Σειρές

loogoo

Cobra Kai

 
   Στην αρχή ήμουν επιφυλακτική. Οι ταινίες Karate Kid σηματοδότησαν μια υπέροχη εποχή για όλους όσους βίωσαν τα «θαύματα», της δεκαετίας του ογδόντα. Είναι αλήθεια ότι όσοι ζήσαμε εκείνες τις εποχές έχουμε πραγματικά ζήσει το σινεμά και τη μουσική στα καλυτέρα τους. Ζούσαμε παλαιολιθικά όσον αφορά τις νεότερες γενιές, αλλά δεν ζούσαμε σκυμμένοι πάνω από ένα κινητό. Βολτάραμε, μιλάγαμε, βλέπαμε ταινίες στο σινεμά, σπάγαμε τα νεύρα των dj ρωτώντας συνεχώς ποια μπάντα τραγουδά την κάθε υπέρ-κομματάρα που έπαιζαν. Πηγαίναμε στα δισκάδικα και ανακαλύπταμε τη μουσική. Διαβάζαμε περιοδικά, μαθαίναμε τον κόσμο. Τώρα οι νέοι είναι παγερά αδιάφοροι για όλα. Λογικό, αφού όλα τα έχουν στο πιάτο… Δεν χρειάζεται να ιδρώσουν καθόλου και για τίποτα και το θλιβερό είναι ότι τα βλέπεις σε καφετέρια να «αράζουν», αλλά σπάνια να μιλούν μεταξύ τους, αφού είναι χωμένα στα κινητά τους. Αλήθεια, αν ανεβάσετε post στο fb και στο insta, που λέτε ότι περνάτε τέλεια, είστε ικανοποιημένοι; Έτσι είναι το «τέλεια»; Κούνια που σας κούναγε και συνεχίζω για την επίμαχη σειρά.
 
cobrakai2193

   Το Cobra Kai ξεκίνησε κανονικά για ταινία, αλλά θέλοντας να δούνε πώς θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί οι χαρακτήρες, οι παραγωγοί έκαναν τα πρώτα δέκα εικοσάλεπτα επεισόδια και έτσι παίχτηκε η πρώτη σεζόν στο YouTube Red για Premium users το 2018, ενώ το 2020 το αγόρασε το Netflix.

   Η αλήθεια είναι ότι με συνεπήρε. Θες το πέρασμα στο παρελθόν, θες το story που πραγματικά είναι δυνατό, θες που οι πρωταγωνιστές είναι πια τόσο οικείοι αφού «μεγαλώσαμε» μαζί και πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού υπήρχε εκείνη η σκέψη «Τελικά τι έγινε με αυτούς; Πώς πορεύτηκαν»; Να που μας δίνεται η απάντηση.

   Στη πρώτη σεζόν έχουμε όλη την πληροφορία και μας δίνονται όλες οι απαντήσεις. Το Cobra Kai ξεκίνα με τον Johnny Lawrence, τριάντα χρόνια μετά. Τον βρίσκουμε χωρισμένο με ένα παιδί που δεν βλέπει συχνά, να δουλεύει ως τεχνίτης για νa βγάλει τα προς το ζην. Μένει σε ένα συγκρότημα κατοικιών. Στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών μένει και ο Miguel Diaz, που γίνεται έρμαιο του σχολικού bullying. Σε ένα τέτοιο περιστατικό γίνεται μάρτυρας ο Johnny Lawrence και βοηθώντας τον μικρό, παίρνει απόφαση να ανοίξει το dojo ξανά για να βοηθήσει παιδιά σαν τον Miguel, αλλά και τον εαυτό του, κάνοντας κάτι που αγαπά πολύ και το ονομάζει φυσικά Cobra Kai.
 
cobrakai2194

   Σε επόμενα πλάνο μας παρουσιάζεται ο Daniel LaRusso, ο οποίος είναι ένας επιτυχημένος ιδιοκτήτης μεγάλου καταστήματος πώλησης αυτοκινήτων, έχει οικογένεια και δύο παιδιά. Οι πρωταγωνιστές έρχονται σε συγκρούσεις, καθώς το άνοιγμα της σχολής φέρνει άσχημες αναμνήσεις στον Daniel, ο οποίος πιστεύει πως ο Johnny δεν έχει αλλάξει από τότε.

   Στις τέσσερις, μέχρι τώρα, σεζόν παρακολουθούμε τους χαρακτήρες να εξελίσσονται, θυμόμαστε σκηνές αλλά και συμβάντα του παρελθόντος, χαμογελάμε με τις αγαπημένες μουσικές επιλογές, καθώς θυμίζουν σε όλους μας μια δεκαετία ξεγνοιασιάς. Τις ταινίες του Κarate kid τις έβλεπα τις χρονιές που κυκλοφορούσαν σε καλοκαιρινό σινεμά, παρέα με φίλους. Μετά η παρέα έπαιρνε θέση και ανέλυε σκηνές, τραγούδια, συμπεριφορές. Κάναμε τη δική μας κριτική και αυτό συνεχιζόταν καθόλη τη διάρκεια των διακοπών μας.

   Στο Cobra Kai, πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να συμπάσχει με τον Johnny Lawrence, να του δίνει δίκιο και να θέλει να μπουφλίσει τον μεσιέ Daniel LaRusso, που έμενε κολλημένος στο παρελθόν, μη βλέποντας πως ο «αντίπαλός» του έχει αλλάξει.
 
cobrakai2196

   Εγώ καράτε δεν έμαθα την εποχή του ογδόντα δυστυχώς, πήγαινε σχεδόν όλο το σόι και αρκετοί φίλοι, αλλά εγώ εκείνη την περίοδο μάθαινα αγγλικά για να μπορώ να καταλαβαίνω τι λένε τα τραγούδια που άκουγα. Ναι, το κόλλημα με τη μουσική το είχα από πολύ παλιά. Άλλωστε, όλα τα σπουδαία άλμπουμ τότε βγήκαν. Θέλετε να τα απαριθμήσω; Θα κάνουμε άλλο κείμενο για αυτά, δεν είναι της παρούσης.

   Ο σκηνοθέτης John G. Avildsen είχε τραβήξει απίστευτα πολύ υλικό του τουρνουά από πολλές οπτικές γωνίες. Τα πλάνα που βλέπουμε από το παρελθόν είναι πλάνα εντελώς νέα, παρμένα από το υλικό που βρήκε η ομάδα πίσω από το Cobra Kai και όχι αυτά που είχαμε δει παλαιότερα.

   Στη δεύτερη σεζόν, το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί ο Daniel είναι το πραγματικό αυτοκίνητο που είχε στο Καράτε Κιντ του 1984. Ακόμα και η κορδέλα που φορά όταν ξεκινά τη πρώτη του προπόνηση είναι η ίδια ακριβώς κορδέλα που είχε και στα γυρίσματα του Karate Kid τότε.

   Το συγκρότημα κατοικιών που διαμένει ο Johnny Lawrence έχει φτιαχτεί ώστε να μοιάζει με το συγκρότημα διαμερισμάτων που έμενε ο Daniel Larusso στο πρώτο Karate Kid, με πανομοιότυπα χρώματα και γράμματα. Ξαναβλέπουμε τη διάκριση που υπήρξε, επειδή ο Ντάνιελ - στην πρώτη ταινία – έμενε στη Reseda, αντί ενός πλουσιότερου μέρους του Λος Άντζελες, όπως το Encino, σαν τον Johnny και την Ali (Elizabeth Shue), αλλά αυτή τη φορά αντεστραμμένη.
 
cobrakai2195

   Η ταινία που παρακολουθεί ο Johnny Lawrence στο πρώτο επεισόδιο είναι το φιλμ «Iron Eagle», που κυκλοφόρησε το 1986 και έπαιζε ο Rob Garrison, που είχε το ρόλο του Tommy, φίλου του Johnny, στο Karate Kid του 1984.

   Για να μην spoilάρω άλλο, όσοι δεν το έχετε δει ακόμα, σπεύσατε. Εμείς οι υπόλοιποι θα αναμένουμε στα κάρβουνα μέχρι να βγει η επόμενη σεζόν.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Fear does not exist in this dojo, does it?
Ο Johnny κείτεται νικημένος και ταπεινωμένος στο πάτωμα του ρινγκ. Ο «γερανός» δούλεψε τέλεια και ο Daniel κέρδισε. Σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ, σε μια σειρά από παρλάτες κάτω από τον τίτλο “Daniel LaRusso is gonna fight!”, είχαμε μιλήσει για μερικά πράγματα γύρω από την πρώτη ταινία The Karate Kid και τη ζημιά που μας είχε προκαλέσει. Και όταν μάθαμε ότι το reunion ήταν πολύ κοντά στο να συμβεί… Η σειρά μας αποζημίωσε και ίσως με το παραπάνω. Η ιστορία, οι ηθοποιοί, οι μουσικές, η λεπτομέρεια, οι θύμησες… Ο φόβος που είναι πάντα κακός σύμβουλος και που είναι καλό να μην υπάρχει σε κάθε dojo που σέβεται τον εαυτό και κάθε άνθρωπο που επίσης σέβεται εαυτόν. Αν ήταν στο χέρι μου, θα έκανα το ίδιο με μερικές ταινίες που μας έχουν σημαδέψει από παιδιά. Και είναι μπόλικες, πιστέψτε με. Προς το παρόν, χαζεύουμε αυτή εδώ τη σειρά, ταυτιζόμαστε και ρίχνουμε μια ματιά στο ένδοξο παρελθόν. Πάντα παρέα με τις ένδοξες τραγουδάρες. You’re the best around, nothing’s gonna ever keep you down!

Κώστας Κούλης
 

Σειρές