Ταινίες

The Batman

 
The Batman (2022)

Σκηνοθεσία: Matt Reeves
Σενάριο: Matt Reeves, Peter Craig, Bill Finger

Πρωταγωνιστούν: Robert Pattinson, Zoe Kravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Paul Dano, John Turturro, Andy Serkis, Jayme Lawson

   Batman geeks του κόσμου, ενωθείτε και καθίστε γύρω από το τραπέζι, καθώς αυτή η ταινία σηκώνει αρκετή κουβέντα γύρω από το DC Universe, μια που ένα νέο σύμπαν άρχισε μόλις να χτίζεται.

   Μάρτιος του 2022 λοιπόν και στις αίθουσες κάνει πρεμιέρα το “The Batman”, σε σκηνοθεσία Matt Reeves και στον ρόλο του ανθρώπου νυχτερίδα ο Robert Pattison. Η ταινία ξεκινάει αφηγηματικά, με τον ίδιο τον Bruce Wayne στην αφήγηση, σε μια προσπάθεια να μας βάλει σταδιακά σε ένα νέο κλίμα. Ναι, μάλιστα. Σε ένα εντελώς νέο κλίμα, γιατί η ταινία του 2022 ακολουθεί μια πολύ διαφορετική τακτική από τις παλαιότερες. Αν και οι περισσότεροι θαυμαστές του Batman, καταλαβαίνουν τη διαφορά με τον Batman του Christopher Nolan και όλους τους άλλους, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ταινία του 2022 ξεκινάει εισαγάγοντάς μας σε μια πόλη Gotham, ήδη εξοικειωμένη με την παρουσία του Batman.
 
batman2215

   Η γνωριμία με τον ήρωα γίνεται ανήμερα του Halloween, σε έναν σταθμό του μετρό της Gotham, όπου μια συμμορία, στην προσπάθειά της να μυήσει ένα νέο μέλος της, έχει βάλει στόχο έναν αθώο πολίτη. Με σκηνοθετική μαεστρία, μέσα από τα σκοτάδια εμφανίζεται ο ήρωάς μας, ο οποίος τα βάζει με φοβερή επιτυχία με την άτυχη συμμορία που βρέθηκε στον δρόμο του. Μας παρουσιάζονται η στολή του και οι ικανότητές του στη μάχη σώμα με σώμα και εδώ είναι η πρώτη φορά που γίνεται έντονο το στοιχείο της θνητότητας του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, καθώς και της τρωτότητας του ανθρώπινου σώματος, ανεξάρτητα από την εκπαίδευσή του, αφήνοντας να φανούν και κάποιες από τις δυνατότητες της στολής. Η αλήθεια είναι πως όσο εκπαιδευμένος και να είσαι, όταν τα βάζεις με παραπάνω από ένα άτομα, το πλήθος δεν παύει να έχει την αριθμητική υπεροχή. Αν και αυτό είναι κάτι που ο Batman μας είχε αφήσει να το ξεχάσουμε. Όπως και να έχει όμως και σε όποια παράταξη και να ανήκει κάποιος αναφορικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης του χαρακτήρα, στην ταινία όταν ο Batman μάχεται και αφήνει ανοιχτή την άμυνά του, οι εχθροί του καταφέρνουν να πετύχουν κάποιο χτύπημα εναντίον του.

   Ο σκηνοθέτης, αποφασίζοντας να μας παρουσιάσει μια εδραιωμένη κατάσταση, αρχικά ασχολείται με την εισαγωγή των χαρακτήρων, όπως αυτόν της Selina Kyle, που αργότερα θα γίνει Catwoman, και του Lt. James Gordon (not Commissioner yet), τους οποίους υποδύονται υποδειγματικά οι Zoë Kravitz και Jeffrey Wright αντίστοιχα. Στον ρόλο του Alfred βρίσκεται ο Andy Serkis, μια που ο σκηνοθέτης Matt Reeves θέλησε να συνεχίσει την παράδοση με τη βρετανική καταγωγή του butler των Wayne. Αμφιλεγόμενη επιλογή κατά πολλούς, ωστόσο στέκεται στο ύψος του ρόλου με απίστευτο επαγγελματισμό, δίνοντας μια διαφορετική χροιά τόσο στον ίδιο, όσο και στο οικείο περιβάλλον του Bruce Wayne, μια που είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε πως στην κατοικία του δεν κατοικούν μόνο ο ίδιος και ο Alfred, αλλά υπάρχουν και άλλα μέλη που ανήκουν στο προσωπικό της κατοικίας, γεγονός που μοιάζει πολύ σωστό, δεδομένης της οικονομικής επιφάνειας της οικογένειας των Wayne. Ωστόσο, γίνεται σαφές πως μόνο ο Alfred κατέχει το μυστικό του Master Bruce, μαζί με άλλα μυστικά από το παρελθόν των γονιών του. Αποφεύγοντας τα spoiler, θα αφήσουμε τις λεπτομέρειες για επόμενο άρθρο, το οποίο θα έχει εξαρχής Spoiler Alert. Στους ρόλους των villain βρίσκουμε εξαίρετες επιλογές του cast, με τον Colin Farrell, να υποδύεται τον Penguin και τον John Turturro στον ρόλο του Carmine Falcone. Τέλος, στον ρόλο του Riddler, βρίσκουμε τον συγκλονιστικό Paul Dano. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει ωστόσο στον Jeffrey Wright, μια που πρόκειται για έναν James Gordon, ο οποίος πραγματικά ξεφεύγει από την απλή υποστήριξη του κύριου χαρακτήρα και παίζει καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση.
 
batman2216

   Αλλά αρκετά με τα γενικά στοιχεία. Ας περάσουμε λίγο στο ουσιαστικότερο κομμάτι της ταινίας και ας μιλήσουμε ανοιχτά. Η ταινία έχει διάρκεια δύο ώρες και 55 λεπτά. Και προσέξτε το αυτό, γιατί από τα πρώτα δευτερόλεπτα δεν θα θέλεις να σηκωθείς ούτε για τσιγάρο. Αν η αίθουσα μάλιστα δεν έχει διάλειμμα, θα πιάσεις τον εαυτό σου να έχει μουδιάσει σωματικά και αντί να σκεφτείς κάτι αρνητικό για την ταινία ή τον χρόνο της προβολής, απλά θα προσπαθήσεις ασυνείδητα να αλλάξεις λίγο την στάση σου μέσα στην πολυθρόνα, με τα μάτια σου καρφωμένα στην οθόνη συνέχεια.
 

   Βρισκόμαστε σε ένα Gotham City, στο οποίο ο Batman είναι ήδη μέρος της, γεγονός που μας προϊδεάζει πως δεν πρόκειται για μια ακόμα ταινία που θα δούμε πράγματα που έχουμε ξαναδεί. Η εκπαίδευση του Bruce Wayne και ο θάνατος των γονιών του δεν αποτελούν κάτι περισσότερο από μια απλή αναφορά στους διαλόγους των πρωταγωνιστών. Σκηνοθετικά η ταινία είναι υποδειγματική, καθώς είναι απόλυτα σαφές πως οι δημιουργοί της ξέρουν πως οι πρώτοι που θα παρακολουθήσουν την ταινία είναι οι πιστοί θαυμαστές του Batman και γενικότερα του σύμπαντος της DC. Οι συντελεστές φαίνονται αρκετά διαβασμένοι και με έμφαση στην λεπτομέρεια, μας δίνουν να καταλάβουμε αρκετά στοιχεία που πλαισιώνουν τους κεντρικούς χαρακτήρες και το νέο σύμπαν το οποίο χτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ. Τα στοιχεία αυτά αφήνουν και αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία είμαστε σίγουροι ότι θα εξηγηθούν σε επόμενες ταινίες. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε κάποια από αυτά, αποφεύγοντας τα spoils. Το γνωστό σε όλους μας Batmobile και τα Gadgets, εισάγονται πανέξυπνα, ενώ ταυτόχρονα μένουν λιτά και απέριττα. Αυτό που κρατήσαμε πάντως, είναι πως δεν έχουμε τραγικά σεναριακά κενά. Δεν μπορούμε να πούμε πως απουσιάζουν τελείως, αλλά αυτά που υπάρχουν, είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως οι λεπτομέρειες, οι οποίες έμειναν μετέωρες, θα καλυφθούν εύκολα σε επόμενες ταινίες κι όχι μόνο θα καλυφθούν, αλλά αν κρίνουμε από την προσοχή με την οποία φτιάχτηκε αυτή η ταινία, τότε οι οιωνοί είναι πολύ καλοί και η κάλυψη αυτή θα γίνει με τεράστια επιτυχία.

   Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε και τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που ακούει στο όνομα Robert Pattinson. Το εικαστικό μέρος του Batman είναι υποδειγματικό, μια που πρόκειται για έναν Batman πιο ανθρώπινο, ο οποίος κουβαλάει κάποια ψυχολογικά προβλήματα, κάτι το οποίο φαίνεται έντονα μέσα από κάθε καρέ στο οποίο βλέπουμε είτε τον Batman είτε τον Bruce. Ένας χαρακτήρας διαφορετικός από αυτά που γνωρίζουμε από το παρελθόν. Ένας Batman απόμακρος και λιγομίλητος. Η ερμηνεία του ωστόσο είναι παραπάνω από καλή. Ο Bruce Wayne εμφανίζεται λίγο καχεκτικός, λίγο λιπόσαρκος, σαν να βρίσκεται σε κατάθλιψη, γεγονός το οποίο αν μείνει έτσι, ίσως να μας βρίσκει λίγο αντίθετους, ενώ αν αργότερα εξηγηθεί, τότε σημαίνει πως η παρατήρησή μας στο παρόν είναι σωστή. Η αντίθεση της σωματοδομής του Batman με τον Bruce Wayne σε κάποιες σκηνές είναι εμφανής, αν και το πρόβλημα εμφανίζεται περισσότερο στις σκηνές μάχης, καθώς υποσυνείδητα σκεφτόμαστε πώς ένας άντρας χωρίς μυικότητα, μπορεί να παράγει τόση δύναμη, απλά φορώντας μια στολή. Η υποκριτική ικανότητα του Robert Pattinson είναι καταπληκτική, έχοντας περάσει αρκετά εικοσιτετράωρα από όταν είδα την ταινία και έχοντας δουλέψει αρκετά τις σκηνές και όλη την πληροφορία της ταινίας μέσα σου. Δεν θα κρύψω πως κατά τη διάρκεια της ταινίας, αλλά και την επόμενη μέρα, είχα μεγάλο δίλημμα μέσα μου για την ερμηνεία αυτή του Robert Pattinson. Τη μια στιγμή έλεγα πως είναι καλή η ερμηνεία, το επόμενο δευτερόλεπτο έβρισκα κάτι που με χάλαγε και το μεθεπόμενο δευτερόλεπτο πάλι, αυτό που με χαλούσε δεν μπορούσα να το δικαιολογήσω. Αυτό που με έκανε να σκεφτώ αρνητικά, είχε από μόνο του αποδομηθεί και στη θέση του είχε μείνει μια αίσθηση εθισμού. Με έχει βάλει στο σκεπτικό να θέλω να ξαναδώ την ταινία και να θέλω να παρατηρήσω ακόμα πιο προσεκτικά τις σκηνές του Bruce Wayne, όπως επίσης και μια προσεκτικότερη ματιά στις σχέσεις των εγκληματικών οικογενειών του Gotham, μια που ο Matt Reeves πήρε κάποιες αποφάσεις για τους χαρακτήρες της ταινίας, οι οποίες πρόκειται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα sequel και έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία.
 
batman2217

   Πρέπει να τονίσουμε πως πρόκειται για κάτι πολύ διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Από την αρχή της ταινίας εισάγεται μπροστά μας το (καινούργιο;) σύμπαν της DC και ειδικότερα η κατάσταση στο Gotham. Μια ταινία πολύ σκοτεινή, χωρίς όμως η έλλειψη φωτός, στις σκηνές που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας, να κουράζει. Αντιθέτως, από το κάθε καρέ καταλαβαίνουμε την κατάσταση και ο σκηνοθέτης παίζει με το υποσυνείδητό μας πολύ καλά. Έξυπνη χρήση των εφέ, των out of focus scenes και του φωτός.

   Μιλώντας όμως για sequel, δεν πρέπει να παραλείψουμε πως στον ίδιο κόσμο που δημιουργήθηκε από τον Reeves θα ξεδιπλωθούν και οι spinoff σειρές του Penguin καθώς και το Gotham PD. Ένα σχέδιο στο οποίο θα μας επιτρέψετε να μην έχουμε ιδιαίτερη πίστη, καθώς η DC, με τα δικαιώματα των σειρών και των χαρακτήρων της, δεν τα πάει και τόσο καλά. Απόδειξη αποτελούν οι σειρές “Arrow” και “Flash” (& “Supergirl”), στις οποίες γίνεται μια μικρή πασαρέλα από γνωστούς villain του DC Universe, με αποτέλεσμα ένα όχι και τόσο καλό μπαστάρδεμα ιστοριών από ήρωες του universe. Ωστόσο, ευελπιστούμε στα καλύτερα, μια που αν το σχέδιο με τις spinoff σειρές πετύχει, τότε η DC, στην επόμενη ταινία, θα επιτρέψει σε όσους τη δούνε, να έχουν καλύτερη αντίληψη της ροής των γεγονότων κατά τη διάρκεια της ταινίας.

   Ο Batman του Matt Reeves δρα μέσα σε μια σκοτεινή πόλη, έχει σκοτεινό παρελθόν και χτίζει ένα σκοτεινό μέλλον. Η συνέχεια στις οθόνες σας. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το url που αναφέρεται στην ταινία…

Μιχάλης Χιονάτος
 
batman2218
 
Joomla Social by OrdaSoft!