= To Kορίτσι Με Το Τατουάζ
Ταινίες

loogoo

To Kορίτσι Με Το Τατουάζ

tattoo1

MILLENNIUM I : THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO
Έτος Παραγωγής: 2009
Πρωταγωνιστούν: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Sven-Bertil Taube
Σκηνοθεσία: Niels Arden Oplev
Σενάριο: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg, Stieg Larsson

tattooaa   Ένας επίμονος και προικισμένος με το μικρόβιο της έρευνας δημοσιογράφος, προσλαμβάνεται από έναν τιτάνα της βιομηχανίας προκειμένου να βρει τη λύση που αγνοείται τα τελευταία 36 χρόνια στο μυστήριο της εξαφάνισης της πολυαγαπημένης του ανηψιάς. Στα μονοπάτια της αναζήτησής του, διασταυρώνεται με το «κορίτσι με το τατουάζ», μια νεαρή αμφίβολης εμφάνισης, εύκολα χαρακτηριζόμενη ως «νεολαία περιθωρίου», με εσωτερικό κόσμο όμως ακόμα μεγαλύτερων ερωτηματικών και μυαλό ανώτερης ευφυίας.

   Αυτό το αταίριαστο δίδυμο, γίνεται μια παράδοξη ομάδα, που ανιχνεύει μυστικά και κρυμμένες απαντήσεις σε σχεδόν ξεχασμένες γωνιές των τόσων περασμένων ετών, πηγαίνοντας κόντρα στους αλλεπάλληλους εκβιασμούς και απειλές να παρατήσουν ό,τι έχουν ξεκινήσει. Μέχρι το τέλος της υπόθεσης, τα πιο αποτρόπαια οικογενειακά εγκλήματα διαφόρων κλιμάκων, αποκαλύπτονται ωμά, με τη μία ανατροπή να δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη.

   Με το πρώτο άκουσμα της υπόθεσης, θυμόμαστε το επιτραπέζιο παιχνίδι «οι κληρονόμοι»: 30 οικογενειακά πιόνια αντάξια υποψίας, διεκδικούν μερίδιο ενοχής σε ένα δύσκολο πάζλ σαραντάχρονης σχεδόν διάρκειας. Οι φωτογραφίες απειλητικών μορφών καρφιτσωμένες στον τοίχο, καλούν το κοινό να μαντέψει σωστά, σε ένα δυσοίωνο και αναπάντεχο παιχνίδι διαπλοκής.

   Ο δημοσιογράφος Μίκαελ, σχεδόν παρασύρεται από τις ασταμάτητες αναλαμπές εγκεφαλικής εγρήγορσης της Λίσμπετ. Εκείνος ώριμος, μετρά τις κινήσεις του αργά και προσεκτικά και μένει έκθαμβος από τις αυθόρμητες και εύστοχες σκέψεις της μικρής ιδιοφυίας, ακολουθώντας τους συλλογισμούς της και γεμίζοντας τα κενά που προκύπτουν στην έρευνά τους. Ο Μίκαελ βάζει την επιμονή και την εμπειρία του στο σκάλισμα κάθε ίχνους, η Λίσμπετ βάζει την άπιαστη ευστροφία της στη σύνδεση των στοιχείων και το μνημονικό της ταλέντο στην παρατήρηση των γεγονότων.

tattooab   Η Λίσμπετ είναι ένα κορίτσι που αξίζει πραγματικά την αφιέρωση μιας τριλογίας για το ξετύλιγμα της έκκρυθμης προσωπικότητάς της. Άφταστη χάκερ, μόλις 24 ετών στην πρώτη ταινία (ακολουθούν οι «Millennium II: Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά» και «Millennium III: Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας»), τραβάει τα βλέμματα με το αποκρουστικό της για τις επιταγές του κοινωνικού καθωσπρεπισμού παρουσιαστικού της, με χαλκάδες να τρυπούν το όμορφό της πρόσωπο, αγορίστικο κούρεμα και ντύσιμο και αέναη τάση για φευγιό. Φαντάζει εύθραυστη, όπως και οι περισσότεροι από όσους προκαλούν με την εμφάνισή τους για να απωθήσουν τις εν δυνάμει απειλές εναντίον τους, παρόλαυτα κατά την εξέλιξη της ιστορίας αποκαλύπτει τη δύναμή της, την οποία μεταχειρίζεται με υπομονή και ψυχραιμία, σαν πηγαίο και μοναδικό της όπλο. Τα παιδικά της βιώματα αποτελούν το άλλο, ενδόμυχο οπλοστάσιό της, το οποίο λαμβάνει ασυνείδητη εξουσία επάνω της, αποτρέποντάς την από μια φυσιολογική ζωή, από την ενασχόλησή της με έρωτες, από την υποταγή της σε μια άλλη μορφή μονότονης καθημερινότητας. Πρόκειται για ένα όν που έχει εκπαιδευτεί να επιβιώνει αυτόνομα - αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα βασικά μηνύματα του έργου: η δύναμη της ατομικής επιβίωσης σε συνθήκες απάνθρωπες και στυγερές.

   Μια ταινία που πραγματεύεται την απονομή της δικαιοσύνης, η οποία έρχεται όπως ακριβώς αξίζει στην εκάστοτε περίσταση, αυστηρά και ακαριαία. Ο σκηνοθέτης παίζει με τα νεύρα του θεατή, σερβίροντάς του δράσεις που ξεσηκώνουν εκρήξεις απελπισίας, διεκδίκησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού και εξιλέωσης. Βιασμοί ψυχοσωματικοί, ακραίες σεξουαλικές συμπεριφορές εξαναγκασμού και υπόταξης, εξοργιστική εκμετάλλευση – βαναυσότητες που πλήττουν το ίδιο ωμά τον αρχικό τιμωρό τους. Και μόλις εκπληρώνεται η ανταπόδωση της φρίκης, ένα αναγκαίο συναίσθημα λύτρωσης πλημμυρίζει κάθε μέλος του κορμιού, κάθε ίνα του εγκεφάλου, καθησυχάζοντας το κοινό με την εξασφάλιση της θείας δίκης.

tattooac   Πυρήνας του έργου είναι τα εγκλήματα διαστροφής, που εμμέσως πλην σαφώς συνδέονται με το αίσθημα της εξουσίας και την ηδονή μιας αρρωστημένης αλλά υπαρκτής σεξουαλικότητας. Φρικτές εκτελέσεις γυναικών, με παραπομπές σε χωρία της Βίβλου, θυμίζοντας κάτι από Seven, καλά κρυμμένες όμως στο πέρας τόσων δεκαετιών, ξεριζώνονται μαζικά από την καμουφλαρισμένη τους κρυψώνα, αφήνοντας άναυδο ένα κοινό, που μέσα σε 152 λεπτά θεριεμένου ποταμού, δεν έχει προλάβει ούτε μια στιγμή καθησυχασμού και ηρεμίας.

   Πρόκειται για μια δυναμική περιπέτεια μυστηρίου και ψυχολογικού τρόμου, για συνδυασμό επομένως πολλαπλών ειδών, με εκπληκτικές ερμηνείες που καθηλώνουν και πλοκή τόσο καταλυτική και συμπαγής που χορταίνει χωρίς να βαραίνει το πνευματικό στομάχι των θεατών, παρά τη μεγάλη του διάρκεια. Από τις λίγες ταινίες που αποτελούν πιστό αντίγραφο του βιβλίου τους (η συγκεκριμένη πατά στο Best-Seller «Millennium» του Stieg Larsson) και ίσως η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών στην κινηματογραφική ιστορία της Σουηδίας.

Bασιλική Φατούρου

tatto01

Joomla Social by OrdaSoft!