= The Hunt
Ταινίες

loogoo

The Hunt

 

36873

Original title: Jagten
Σκηνοθεσία: Thomas Vinterberg
Σενάριο: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp
Έτος Παραγωγής: 2012
 
   Πώς μπορεί ένα ψέμα να καθορίσει τη μοίρα ενός ανθρώπου; Πώς ένα ψέμα, χωρίς προφανή κίνητρα, μπορεί να αποβεί μοιραίο και να αλλάξει τελείως τη ζωή του;

   Ο Λούκας είναι νηπιαγωγός, χωρισμένος από τη γυναίκα του, προσπαθεί να πάρει την κηδεμονία του γιου του, ο οποίος τον υπεραγαπά, και επιχειρεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Ταυτόχρονα είναι και δεινός κυνηγός και βρίσκεται πολύ συχνά με συντρόφους του στο κυνήγι.

   Στο νηπιαγωγείο είναι πολύ αγαπητός στα παιδιά και παίζει συνέχεια μαζί τους. Εκεί είναι και η Κλάρα, η 5χρονη κόρη του καλύτερού του φίλου και συντρόφου στο κυνήγι, Τέο. Η Κλάρα, όντας κρυφά ερωτευμένη με τον Λούκας, όταν αυτός της κάνει παρατήρηση για μια συμπεριφορά της, αποφασίζει να πει ένα ψέμα. Περιγράφει στη διευθύντρια του νηπιαγωγείου ότι ο Λούκας της έδειξε τα απόκρυφά του σημεία.

   Από εκείνη τη στιγμή, η εμπιστοσύνη προς το Λούκας κλονίζεται. Ό,τι έχει πει η Κλάρα είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός για τη μικρή τοπική κοινωνία, ενώ όσο κι αν η ίδια η Κλάρα προσπαθεί να δείξει ότι δεν έγινε αυτό το πράγμα ποτέ, ο περίγυρος, είτε πρόκειται για το νηπιαγωγείο είτε για την ίδια της την οικογένεια, ενισχύει δραματικά το ψέμα της.

   Έτσι, από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Λούκας βρίσκεται απομονωμένος. Χάνει τη δουλειά του, δεν του επιτρέπεται να μιλήσει στο γιο του, χάνει φίλους, χάνει τη σχέση του και καταντά ανεπιθύμητος. Λίγοι τον πιστεύουν. Υποστήριξη βρίσκει μόνο από το γιο του, Μάρκους, και το σύντροφό του στο κυνήγι, Μπρουν, ενώ ταυτόχρονα κι ο ίδιος ο Τέο δεν είναι πεπεισμένος για το συμβάν, αλλά ως πατέρας της Κλάρα δεν ξέρει τι να πιστέψει.

   Θα καταφέρει τελικά να λάμψει η αλήθεια και να βγει επιτέλους ο Λούκας από αυτό το αδυσώπητο κυνήγι που δέχεται; Θα καταφέρει να ξαναφτιάξει τη ζωή του, να κερδίσει ξανά τους φίλους του ή θα παραμείνει για την τοπική κοινωνία ένας ψυχοπαθής; Θα συνειδητοποιήσει η Κλάρα το κακό που άθελά της προξένησε;
 
   Μερικές φορές, όταν ένα ψέμα γίνεται πιστευτό, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πόσω μάλλον ένα ψέμα από ένα παιδί, ιδίως όταν περιγράφει πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσε να τα βγάλει από τη φαντασία του. Γνωρίζοντας τη φιλία του Λούκας με τους γονείς της Κλάρα και την εμπιστοσύνη που έδειχνε η Κλάρα στον Λούκας, μια τέτοια μεταστροφή της Κλάρα δεν θα μπορούσε, κατά τον περίγυρό της, να ήταν αποκύημα μιας νοσηρής φαντασίας. Από την άλλη, ο έντιμος και αγαπητός Λούκας δεν μπορεί να αποδείξει ότι όλα είναι ένα ψέμα - πώς μπορεί άλλωστε να αποδείξει βάσιμα κανείς ότι κάτι δεν έγινε ποτέ; - ιδιαίτερα δε όταν δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τον κοινωνικό του περίγυρο.

   Η εξαιρετική ερμηνεία στο ρόλο του Λούκας, απέφερε στον Μαντς Μίκκελσεν στο βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι ερμηνείες της μικρής Αννίκα Βέντερκοπ στο ρόλο της Κλάρα και του νεαρού Λάσσε Φόγκελστρομ στο ρόλο του Μάρκους. Την ταινία υπογράφει σκηνοθετικά ο Τόμας Βίντερμπεργκ, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις ταινίες "Οικογενειακή γιορτή" και "Submarino", ενώ στο σενάριο συνεργάζεται με τον θριαμβευτή του πρόσφατου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Τόμπιας Λίντχολμ ("Μια πειρατεία").

   Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα τις κινηματογραφικές αίθουσες στις 8 Νοεμβρίου 2012.   
   
Σωκράτης Αληχανίδης

 

 

 

   Ο Lukas ζει μια συνηθισμένη καθημερινότητα σε μια μικρή κοινότητα όπου εργάζεται ως νηπιαγωγός. Και ενώ η ζωή του μετά το διαζύγιο φαίνεται να παίρνει την ανιούσα καθώς μπαίνει στη ζωή του μια νέα γυναίκα και ο γιός του επιλέγει να περνά περισσότερο χρόνο μαζί του, ξαφνικά ένα αθώο ψέμα θα τον φέρει αντιμέτωπο με πολύ σοβαρές κατηγορίες.

   Ο Thomas Vinterberg (The Celebration, Dear Wendy) επιχειρεί μια καθαρή, διεισδυτική ματιά απέναντι σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, παρουσιάζοντας την κοινωνική αντίδραση απέναντι στο γεγονός. Γιατί ως γεγονός εκλαμβάνεται καθώς όλοι πιστεύουν αυτό που θέλουν να πιστέψουν χωρίς την ύπαρξη πραγματικών ενοχοποιητικών στοιχείων. Μεταδίδεται σε όλους ο ιός της αμφιβολίας και μεταλλάσσεται αστραπιαία σε ιό της ενοχής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο βασικός χαρακτήρας, ο αθώος, κυριολεκτικά βασανίζεται και δέχεται άμεσα όλη τη σκληρότητα και την απόρριψη της μικρής κοινωνίας. Γιατί θεωρείται προφανές πως μια τόσο βαριά κατηγορία δε μπορεί παρά να είναι και πραγματική. Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια λένε.

   Ο πρωταγωνιστής Lukas - ερμηνεύει ο Mads Mikkelsen (Casino Royale, After The Wedding, Pusher) - αντιδρά μπροστά στην σοκαριστική αποκάλυψη και τις συνέπειες που πυροδοτεί γύρω του αλλά πνίγεται μέσα στην απομόνωση, κρατούμενος της άγνοιάς του και των λεπτομερών λόγων της κατηγορίας. Συνθλίβεται εσωτερικά γιατί ακόμα και ελλείψει στοιχείων παραμένει κατηγορούμενος, δέσμιος του εκφρασμένου πλέον υφέρποντος κοινωνικού φασισμού. Συμβολικά λοιπόν τοποθετείται ως κυνηγός και κυνηγημένος.  

   Η ταινία έχει καθαρή θέση καθώς αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ψέμα και επικεντρώνεται στα κοινωνικά ανακλαστικα. Οι διάλογοι και οι σιωπές, οι πράξεις αλλά και τα βλέμματα οδηγούν στην κορύφωση συναισθημάτων, στην έκρηξη λόγω αγανάκτησης. Όχι μόνο διότι ως αυτόπτες γνωρίζουμε την αθωότητα του κατηγορούμενου, αλλά ίσως και γιατί δοκιμάζονται «ιερές» και «απρόσβλητες» εκφράσεις των ανθρωπίνων σχέσεων.
 
Σωτήρης Μαράντος
 
Joomla Social by OrdaSoft!