= Love Death and Robots
Σειρές

loogoo

Love Death and Robots

 
   Το ‘Love Death and Robots’ είναι μια από τις τελευταίες anime σειρές του Netflix, αμερικάνικης παραγωγής, η οποία αποτελείται από μια ανθολογία αυτοτελών επεισοδίων που πραγματεύονται τις θεματικές του έρωτα, του θανάτου και των ρομπότ. Κάθε ένα επεισόδιο έχει δημιουργηθεί από μια ξεχωριστή ομάδα σχεδιαστών και ο θεατής θα δει πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες comic, από Computer Generated Graphics μέχρι κλασσικού στυλ comic. Παρόλο που οι βασικές γραμμές είναι συγκεκριμένες, η θεματολογία των επεισοδίων ποικίλει. Θα περιγράψουμε παρακάτω - άνευ σπόιλ τα επεισόδια.
 
ldr1958
 
-Sonnie’s Edge
Το πρώτο επεισόδιο αφορά τη Sonnie, η οποία διαγωνίζεται ως παλαιστής, ελέγχοντας ένα γενετικά τροποποιημένο τέρας. Το σενάριο είναι του Peter F. Hammilton, νοβελίστα σε Space Operas και η αισθητική του έχει αυτή την χροιά των 80’s ταινιών επιστημονικής φαντασίας.
 
-Three Robots
Τρία ρομπότ πηγαίνουν εκδρομή σε μια κατεστραμμένη πόλη, πολλά χρόνια μετά την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους. Με ένα καυστικό χιούμορ τύπου Douglas Adams αναρωτιούνται για τη φύση των ανθρώπων και πώς κατάφεραν να εξαφανιστούν μέσω της καταστροφής του περιβάλλοντος.
 
-The Witness
Μια γυναίκα είναι αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας μιας άλλης γυναίκας, με την οποία έχουν πολλές ομοιότητες. Ο δολοφόνος κυνηγά την αυτόπτη μάρτυρα, ενώ αυτή πηγαίνει στη δουλειά της, χορεύτρια σε ένα sex club (ίσως αυτό το επεισόδιο μου άρεσε λιγότερο, κυρίως λόγω του σχεδίου).
 
-Suits
Σε αυτό το επεισόδιο βλέπουμε τις προσπάθειες μιας ομάδας γεωργών να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τις εκτάσεις τους από ορδές εξωγήινων εντόμων μέσω τεραστίων ρομπότ, τα οποία οδηγούν. Είναι μια ευχάριστη μίξη Starship troopers και Pacific rim (αν και πολύ πιο downsized). To σχέδιο είναι αρκετά cartoon, θυμίζοντας περισσότερο video game.
 
ldr1956
 
-Sucker of Souls
Μια αρχαιολογική ομάδα ανοίγει τον τάφο ενός δαίμονα, κατά πάσα πιθανότητα του Κόμη Δράκουλα. Για όσους ενδιαφέρονται για splatter εκδοχές του Castlevania, είναι ένα πολύ καλό επεισόδιο.
 
-When the Yogurt took over
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο μύκητα, ο οποίος ζει στο γιαούρτι. Το γιαούρτι υπόσχεται να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος πολιτισμός. Τα γραφικά είναι αρκετά cartoοnish (τύπου Minions) και ταιριάζουν με το σενάριο.
 
-Beyond Aquilla Rift
Το σενάριο είναι γραμμένο από τον Alastair Preston Reynolds, ένα συγγραφέα hard science fiction. Η διαφορά μεταξύ Hard science fiction και soft science fiction είναι ότι η πρώτη προσπαθεί να έρχεται σε συμφωνία με την επιστήμη και τη λογική, με σενάρια όπως του Carl Sagan “Contact”. Το επεισόδιο πραγματεύεται τα ταξίδια στο διάστημα. Το πλήρωμα ενός διαστημοπλοίου ξεκινά ένα ταξίδι και μπαίνει σε κατάσταση «παύσης» μέχρι να φτάσει. Ο καπετάνιος συνέρχεται πρώτος, διαπιστώνοντας ότι κάτι έχει πάει τραγικά στραβά, αφού έχουν φτάσει σε έναν απομακρυσμένο σταθμό. Το σενάριο θυμίζει το Event Horizon για όσους θυμούνται και τα γραφικά είναι εξαίρετο CGI.
 
-Good Hunting
Για τους λάτρεις του μύθου και των κινέζικων παραδόσεων, το επεισόδιο αυτό πραγματεύεται τον μύθο των Huli Jing μέσα στο χρόνο. Τοποθετείται σε ένα παράλληλο steampunk universe στην Κίνα και αργότερα στην πόλη του Hong Kong του 19ου αιώνα. To Steampunk universe είναι ένα παρακλάδι της επιστημονικής φαντασίας, στο οποίο η τεχνολογία του ατμού έχει εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε τα ρομπότ - για παράδειγμα - να είναι ατμοκινούμενα και να λειτουργούν με γρανάζια. Το σχέδιο είναι ανατολικού (Γιαπωνέζικου) τύπου anime.
 
-The Dump
Ένας επιθεωρητής επισκέπτεται μια χωματερή με την εντολή να διώξει από αυτή τον Dave που μένει εκεί. Ωστόσο ο Dave και το κατοικίδιό του δεν σκοπεύουν να φύγουν. Το σχέδιο είναι αρκετά απλοϊκο, σχεδόν παιδικό.
 
ldr1957
 
-Shapeshifters
Δυο Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώνονται σε λυκανθρώπους, πολεμούν στο Αφγανιστάν. Το σχέδιο είναι CGI, όχι ίσως το καλύτερο που έχετε δει.
 
-Helping hand
Μια αστροναύτισσα, ενώ κάνει εργασίες συντήρησης σε ένα διαστημικό σταθμό, έρχεται σε επαφή με ένα επιταχυνόμενο κομμάτι μέταλλο, το οποίο δημιουργεί σημαντικές βλάβες στη στολή της, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί αρκετά από τον σταθμό. Η ομάδα διάσωσης δεν προλαβαίνει να έρθει πριν τελειώσει το οξυγόνο της, οπότε η αστροναύτισσα πρέπει να αυτοσχεδιάσει για να σωθεί. Επεισόδιο με αρκετή αγωνία και καλό σχέδιο.
 
-Fish Night
Δυο πωλητές, πατέρας και γιος, ταξιδεύουν στην έρημο και το αυτοκίνητό τους χαλάει. Αποφασίζουν να περάσουν τη νύχτα στην έρημο και ο πατέρας αναφέρει ότι πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια η έρημος αυτή ήταν μια θάλασσα γεμάτη ζωή. Αναρωτιέται μάλιστα τι να έχει μείνει τελικά από εκείνους τους οργανισμούς. Το επεισόδιο φλερτάρει με ψυχεδελικό ροκ δεκαετίας 60-70 και το σχέδιο διακατέχεται από έντονα χρώματα.
 
-Lucky 13
Περισσότερο βγαλμένο από videogame αυτό το επεισόδιο, αφορά μια πιλότο που οδηγεί ένα “καταραμένο” σκάφος το ‘Lucky 13’. Η αίσθηση που αφήνει στο θεατή είναι μάλλον ουδέτερη, καθώς φαίνεται περισσότερο σαν cutscene κάποιου videogame παρά ένα animation.
 
ldr1959
 
-Zima Blue
Ξανά σενάριο γραμμένο από τον Alastair Reynolds. Το επεισόδιο πραγματεύεται την ιστορία ενός εκκεντρικού καλλιτέχνη, ο οποίος μετά από εκατό χρόνια αποφασίζει να δώσει μια συνέντευξη. Ο Zima (ο καλλιτέχνης) έχει μείνει στην ιστορία για τα μεγαλειώδη έργα του, καθώς και για τα περίεργα μπλε παραλληλόγραμμα τα οποία ζωγράφιζε στο κέντρο του κάθε έργου του. Η αισθητική αυτού του επεισοδίου θυμίζει τις θεματολογίες του Moebius, Γάλλου σχεδιαστή comic.
 
-Blindspot
Μια ομάδα από Cyborg προσπαθεί να ληστέψει μια φάλαγγα οχημάτων. Το επεισόδιο είναι μια μίξη ταινίας δράσης και κωμωδίας, με το σχέδιο να είναι σχετικά αδιάφορο.
 
-Ice age
Ένα ζευγάρι ανοίγει έναν πολύ παλιό καταψύκτη και ανακαλύπτει μέσα μια ανθρώπινη πόλη σε μικρογραφία. Ο χρόνος για αυτήν την λιλιπούτεια πόλη περνάει πολύ γρήγορα, οπότε μέσα σε ελάχιστα λεπτά (στο χρόνο των παρατηρητών) οι λιλιπούτιοι έχουν περάσει από την εποχή του λίθου στη βιομηχανική επανάσταση. Η σκηνοθεσία περιλαμβάνει stop motion και CGI προϊόν του Tom Miller, που σκηνοθέτησε το Deadpool και visual effects του Hellgate London και Mass Effect 2.
 
-Alternate histories
Το επεισόδιο ουσιαστικά “διαφημίζει” ένα application όπου ο χρήστης μπορεί να δει διαφορετικές εξελίξεις της ιστορίας, δίνοντας ένα demo έξι διαφορετικών θανάτων του Χίτλερ (από το να τον πατήσει αμάξι μέχρι να τον σκοτώσει ένας μεγάλος κύβος ζελατίνης). Το σχέδιο είναι το πιο απλό όλης της σειράς, αλλά σίγουρα επανορθώνει με τους φανταστικούς τρόπους θανάτου του Χίτλερ.
 
ldr1960
 
-Secret War
Μια ομάδα στρατιωτών του Σοβιετικού στρατού έχει ως αποστολή να κυνηγήσει ghoul τα οποία απελευθερώθηκαν όταν πριν χρόνια κάποιοι μυστικιστές προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν σκοτεινή μαγεία για να νικήσουν τους αντιπάλους Λευκούς στον εμφύλιο πόλεμο. Αν και το CGI δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αισθητική του επεισοδίου φέρνει πολύ σε Metro 2033 καθώς και σε άλλα ρωσικά δυστοπικά σενάρια.
 
Τα επεισόδια κρατάνε το πολύ 16 λεπτά, με τα περισσότερα να αρκούνται σε δέκα λεπτά χρόνο. Πιάνουν όλα τα είδη σεναρίων, από σενάρια δράσης (π.χ. Suits) μέχρι σενάρια τρόμου (Sucker of Souls) και από κωμωδία (When the Yogurt Took Over) μέχρι κοινωνικού τύπου (Zima Blue). Απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, το οποίο θα ευχαριστηθεί τουλάχιστον τρία με τέσσερα επεισόδια (ο γράφων τα βρήκε όλα απολαυστικά). Κυριότερα, θα φέρει πιο κοντά στο anime ένα κοινό που για αρκετά χρόνια το θεωρούσε κάτι ξένο και κάτι που περισσότερο αφορούσε μια συγκεκριμένη μερίδα κόσμου.
 
Παντελής Κατσιλιέρης
Joomla Social by OrdaSoft!

Σειρές