= The Woman In Black
Ταινίες

loogoo

The Woman In Black

the woman in black poster

Η Γυναίκα Με Τα Μαύρα 
Πρωταγωνιστούν: Daniel Radcliffe, Ciaran Hinds, Janet McTeer, Roger Allam, Shaun Dooley
Σκηνοθέτης: James Watkins
Διάρκεια: 95 λεπτά

womaninblack1   Ένας νεαρός δικηγόρος, χήρος και πατέρας τρίχρονου γιού, αναγκάζεται να επισκεφτεί ένα απομακρισμένο χωριό για την τακτοποίηση κληρονομικών εκκρεμοτήτων του Οίκου Ιλ Μαρς. Εκεί θα γίνει μάρτυρας μιας σειράς ανορθόδοξων γεγονότων που θα δοκιμάσουν την πίστη του αλλά και τις αντοχές του.

   Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Σούζαν Χιλ και αποτελεί το επίσημο μεταβατικό στάδιο του Ντάνιελ Ράντκλιφ από το Χάρι Πότερ σε άλλες υποκριτικές μεταμφιέσεις.  Ο πρωταγωνιστής με το παγωμένο προσωπείο και τη σχεδόν ενοχλητική ψυχραιμία του σε απότομες σκηνές φρίκης, εκτελεί αξιοπρεπώς τα καθήκοντά του ως ενήλικας ηθοποιός του Hollywood.  Αναμφίβολα, ο Ράντκλιφ πλέον εκπροσωπεί ένα δυνατό «χαρτί» στη καυτή λίστα του νέου αίματος μπλογκμπαστερικών παραγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άντριαν Ρόουλινγκς που υποδύθηκε τον πατέρα του Χάρι Πότερ, Τζέημς, είχε υποδυθεί το ρόλο του Ντάνιελ Ράντκλιφ στην παλιά version της ταινίας «The Woman in Black» το 1989!

womaninblack2   Σκηνοθετικά το έργο κερδίζει πολλά θαυμαστικά, με λήψεις που πολλαπλασιάζουν το μυστήριο της ιστορίας. Η φωτογραφία ξεχωρίζει με καλλιτεχνία, έμφαση στη λεπτομέρεια και χρωματική πολυτέλεια σε τόνους του γκρίζου και του χρυσού, μεγιστοποιώντας το αποτέλεσμα της «παλιάς εποχής» και του στοιχειωμένου κλίματος. Τα κουστούμια του καστ είναι εξαιρετικά προσεγμένα, περισσότερο εντυπωσιακά όμως είναι τα σκηνικά: Παρατηρούμε σκαλιστά πετρώδη κτίρια, παλιά ξύλινα έπιπλα, μεγαλοπρεπείς κουρτίνες, παραδοσιακές κλειδαριές, τεράστια ταβάνια, εσωτερικές σκάλες που ενώνουν υπόγεια με σοφίτες. Παιχνίδια εποχής, όπως κουρδιστοί πίθηκοι που χτυπούν τύμπανα, πορσελάνινες κούκλες και κουζουνικά μινιόν σηκώνουν την τρίχα του κοινού, προσκαλώντας το ασυνείδητα στο παρελθόν.

3   Γοητευτικά τρομακτική η ατμόσφαιρα, παρασύρει το μάτι σε εξερεύνηση και μετά κόβει την ανάσα με ξαφνικά χτυπήματα στο πάνω δωμάτιο ή περίεργους ήχους πίσω από πόρτες. Οι λυχνίες πετρελαίου και τα κεριά, με το ημιφώς τους σε σκοτεινούς διαδρόμους, αφήνουν μια αίσθηση αγωνίας σε παράταση μέχρι τη στιγμή της εκτονωτικής αποκορύφωσης.

   Προσωπικά, μου θύμισε κάτι από το «Ορφανοτροφείο» και τη «Νεκρική Σιγή» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για επανάληψη σεναρίου. Σε γενικές γραμμές είναι μια καλοστημένη αφορμή για να τρομάξει κανείς, με αισθητικά άρτιο περιτύλιγμα και φόντο παλιάς εγγλέζικης εποχής. Προσοχή στα ουρλιαχτά στο τέλος του έργου. Θα μείνουν μαζί σας για αρκετές ώρες αργότερα.

Βασιλική Φατούρου

Joomla Social by OrdaSoft!