= Total Recall
Ταινίες

loogoo

Total Recall

total-recall-1

Total Recall
(Ολική Επαναφορά)
Σκηνοθεσία : Len Wiseman
Σενάριο : Κurt Wimmer, Mark Bomback
Πρωταγωνιστούν : Colin Farrell, Bokeem Woodbine, Bryan Cranston, Kate Beckinsale, Jessica Biel
Έτος Παραγωγής : 2012
total-recall-movie-wallpaper   Σ' ένα δυσοίωνο μέλλον ο Douglas Quaid (Colin Farrell) ένας εργάτης  σε βιομηχανία συναρμολόγησης ρομπότ στοιχειώνεται από τον ίδιο εφιάλτη όπου εμφανίζεται ένα άγνωστο γυναικείο πρόσωπο (Jessica Biel). Κάποτε αποφασίζει να επισκεφτεί την εταιρεία Rekall  που υπόσχεται πως δημιουργεί πραγματικές αναμνήσεις κατά παραγγελία. Και εκεί ξεκινούν όλα καθώς ο Quaid επιλέγει να βιώσει μια ανάμνηση ως μυστικός πράκτορας.

   total recall remake 3Όσοι έχουν δει - και σίγουρα είναι αρκετοί -  το  προηγούμενο Total Recall, του 1990, θα πρέπει να προετοιμαστούν για κάτι αρκετά διαφορετικό καθώς οι δυο ταινίες έχουν λίγα κοινά στοιχεία. Στηρίζονται αμφότερες στο διήγημα του Αμερικανού Philip.K.Dick με τίτλο "We Can Remember It For You Wholesale" αλλά το σενάριο ειδικά της πρώτης ξεφεύγει αρκετά φτάνοντας σ τον πλανήτη Άρη. Εκείνη η ταινία με σκηνοθέτη τον Paul Verhoeven, με πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger αλλά και τη Sharon Stone στο ρόλο της «γυναίκας του», Lori Quaid, αγαπήθηκε και όχι αδικαιολόγητα. Μας μετέφερε σε έναν κόσμο στον Άρη που έχει συνδεθεί απόλυτα με την επιστημονική φαντασία και το ταξίδι στο διάστημα και μέσα σε σκηνικά που μας καθήλωσαν. Ο Schwarzenegger στο ρόλο του υπερήρωα που τόσο καλά ξέρει σε μια από τις καλύτερες στιγμές του μένει αλησμόνητος, καθώς και η - εφηβική ονείρωξη - Sharon Stone.

   Τώρα η ιστορία διαδραματίζεται εξ’ολοκλήρου στη Γη. Η απεικόνηση της πόλης  του μέλλοντος είναι πετυχημένη και τα ομολογουμένως πολύ καλά σκηνικά θυμίζουν λίγο “minority report” και λίγο “blade runner”. Διαθέτει επίσης μία εντυπωσιακή ιδέα εκτός από τη «χημεία» της Rekall όπου στηρίζεται το σενάριο, αλλά θα ήταν spoiler η αποκάλυψή της εδώ.

   Τη σκηνοθεσία εδώ έχει αναλάβει ο Len Wiseman, σκηνοθέτης των δύο πρώτων underworld και παράγει το αποτέλεσμα που μας έχει συνηθήσει. Δηλαδή άφθονη και διαρκή δράση, κυνηγητό, λαβές και καταπληκτικά οπτικά εφέ. Ξεχωρίζει η Kate Beckinsale αυτή η γυναίκα βαμπίρ που λάτρεψαν οι οπαδοί της «πολυλογίας» Underworld που εδώ ενσαρκώνει πολύ δυναμικά το ρόλο του ακούραστου διώκτη- γυναίκα δηλητήριο, Lori Quaid. Οι υπόλοιποι ρόλοι ήταν διεκπεραιωτικοί, εννοώντας πως δεν έκανε κάποια διαφορά το γεγονός ότι έπαιξε το ρόλο του Quaid ο Farell. Για την ακρίβεια έφερε μαζί του το ύφος του από το “In Bruge” που εδώ δεν ταιριάζει.

   Αυτό που δεν κατάφερε η ταινία είναι η διατήρηση μιας αναγκαίας σύγχυσης μεταξύ πραγματικού και φανταστικού που είναι η ουσία τελικά, στοιχείο που θα την ωθούσε σε άλλο επίπεδο σε συνδυασμό με ένα καλύτερο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα.

   Επομένως, αν επιθυμείτε να περάσετε ένα ευχάριστο δίωρο με άφθονη δράση και άριστα οπτικά εφέ δε θα απογοητευθείτε στο ελάχιστο.  Αν περιμένετε μια ανάσταση και απογείωση του παλιού Total Recall, δε θα το συναντήσετε.

Σωτήρης Μαράντος
total recall
Joomla Social by OrdaSoft!