Ταινίες

loogoo

The Dirt

 
Παρουσίαση ταινίας: “The Dirt” (Netflix, 2019)
   Σε μια εποχή που το “A Star Is Born” και το “Bohemian Rhapsody” έφεραν στην επικαιρότητα τα music biopics, το Netflix έρχεται να μπει στη σειρά και να μας χαρίσει το πιο ουσιαστικό και αφιλτράριστο εκ των τριών. Οι Mötley Crüe εκφράζουν απόλυτα μια σκηνή που θα περίμενε κανείς να έχει πνιγεί μέσα στην ασυδοσία της εδώ και τρεις δεκαετίες. Κι όμως συγκροτήματα σαν τους Aerosmith, τους Bon Jovi, τους KISS, τους Ratt και πολλούς άλλους, όχι μόνο διασώθηκαν αλλά συνεχίζουν, με μεγάλες μεν απώλειες, να αποτελούν εξαίρεση σε ό,τι γνωρίζουμε για τα όρια του ανθρωπίνου σώματος.
 
dirt1905
 
   Το “The Dirt” δεν φοβάται ούτε ένα δευτερόλεπτο να παρουσιάσει αυτή την υπέρβαση ορίων, αυτό το ταξίδι στο βούρκο της “αμαρτίας” που γέννησε πλήθος από Rock θρύλους αλλά και άπειρες ιστορίες που καταγράφησαν σε βιβλία και απομνημονεύματα, όπως είναι και το “The Dirt: Confessions of the World's Most Notorious Rock Band”, που αποτέλεσε την πηγή της ταινίας. Η ένδειξη Languange, Sex, Substance που σπεύδει ασφαλώς να τοποθετήσει το Netflix στην πάνω αριστερή γωνία είναι πολύ “μικρή” μπροστά στις εικόνες που γεννήθηκαν αρχικά στη ζωή των Mötley Crüe, αποτυπώθηκαν στο βιβλίο και κατέληξαν στις οθόνες μας. Η πρόταση του Noizy.gr προς το Netflx είναι η αντίστοιχη ένδειξη να αντικατασταθεί με το ‘Sex Drugs and Rock ‘N’ Roll’ που είναι ασφαλώς η ραχοκοκαλιά της ταινίας.
 
   Το “The Dirt” ξεκινά σαν οικογενειακό δράμα που οδηγεί σε ξέφρενο πάρτι. Ένα πάρτι που δεν τελείωσε ποτέ για τους Mötley Crüe και είχε σαν καλεσμένους τρεις γενεές επαναστατημένων εφήβων. Η αισθητική ενός teen movie που δεν μπορεί να προβληθεί σε εφήβους είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο το γεγονός ότι η ζωή των Mötley Crüe μετρά τόσα δράματα και τόσο ραγδαίες πτωτικές καταστάσεις, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει το πόσο ευχάριστα κυλά η ταινία για το θεατή. Ο αισθητικός παρανομαστής μοιάζει σαν το “Breakfast Club” να εισήλθε στο “Requiem For A Dream” και το “Trainspotting” στο “American Pie”. Αυτή η αντιθετική διάσταση φτάνει τελικά να έχει θετικό πρόσημο, ιδιαίτερα όταν φιλτράρεται μέσα από ένα soundtrack βουτηγμένο στις καταχρήσεις μιας ολόκληρης μουσικής σκηνής.
 
dirt1907
 
    Η ταινία επιλέγει να εστιάσει σε μια περίοδο από τη δημιουργία των Mötley Crüe μέχρι την επάνοδο του Vince Neil (φωνή) στην μπάντα μετά από το album “Mötley Crüe” (1994), που αποτέλεσε για πολλούς τη χειρότερη στιγμή του συγκροτήματος και αναλώνεται κυρίως στα θέματα των σχέσεων των μελών μεταξύ τους και προς τρίτους. Η μουσική δημιουργία δυστυχώς έρχεται άλλη μια φορά σε δεύτερη μοίρα, κάτι που κάνει την ταινία ακόμα πιο προσφιλή ασφαλώς στο ευρύτερο κοινό, πέραν των οπαδών της sleaze σκηνής και του συγκροτήματος. Η σκληρότητα των σκηνών, που αφορούν στη χρήση ναρκωτικών και στο ρόλο του σεξ στη ζωή των Mötley Crüe, βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία με την σκιαγράφηση των χαρακτήρων/μελών, αλλά και με την κοινωνική τους παρουσία μέσα από τα προσωπικά τους δράματα και τον αγώνα απέναντι στην επικείμενη ατομική αλλά και ομαδική καταστροφή. Ακόμη οι σκηνές της ασύδοτης έκφρασης τεσσάρων νεαρών, που νομίζουν ότι είναι άτρωτοι, τίθεται πανέξυπνα από τον σκηνοθέτη Jeff Tremaine, όχι σαν φυσική και προφανής διαδικασία μέσα στον κόσμο της ροκ μουσικής, αλλά σαν κλιμακωτή κατάσταση αυτοκαταστροφής.
 
 
   Η ηθοποιία σίγουρα δεν είναι το δυνατό στοιχείο της ταινίας, ιδιαίτερα όταν δημιουργούνται συγκρίσεις με τον Bradley Cooper και το Rami Malek, αλλά είναι επαρκέστατη μπροστά στο όλο εγχείρημα. Η παρουσία του καταπληκτικού Iwan Rheon (Game Of Thrones) στο ρόλο του Mick Mars σίγουρα αυξάνει τη δυναμική του cast δίχως να σκεπάζει όμως τις ουσιαστικές ερμηνείες των υπόλοιπων Mötley Crüe και ιδιαίτερα αυτή του ράπερ Machine Gun Kelly, που στην πραγματική του ζωή ουδεμία σχέση έχει με την ροκ μουσική, αλλά στο “The Dirt” ενσάρκωσε με απόλυτη επιτυχία έναν από τους πιο ιδιαίτερους από όλες τις απόψεις ντράμερ της ροκ ιστορίας, όπως είναι ο Tommy Lee.
 
   Το “The Dirt” είναι λοιπόν μια εξαιρετική απόδοση ενός ολόκληρου μουσικού ρεύματος. Το εφηβικό “Detroit Rock City” (1999), το εμπορικότατο “Rock Star” (2001) και το σκοτεινό “Sid And Nancy” (1986) βρίσκουν το μέσο όρο τους μέσα στο “The Dirt” και τα νέα τραγούδια των Mötley Crüe που συνοδεύουν την ταινία κλείνουν ένα πανέμορφο πακέτο για οπαδούς και όχι μόνο.
 
Δημήτρης Μπάρμπας
 
dirt1906
 
Keynotes
 
Η ένδειξη 'Sex, Nudity, Violence' σπάνια έχει πιο ουσιαστικό λόγο ύπαρξης.
 
Συνεχείς αναφορές στους ήρωες των 80’s (Ηanoi Rocks,Van Halen, Ozzy,Lee Roth, Ufo, Dokken, Y&T).
 
H ατάκα του μάνατζερ “Έχω μανατζάρει τους Bon Jovι, τους Skid Row, KISS, Scorpions, έχω συναναστραφεί με ψυχικά ασθενείς, αλλά ποτέ δεν πέρασα αυτά που έζησα με τους Motley”…
 
 

Ταινίες