Ταινίες

loogoo

The Silence

 
   Τα survival horror είναι μια ξεχωριστή κατηγορία από ταινίες, οι οποίες περιγράφουν την επιβίωση ανθρώπων σε ακραίες καταστάσεις. Ένα τέτοιο φιλμ είναι το «Birdbox», όπου η πρωταγωνίστρια Sandra Bullock αντιμετωπίζει με τα παιδιά της μια άγνωστη απειλή και είναι αναγκασμένη να κυκλοφορεί με τα μάτια της καλυμμένα για να επιβιώσει. Επίσης παρόμοιο έργο είναι το «A quite place», παραγωγής 2018.
 
thesilence1926
 
   Η ταινία «The Silence» είναι μια από τις τελευταίες του Netflix. Η Ally (Kiernan Shipka), εξαιτίας ενός ατυχήματος χάνει την ακοή της. Η οικογένειά της μετά από περίπου δυο χρόνια μαθαίνει τη νοηματική και η Ally προσπαθεί να εγκλιματιστεί στο περιβάλλον του νέου της σχολείου. Κάπου αλλού στις ΗΠΑ, μια ομάδα επιστημόνων εξερευνά ένα σπήλαιο εκατομμυρίων ετών και απελευθερώνει, κατά λάθος, εκατοντάδες χιλιάδες νυχτεροειδή πλάσματα, τα vesps. O λόγος που ονομάζονται vesps είναι γιατί η μετακίνησή τους καθώς και ο τρόπος που συγκεντρώνονται είναι σαν τις σφήκες. Τα vesps είναι τυφλά αλλά μπορούν να προσανατολίζονται βάσει της ακοής τους, η οποία λειτουργεί περίπου όπως το radar και το sonar των υποβρυχίων. Μπορούν δηλαδή να κατευθύνονται μέσα στο χώρο μέσω της ανάκλασης του ήχου πάνω σε αντικείμενα και εφορμούν στις πόλεις, όπου σπέρνουν την καταστροφή. Η Ally και η οικογένειά της πρέπει να φύγουν από την πόλη όπου μένουν για να γλυτώσουν.
 
   Ξεκινώντας από την σκηνοθεσία, το «The Silence» έχει μια ικανοποιητική σκηνοθεσία χωρίς κάτι ιδιαίτερα μεμπτό ή εξαίρετο. Κινείται σε αυτό το επίπεδο σκηνοθεσίας των ταινιών του Netflix, είναι αυτό που λέμε value for money. Δεν θα σας εντυπωσιάσει κάτι, πέραν του ότι η έλλειψη διαλόγων θα έστειλε τον μπούμαν διακοπές! Η ηθοποιία από την άλλη, είναι πολύ καλή, με την Kiernan Shipka να μαθαίνει νοηματική για τις ανάγκες της ταινίας. Για το τελευταίο η παραγωγή δέχθηκε κριτικές από κωφάλαλους ηθοποιούς, καθώς θεωρούν ότι θα μπορούσαν να πάρουν ένα κανονικό κωφάλαλο για αυτόν το ρόλο.
 
thesilence1925
 
   Η ταινία καταφέρνει να μην κάνει “κοιλιά” μέσω ανούσιων διαλόγων ή “τραβήγματος” του σεναρίου. Η κριτική που έχει δεχθεί είναι ότι δεν υπάρχει “αγωνία”, όπως στις υπόλοιπες ταινίες τρόμου, που θα περίμενε ο θεατής. Αυτό οφείλεται μάλλον στην ψυχραιμία των χαρακτήρων της ταινίας. Ιδιαίτερα ο πατέρας της Ally, Hugh, είναι τέρας ψυχραιμίας. Είναι ορθολογιστής και σίγουρα ο τύπος που θα ήθελες σε μια τέτοια κατάσταση να έχεις δίπλα σου. Οι κρίσεις, οι οποίες εμφανίζονται, λύνονται πολύ γρήγορα, χωρίς να γεννηθεί αγωνία στο θεατή. Ίσως και αυτή είναι μια πρωτοτυπία της ταινίας. Το ότι οι πρωταγωνιστές δεν κάνουν τα “συχνά” λάθη που γίνονται σε άλλες ταινίες του είδους. Κατά την άποψη του γράφοντος, αυτό τείνει να κάνει πιο “ρεαλιστική” την ταινία, καθώς στις περισσότερες, για να συμπληρωθεί ο χρόνος της μιάμισης, οι πρωταγωνιστές μπλέκουν σε παράπλευρες ιστορίες, οι οποίες απλά συντηρούν την ταινία. Ενώ σε άλλες ταινίες μπορεί ο θεατής να πει “Μα καλά, γιατί το έκαναν αυτό;”, στο The Silence η έκπληξη είναι ότι σε σχετικά συνηθισμένα υπό-σενάρια (π.χ. απαγωγή κάποιου πρωταγωνιστή), οι συμπρωταγωνιστές αντιδρούν καίρια και λογικά. Ευχάριστη έκπληξη, γιατί σε παρόμοιες ταινίες έχουμε κουραστεί να βλέπουμε τους πρωταγωνιστές να υποπίπτουν στο ίδιο μοτίβο λαθών συνέχεια, λες και υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των σεναριογράφων για το πόσο “ατσούμπαλοι” είναι οι χαρακτήρες.
 
   Εν κατακλείδι, το «The Silence» είναι ένα ευχάριστο φιλμ που αξίζει να δείτε, αν σας αρέσουν τα survival horror. Το μόνο ίσως μειονέκτημα της ταινίας είναι το λίγο απότομο τέλος, το οποίο θα μπορούσε να είναι καλύτερο.
 
Παντελής Κατσιλιέρης
 
thesilence1927

Ταινίες