Ταινίες

The Hunger Games

The-Hunger-Games-Poster 1

Αγώνες Πείνας
Πρωταγωνιστούν:  Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Stanley Tucci, Elizabeth Banks, Lenny Kravitz
Σκηνοθεσία: Gary Ross
Διάρκεια: 142 λεπτά
Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Suzanne Collins

   Νίκη σημαίνει φήμη και δόξα. Ήττα σημαίνει βέβαιος θάνατος. Οι Αγώνες πείνας ξεκίνησαν.

   simon-beaufoy-eyed-to-script-hunger-games-sequelΒρισκόμαστε στο μέλλον, στη θέση της Βόρειας Αμερικής βρίσκεται η χλιδάτη πρωτεύουσα Κάπιτολ, του έθνους Πάνεμ. Όλες οι γύρω περιοχές θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, με υποτελείς που πασχίζουν να τραφούν και να βρουν νερό για να επιβιώσουν. Οι Αγώνες πείνας, είναι ένα ριάλιτι παιχνίδι μέσω του οποίου η Κάπιτολ κρατά υπό τον έλεγχό της όλες τις επαρχίες- παιχνίδι θανάτου, ο στόχος του οποίου είναι η αλληλοεξόντωση των διαγωνιζομένων: κάθε περιοχή θυσιάζει ένα αγόρι κι ένα κορίτσι από 12 έως 18 ετών για την επικράτηση της ειρήνης. Μετά από αυτή τη μάχη μόνο ένας θα επικρατήσει.

   Η ταινία βασίζεται στη μυθιστορηματική τριλογία της Suzanne Collins, για την οποίο ο Στίβεν Κίνγκ σχολίασε: «Οι Αγώνες Πείνας είναι ένα βίαιο, σοκαριστικό, γρήγορο μυθιστόρημα με διαρκές σασπένς. Η ανάγνωση των Αγώνων Πείνας είναι εθιστική». Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πρωτότυπο σενάριο, το οποίο κάνει αίσθηση για τα όσα πραγματεύεται. Ζητήματα κρατικού ελέγχου, ατομικών δικαιωμάτων, επιβολής του «μεγάλου αδερφού», συμπεριφορισιακές εκδηλώσεις, όλα παρουσιασμένα μέσα από τα εντυπωσιακά εφφέ μιας μπλογκμπαστερικής παραγωγής.


   Πρόκειται για ένα έργο που αρέσκεται στις αντιθέσεις: Οι πολίτες της Κάπιτολ πλουμίζονται με χίλια χρώματα και στρας από την κορφή μέχρι τα νύχια, ενώ εσωτερικά φορούν μια μονοχρωμία, μεταφέρουν μια ψυχή μαύρη που δεν έχει φως πουθενά. Το τεράστιο δάσος που αποτελεί το πεδίο της μάχης, ουσιαστικά δεν παρέχει καμία ελευθερία ούτε χώρου ούτε αποφάσεων, οι μαχητές είναι εξαναγκασμένοι να ακολουθήσουν έναν προκαθορισμένο μονόδρομο.

 the-hunger-games-movie  Επίσης απεικονίζεται πολύ έξυπνα το πώς αλλάζει ένας άνθρωπος για να γίνει αρεστός, όχι μόνο στη συμπεριφορά του, αλλά και στην εξωτερική του εμφάνιση. Βλέπουμε την πρωταγωνίστρια στην καθημερινή της ζωή με βλέμμα παγωμένο και προσωπείο ξύλινο. Αντίθετα μπροστά στους «χορηγούς» της μεταλλάσσεται σε μια γυναίκα με φλόγες, κολλώντας ένα εμφανώς ψεύτικο χαμόγελο στην αλλοιωμένη της μορφή. Το σερβίρισμα της υποκριτικής στάσης για το κέρδος, είτε για την επιβίωση, είτε για την κατάκτηση της δημοτικότητας, γίνεται αντιληπτό ιδίως στην τελευταία σκηνή, μετά τη νίκη των δύο ηρώων, μέσα στο τρένο. Λίγες ώρες πρίν ήταν ένα ιλλουστρασιόν πρότυπο λάβ στόρι, δύο εραστές με γκλάμορους επίστρωση. Στο βαγόνι δεν έχουν ούτε καν οπτική επαφή, δεν τους δένει σχεδόν τίποτα.

   Αναφορικά με τις ερμηνείες του έργου, αξιοσημείωτη είναι η ερμηνεία της Jennifer Lawrence, της πρωταγωνίστριας, η οποία απέσπασε πέρυσι μία υποψηφιότητα Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Στην Καρδιά του Χειμώνα». Το πέρασμά του από την κινηματογραφική παραγωγή κάνει και ο τραγουδιστής Lenny Kravitz, πιο νέος από ποτέ, αλλά με χρυσό eyeliner στα βλέφαρα. Ο επίσης Stanley Tucci εκτελεί άρτια το ρόλο του χάσκοντα παρουσιαστή ευτελών προγραμμάτων, με τις ψεύτικες εξάρσεις γέλιου και τα γνωστά αμερικανικά επιφωνήματα.

   Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι σεναριακά η ταινία θυμίζει την Ιαπωνική «Battle Royal», καθώς και τη «Μακριά Πορεία» του Στίβεν Κίνγκ. Ένα ακόμα Ντεζαβού θα σας χτυπήσει με τη θέαση της Elizabeth Banks (υποδύεται την Effie Trinket)-φυσιογνωμικά θα σας θυμίσει έντονα την ηθοποιό Rachel McAdams, και σαν εμφάνιση ρόλου θα σας παραπέμψει στην αμφίεση του Johnny Depp ως Mad Hatter στο Alice in Wonderland. Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα νέο υλικό, που δύσκολα αφήνει περιθώρια πρόβλεψης του τέλους. Η ταινία σημειώνει μεγάλη επιτυχία στο κοινό, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής 214,25 εκατομμύρια δολάρια.

Βασιλική Φατούρου
Joomla Social by OrdaSoft!