Ταινίες

loogoo

#dontspoiltheendgame The Avengers: Endgame

 
The Avengers: Endgame
Οι Πρώτες Non Spoiling Σκέψεις
#DontSpoilTheEndGame

   To Noizy έβαλε την στολή του υπέρ-ήρωα και έσπευσε με το φως του Ηλίου να προλάβει την πρώτη επίσημη προβολή κοινού για τους “Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη”. Μέσα σε έναν καταιγισμό προβλέψεων, ανάπτυξης θεωριών και εκατομμυρίων ωρών θέασης των ταινιών του Marvel Cinematic Universe (#mcu), ήρθε η ώρα της επαλήθευσης ή της ανατροπής όσων είχε ο καθένας στο κεφάλι του.
 
avengers1944

   Το παρόν άρθρο δεν θα σας δώσει καμία απάντηση όσον αφορά αυτό το σκέλος του “End Game”. Σεβόμενοι απόλυτα την παράκληση της Marvel για αποφυγή των spoilers (#dontspoiltheendgame), θα εστιάσουμε σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ανάγουν την ταινία ως φαινόμενο και για ποιο λόγο θα μνημονεύεται ες αεί. Σαφέστατα και η πλήρης κριτική της ταινίας θα δημοσιευθεί σε κάποιο εύλογο διάστημα, όπου και τα spoilers πλέον θα θεωρούνται αυτονόητα.

   Με τις βαθμολογίες κοινού και κριτικών να έχουν ήδη εκτοξευθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα προβολής, αυτή η “τελευταία” (;) ταινία των Εκδικητών βάζει υποψηφιότητα για την πιο επιτυχημένη ταινία υπερηρώων που έγινε ποτέ. Η Marvel έχει κάνει εκπληκτικά πράγματα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στον τομέα της προώθησης των ταινιών της και ασφαλώς στο ίδιο το δημιουργικό κομμάτι, κάτι που την ξεχωρίζει ξεκάθαρα από το αντίπαλο δέος της DC (με εξαίρεση του σπουδαίο “Dark Knight”). Από το “Iron Man” (2008) μέχρι και το “Infinity War” (2018), τα πάντα ήταν δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο από το οποίο δεν έχεις καμία ελπίδα να αποχωρήσεις αν ενταχθείς. Ο Tony Stark ήταν ο δούρειος ίππος μιας επικής συνέχειας σε όλο αυτό το φάσμα ανάγκης του θεατή για διαφυγή.
 

   Το “Infinity War”, ως πρώτο μέρος αυτής της τελικής ιστορίας, συγκλόνισε γιατί απέδειξε ότι μια ταινία υπερηρώων μπορεί να φέρει, σε ένα σχεδόν απόλυτο βαθμό, χαρακτηριστικά μιας fan based, twist based, cinefil based και όλα τα based που θα ονειρευόσουν από μια κινηματογραφική απόδοση μερικών τετραγώνων με ζωγραφιές. Στο “Endgame” έχουμε ακόμα μια διαρκή εξελικτική πορεία των χαρακτήρων. Μέσα από την καταστροφή που επέφερε το snap του Thanos, τα αδέλφια Ρούσσο (σκηνοθεσία) επιτυγχάνουν να κρατήσουν ζεστή τη συνταγή του “Winter Soldier” (2014), όπου η υποκριτική και η σχέση των ηθοποιών οn camera κρατούν σφιχτά όλα τα στοιχεία που σε ξανακάνουν παιδί. Ένα παιδί που λαχταρά να γυρίσει την επόμενη σελίδα και χαζεύει μόνο το χρώματα και τις φιγούρες, φτιάχνοντας ίσως μια δικιά του πλοκή μέχρι να μέχρι να μάθει να διαβάζει. Τα αδέρφια Ρούσσο είναι οι γονείς που σου διαβάζουν κόμιξ χωρίς να λογοκρίνουν αυτά που θα μπορούσαν να τραυματίσουν την παιδική σου ψυχή, γιατί αυτά τα στοιχεία θα σε κάνουν πιο δυνατό όταν πας στο σχολείο αύριο. Το “Endgame” σε βγάζει δυνατότερο και ωριμότερο. Η πορεία άλλωστε των ταινιών έχει μια δικιά της εξέλιξη ωρίμανσης, που χρονολογικά ταυτίζονται με την ζωή ενός ενδεκάχρονου παιδιού που σήμερα αρχίζει και καταλαβαίνει τι σήμαιναν τα χρώματα.
 
avengers1945

   Η ταινία επιτυγχάνει επίσης το μέχρι πρότινος ανέφικτο. Την ευχαρίστηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των θεατών. Ό,τι κι αν περίμενες να συμβεί, όσο δεμένος και να ήσουν με κάποιον από τους ήρωες, όσο κι αν σου έλειψαν οι εκλιπόντες, θα γεμίσεις ενθουσιασμό σε κάθε δευτερόλεπτο της θέασης, με την κωμική πλευρά της Marvel αισθητικής να είναι ένα εξαιρετικό φίλτρο αποσυμφόρησης των γενομένων.

   Η φοβερή ερώτηση που ασφαλώς θα πρέπει να τεθεί είναι το αν ένδεκα χρόνια προσμονής βρήκαν τον ουσιαστικό προορισμό τους. Και η απάντηση είναι “Ναι”... 3000 φορές ναι! Δεν θα μιλήσουμε για twists ή για storylines, για να μην μπούμε στον πειρασμό να παραδώσουμε κάτι από αυτά. Επιστρέφουμε με spoiling version σε λίγες μέρες…

Δημήτρης Μπάρμπας
 
avengers1946

Ταινίες