Ταινίες

The Guilty


   Μια πολύ δυνατή ταινία πρόκειται να κυκλοφορήσει στο Netflix. Ο αξιωματικός του LAPD Joe Bayler έχει νυχτερινή βάρδια στο τηλεφωνικό κέντρο του 911. Στο τηλεφωνικό κέντρο γίνεται χαμός λόγω μιας πυρκαγιάς που καίει ανεξέλεγκτα τους λόφους του Hollywood. O Joe περιμένει το αυριανό δικαστήριο για να επιστρέψει πίσω στην ενεργό δράση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας δεν διευκρινίζεται γιατί γίνεται δίκη. Απλά βλέπουμε τον αξιωματικό πολύ στρεσαρισμένο και κάποιες φορές επιτίθεται λεκτικά στους συναδέλφους του χωρίς να υπάρχει «καπνός».
 
guilty2117

   Με αυτή τη διάθεση παραλαμβάνει κλήσεις πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα τον ενοχλεί μια δημοσιογράφος από τους LA Times, η οποία του τηλεφωνεί συνέχεια και του ζητά να της δώσει συνέντευξη. Του λέει ότι πρέπει να ακουστεί και η δική του αλήθεια σχετικά με το αυριανό δικαστήριο. Εκείνος της κλείνει το τηλέφωνο, αγανακτισμένος κάθε φορά.

   Ο Joe δέχεται ένα τηλεφώνημα από την Emily Lighton, μια νεαρή γυναίκα που από τα συμφραζόμενα φαίνεται ότι έχει απαχθεί. Ο Joe θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για να τη βοηθήσει. Μαθαίνει ότι έχει μια μικρή κόρη που είναι στο σπίτι μόνη της με τον ακόμα μικρότερο σε ηλικία αδερφό της. Μαθαίνει ότι η Emily βρίσκεται μέσα σε ένα βανάκι στον αυτοκινητόδρομο. Αφού ενημερώνει το California Highway Patrol (CHP), καλεί τηλεφωνικά στο σπίτι την κόρη της Emily, Abby, να δει πως είναι και να την ενημερώσει ότι θα στείλει αστυνομικούς για να την προστατέψουν. Από την κουβέντα με τη μικρή μαθαίνει το όνομα του πατέρα της. Οι αστυνομικοί πηγαίνοντας στη μικρή Abby τη βρίσκουν μες στα αίματα ενώ ο μικρός της αδερφός της είναι τραυματισμένος πολύ σοβαρά.
 
THE GUILTY: JAKE GYLLENHAAL as JOE BAYLER. CR: GLEN WILSON/NETFLIX © 2021.

   Ο Joe κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσει την Emily από τα χέρια του άνδρα της. Τη θεωρεί θύμα και θέλει με κάθε τρόπο να τη βοηθήσει. Τα πράγματα δεν είναι όμως πάντα όπως φαίνονται και μέχρι το τέλος αυτής της ιστορίας θα έρθει αντιμέτωπος με μια ακόμα αλήθεια. Όταν όλα τελειώνουν, η απόφαση για την επόμενη μέρα έχει παρθεί, παρόλο που θα του στοιχίσει την οικογένειά του. Θα δηλώσει ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην επερχόμενη δίκη του.

   Η ταινία είναι σχεδόν όλη γυρισμένη σε ένα γραφείο και μπροστά από έναν υπολογιστή. Δεν έχει σημασία τίποτα άλλο πέραν του περιστατικού που διαδραματίζεται μπροστά μας. Μπορεί η ταινία να είναι remake της δανέζικης που κυκλοφόρησε το 2018, αλλά ο Jake Gyllenhaal είναι ανατριχιαστικός στον ρόλο του Joe Bayler. Έχει πάει τον ρόλο του αξιωματικού σε άλλο level. Όλη η ένταση, η απόγνωση, ο φόβος, είναι ζωγραφισμένα στο πρόσωπό του. Οι κινήσεις του ανοίγουν διάπλατα τις πύλες της ψυχοσύνθεσης του ήρωα. Δεν χρειαζόμαστε κινηματογραφική δράση ή άλλες σκηνές πέραν του γραφείου. Όλα βρίσκονται εκεί, στο κλειστοφοβικό γραφείο, στους ανθρώπους που καθημερινά αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις, που προσπαθούν πολλές φορές μάταια να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Που η ψυχή τους γίνεται χίλια κομμάτια και που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια στην προσπάθειά τους να σώσουν τα θύματα.
 
guilty2114

   Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο International Film Festival του Τορόντο στις 11 Σεπτεμβρίου και έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στο Netflix την 1η Οκτώβρη. Πάρτε θέσεις εκείνη τη μέρα για μια από τις πιο δυνατές ταινίες του 2021.

Καλή σας θέαση!
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!