= Outlander
Σειρές

loogoo

Outlander

 
   Όταν η Diana Gabaldon έγραφε και κυκλοφορούσε τα βιβλία της, είμαι σίγουρη πως δεν είχε σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να έχουν τέτοια απήχηση. Φυσικά και βοήθησε και η σειρά που ξεκίνησε το 2014, υπό τη σκέπη του καναλιού Starz. Η σειρά των βιβλίων αναφέρεται σε μία ιστορία που ξεκινά από τη Σκωτία του 1743, για να οδηγηθεί, μέσω πολλών ιστορικών αναφορών και γεγονότων, στην Αμερική και ίσως ακόμα παραπέρα. Βλέπετε, φέτος διανύει τον πέμπτο της κύκλο η σειρά και έπεται έκτος. Οπότε σαφώς και δεν ξέρουμε που θα βρεθούν οι ήρωες της ιστορίας αυτής.
 
outlander2020 
   Ας το πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο πρώτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου, εκεί που γνωρίζουμε την Claire Randall (Caitriona Balfe) και το σύζυγό της Frank. Στο 1945. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει, το ζευγάρι που ήταν χώρια όλα αυτά τα χρόνια, αποφασίζει να πάει διακοπές στη Σκωτία για να αναζωπυρωθεί η σχέση του και συγκεκριμένα στο Inverness, ώστε ο Frank, εκτός από διακοπές με τη σύζυγο, να κάνει μια έρευνα για την καταγωγή του. Ο καθηγητής Frank χάνεται ανάμεσα σε έγγραφα, γενεαλογικά δένδρα και βιβλία για να κατανοήσει τους προπάππους του και η Claire εξερευνά την περιοχή, τα μνημεία αλλά και την ιστορία της.

   Το Inverness ήταν η πόλη των Highlander με τεράστια ιστορία αλλά και πολλές περίεργες ιστορίες. Κάποιες αναφέρονταν στο λόφο του Craigh na Dun. Εκεί βρέθηκε η Claire, εξερευνώντας τις όρθιες πέτρες. Οι ψίθυροι που άκουγε την έκαναν να πάει πολύ κοντά σε μια από αυτές και ακουμπώντας την, λιποθυμά. Όταν συνέρχεται, αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά. Οι πέτρες είναι εκεί, μόνο που ο χρόνος δεν είναι το 1945. Θα βρεθεί εγκλωβισμένη από αγγλικά στρατεύματα και δεν θα πιστεύει στα μάτια της όταν συνειδητοποιήσει πως ο άνθρωπος που της επιτίθεται είναι φτυστός ο σύζυγός της. Πρόκειται για τον Captain Randall, πρόγονο του Frank και… μεγάλο τομάρι. Αυτόν θα το συναντήσουμε αρκετές φορές ακόμα στις πρώτες σεζόν. Μετά… ησυχάζουμε.
 
outlander2013

   Ευτυχώς για την Claire, εκεί κοντά βρίσκεται ένα αγόρι, ο James "Jamie" MacKenzie Fraser (Sam Heughan) της Clan MacKenzie, με τους δικούς του και τη σώζει. Εκεί λοιπόν έχουμε την πρώτη επαφή με τα κιλτ, που είναι όχι κουστούμια αλλά αυθεντικότατες στολές και με όλες τις λεπτομέρειες της τότε ένδυσης των ανδρών. Κορίτσια, θα σας απαντήσω θετικά αν με ρωτήσετε αν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων οι ηθοποιοί φορούσαν τα κιλτ όπως τότε. Ναι, no underwear was worn beneath them… Ναι, το πέρασαν και αυτό οι άμοιροι. Όλα για την τέχνη. Από εκεί και πέρα ξεκινά το ειδύλλιο και κάποια γεγονότα που κάνουν το Jamie και την Claire, husband and wife. Ναι, τη χάλασε την κυρία… Δίγαμη, αλλά σε διαφορετικούς αιώνες. Ποιος θα το μάθει; Άσε που ο Jamie είναι φωτιά ο άτιμος, με την γλυκιά αφέλεια, το ήθος και τις αξίες μιας άλλης εποχής και όταν λέει αυτό το “Sassenach”, λιώνουν και οι πέτρες. Συμπάσχουμε, κορίτσι μου, δεν ξέρεις πόσο!
 
outlander2017
   Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία μας στον πρώτο κύκλο. Έχει πολύ όμορφα τοπία, εντυπωσιακά σκηνικά και κουστούμια, τα περισσότερα είτε αυθεντικά, είτε ραμμένα με βάση τη «μόδα» της κάθε εποχής. Η ιστορία των Highlander και της Σκωτίας ξεδιπλώνεται μπροστά μας, όπως και η επανάσταση των Jacobite. Βέβαια το ζεύγος Fraser δεν θα μείνει στη Σκωτία μόνο, κάποια στιγμή θα χωριστεί για να ξαναβρεθεί, θα μεταφερθεί στη Γαλλία, στην Αμερική και σε αρκετές ακόμα περιοχές, για να συνεχίσει ένα μακρύ ταξίδι γεμάτο περιπέτεια και ιστορικά γεγονότα.
 
outlander2014

   Δεν ξέρω αν το σενάριο έχει πατήσει ακριβώς πάνω στα βιβλία της Diana Gabaldon. Έχει όμως καταφέρει να μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον πέντε σεζόν τώρα και αν σκεφτώ πως κάθε βιβλίο είναι και μια σεζόν θα έχουμε να απολαμβάνουμε άλλες πέντε ακόμα, αν τελειώσει η συγγραφέας τα αλλά δύο βιβλία, όπως αναμένεται. Ευτυχώς το ένατο «μαγειρεύεται» αυτή τη περίοδο. Ίδωμεν.

   Το Outlander έχει πάρει αρκετά βραβεία στα τόσα χρόνια που παίζεται. Ο Sam Heughan και η Caitriona Balfe έχουν γίνει σύμβολο της σκωτσέζικης κουλτούρας. Η σειρά δεν έχει μόνο πόλεμο και ιστορία, απλά εξελίσσεται παράπλευρα με τη ζωή και τις επιλογές των δύο ηρώων. Υπάρχει και ο ρομαντικός αέρας και η περιπέτεια, αλλά και η έντονη δράση και οι μάχες. Είναι από τις καλύτερες ιστορικού περιεχομένου σειρές που συνεχίζω να βλέπω.
 
outlander2016
   Επειδή το γυναικείο κοινό θέλει το Sam Heughan συχνά ημίγυμνο, το παιδί έδωσε βάρος στη γυμναστική, που του άρεσε κιόλας και αφού το «ζητά» ο ρόλος, το θαυμάζουμε πολλές φορές shirtless… Τα Gaelic ήταν ιδέα του παραγωγού της σειράς να μείνουν και να μας μαγνητίζουν με αυτό τον υπέροχο ήχο που προφέρονται. Η πέτρα που μετέφερε την Claire πίσω στο χρόνο είναι πιστό αντίγραφο της κεντρικής πέτρας στο Callanish Standing Stones στο Isle of Lewis, στην περιοχή Hebrides της Σκωτίας. Το τραγούδι που ακούμε στο ξεκίνημα κάθε επεισοδίου είναι σκωτσέζικο παραδοσιακό που τροποποιήθηκε από το Bear McCreary για τη σειρά.

   Υπήρχαν κάποιοι ρόλοι που θα μας μείνουν στο μυαλό, είτε γιατί τους μισήσαμε πραγματικά και αν ήταν στο χέρι μας θα τους πετσοκόβαμε από τη δεύτερη σεζόν, είτε γιατί έδωσαν με μεγάλη ζωντάνια και θέρμη το όραμα των Jacobite εκείνης της περιόδου. Όπως ο μισητός Captain Randall, ο πρόγονος του πρώτου συζύγου της Claire. Η βαναυσότητα αλλά και η διεστραμμένη του σκέψη και οι πράξεις του έφεραν τα πάνω κάτω αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας που διαδραματιζόταν μπροστά μας. Ο Murtagh Fraser (Duncan Lacroix), o νονός αλλά και θείος του Jamie, που είχε στόχο ζωής να διώξει τους Άγγλους από τη Σκωτία, ήταν αγαπητός σε όλους μας και παρόλο που πολλές φορές χρειάστηκε υπερπροσπάθεια για να τον ξεμπλέξει ο ανιψιός του, στην πέμπτη σεζόν…
 
outlander2021
   Δεν θα ήθελα να σας αποκαλύψω περισσότερα, γιατί πραγματικά αξίζει αυτή η σειρά την προσοχή σας και τα spoiler χαλάνε την όλη ατμόσφαιρα που θα βιώσετε. Εγώ θα περιμένω εναγωνίως το δέκατο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν. Εσείς έχετε χρόνο να το ξεκινήσετε από την αρχή. Είμαι σίγουρη ότι η ιστορία θα σας συναρπάσει και θα σας πάρει πολύ λίγο χρόνο για να με φτάσετε.

“Sing me a song of a lass that is gone,
Say, could that lass be I?
Merry of soul she sailed on a day
Over the sea to Skye”

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
outlander2015
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Σειρές