εβδομήντα η τεχνολογία ήταν στα σπάργανα.
 
offer2214

   Ο Mario Puzo ήταν ένας αποτυχημένος συγγραφέας. Μέχρι να βγάλει το βιβλίο του Νονού. Η ιστορία του βιβλίου γεννήθηκε μέσα σε ένα βράδυ, όπου αναλογιζόμενος ο ίδιος την πορεία του και τα χρέη του, σκέφτηκε να γράψει ένα βιβλίο για ένα θέμα που γνώριζε καλά. Μεγάλωσε σε τέτοιες γειτονιές. Συναναστρεφόταν με τέτοιους ανθρώπους, ήξερε καλά την ιταλική κοινότητα. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, θα αναφέρω ότι ήταν αυτός που έγραψε το σενάριο για την πρώτη ταινία Superman του 1978 και πολλά ακόμα σενάρια.

   Από την άλλη έπαθα σοκ που χρειάστηκε πραγματική μάχη για να αποδεχθούν οι κουστουμάτοι της Gulf and Western (αυτοί είχαν τότε την Paramount) τον Al Pacino στον ρόλο του Michael. Διέπρεψε στον ρόλο του Albert S. Ruddy ο Miles Teller. Έδωσε τόσο ζωντανά τον χαρακτήρα που υποδυόταν. Βιώσαμε στο πετσί μας την απόγνωση, το πείσμα αλλά και την αδιαμφησβήτητη πνοή που έδωσε στην ταινία. Όλοι οι ηθοποιοί πραγματικά με εντυπωσίασαν. Είχα να δω τόσο δυναμική σειρά πολλά χρόνια. Όλοι ήταν κουμπωμένοι στους ρόλους τους άψογα, περίτεχνα θα έλεγα. Πέρασαν προς τα έξω πολύ εύκολα τους ανθρώπους που υποδύονταν. Οι Leslie Greif και Michael Tolkin έφτιαξαν ένα αριστούργημα. Ο Dan Fogler ήταν εξαιρετικός στο ρόλο του Francis Ford Coppola. Λάτρεψα τα σκηνικά και τα κουστούμια. Πέρασαν μια μαγική αύρα στην ταινία.
 
offer2215

   Μετά από αυτό θα ξαναδώ τις ταινίες του Νονού με τελείως διαφορετική οπτική, ξέροντας περισσότερα πράγματα πια. Από τις καλύτερες mini σειρές της χρονιάς και εύχομαι να πάρει αρκετά βραβεία. Της αξίζουν!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
offer2218
 
Joomla Social by OrdaSoft!