= The Broken Circle Breakdown / Ραγισμένα Όνειρα
Ταινίες

loogoo

The Broken Circle Breakdown / Ραγισμένα Όνειρα

broken3
 
The Broken Circle Breakdown
Σκηνοθεσία: Felix Van Groeningen
Πρωταγωνιστές:Veerle Baetens , Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse
 
   Παντελώς απλοποιημένο στα ελληνικά ως «Ραγισμένα Όνειρα». Είναι που η απόδοση τίτλων στη γλώσσα μας, πάντα πετυχαίνει να δώσει διαφορετικά μηνύματα από εκείνα που φέρει ο πραγματικός τίτλος. Είναι που στη συγκεκριμένη ταινία δεν έχουμε να κάνουμε απλά με όνειρα και επιθυμίες, αλλά με τον κύκλο της ευτυχίας.
 
broken   Το Broken Circle Breakdown αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου, γραμμένο από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή της ταινίας Johan Heldenbergh. Φιλαράκι του ο σκηνοθέτης Felix Van Croeningen, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έπειτα από την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης, ένιωσε τόσο συγκλονισμένος από τον συνδυασμό της μουσικής με την ιστορία, και ως άνθρωπος που του αρέσουν οι προκλήσεις, αποφάσισε να το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη. Η ιστορία του θεατρικού ήταν από μόνη της πολύπλοκη, αλλά στο μοντάζ διαμορφώθηκε ουσιαστικά η δομή της ιστορίας με τη χρήση πολλαπλών φλας-μπακ. Αυτά τα διαρκή «πισωγυρίσματα» δεν κουράζουν καθόλου τον θεατή, αντιθέτως τον βοηθούν να συμπληρώσει τα κομμάτια της προσωπικότητας των πρωταγωνιστών και δε λειτουργούν τόσο με την μορφή της αποκάλυψης, όπως έχουμε συνηθίσει στις περισσότερες ταινίες. Η ταινία εξελίσσεται με τη χρήση της μουσικής και πολλές φορές ο θεατής βιώνει τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών μέσα από τα τραγούδια και τους στίχους τους. Αν είσαι λάτρης της bluegrass τότε μάλλον θα νιώσεις ευτυχισμένος από τη χρήση της στην ταινία, αλλά το νου σου, ακόμη και αν δεν σου αρέσει καθόλου αυτό το είδος, θα νιώσεις μια περίεργη οικειότητα με αυτά τα ακούσματα και μια ζεστασιά για τον τρόπο που συμπεριλαμβάνουν την μουσική στη ζωή τους η Ελίζ και ο Ντιντιέ.
 
broken2   Η Ελίζ και ο Ντιντιέ είναι δύο «όμορφοι» ροκ άνθρωποι. Είναι όμορφοι γιατί ερωτεύονται και ζουν τη ζωή τους με πάθος, ενώ γίνονται ακόμη πιο όμορφοι όταν βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν εκπλήξεις στην μικρή τους κορούλα εκεί που όλα γίνονται πιο δύσκολα από ποτέ. Και είναι ροκ γιατί δείχνουν πως ξέρουν τι σημαίνει ελευθερία. Δε θα σου πω πολλά περισσότερα για την ιστορία, δε θέλω να αρχίσω να σποϊλάρω. Την Ελίζ υποδύεται η Veerle Baetens, μια νεαρή κοπέλα που αποδεικνύεται μια δυνατή γυναίκα. Δε ξέρω αν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ερμηνεία γιατί η Veerle Baetens έχει σκηνές που χωρίς να μιλά ή να κινείται, δημιουργεί συναισθήματα μονάχα μέσα από το έντονο βλέμμα της. Ο Ντιντιέ είναι ο Johan Heldenbergh και είναι εξαιρετικά πειστικός στο ρόλο του. Αναρωτιέμαι αν δε ζει σε τροχόσπιτο στην πραγματική του ζωή (και να το σπόιλ που υποσχέθηκα να μη κάνω). Απ’ ότι έμαθα πάντως, Ο Johan έμαθε να παίζει μπάντζο, μαντολίνο και κιθάρα για το ρόλο του. Και, αν θυμάσαι, είναι ο κύριος υπαίτιος για την συγγραφή του θεατρικού έργου. Τέλος, η μικρούλα Nell Cattrysse που υποδύεται την Μπέιμπελ σε συγκινεί σε υπέρτατο βαθμό παρά την αθώα παιδική ματιά της (αλήθεια, αυτά τα μικρά αστέρια που βλέπουμε στις ταινίες, γεννιούνται ηθοποιοί;).
 
   Καιρό είχα να δω ταινία η οποία έχει τη δυνατότητα να με κρατήσει σε υπερένταση μετά το τέλος της. Τρομερή ένταση και πάθος στο μέγιστο βαθμό. Πάθος για τη ζωή και τη μουσική, πάθος για τις στιγμές, τα χαμόγελα, τον έρωτα. Η ταινία ανήκει στην κατηγορία «μελόδραμα» (μια ταμπέλα που τόσο σιχαίνομαι). Είχε μπόλικες υποψηφιότητες για τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ενώ φήμες λένε ότι πάει και για Όσκαρ.

Στεφανία Διακάκη
 
Joomla Social by OrdaSoft!