= The Addams Family
Ταινίες

loogoo

The Addams Family

 
   Ζεις μια ήσυχη οικογενειακή ζωή με τη γυναίκα, τα δυο παιδιά, τη γιαγιά και τον μπάτλερ, σε μια νεοκλασική έπαυλη. Όλα σου πηγαίνουν πρίμα, υπέροχα, τα χρήματα ρέουν με το τσουβάλι, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας είναι οι καλύτερες δυνατές. Ξάφνου εμφανίζεται ο χαμένος εδώ και 25 χρόνια αδερφός, ο οποίος και είχε πάθει αμνησία από κάποιο ατύχημα και το βρήκε μπλεγμένο σε κάτι δίχτυα μια γιατρός. Εδώ σταματάμε την εξιστόρηση, και βάζουμε τα πιθανά σενάρια που ήδη έπαιξαν στο μυαλό μας.
 
addams2022
   1. Βλέπουμε αμερικάνικη σαπουνόπερα, όπου οι γυναίκες είναι παρθένες μέχρι το γάμο, οι άνδρες δεν καπνίζουν ούτε πίνουν και όταν αυτό γίνεται, είναι θανάσιμο αμάρτημα και ζητάνε τη συγχώρεση του πατέρα – πάστορα και της μάνας με τα οκτώ παιδιά, άσχετα αν έχουν καβατζάρει τα τριάντα (πολύ ‘7th heaven’ θα μου πείτε, αλλά θυμήθηκα λίγο Jessica Biel στα μικράτα της και «ενθουσιάστηκα»).

   2. Βλέπουμε ελληνική σαπουνόπερα, όπου παρθένα δεν βρίσκεις ούτε στο μαιευτήριο και οι άντρες καπνίζουν και πίνουν τα πάντα, δίχως να δώσουν λογαριασμό σε άνθρωπο ή θεό, με το μόνο σίγουρο δεδομένο να είναι ο μεγάλος λογαριασμός κινητής, αφού πού τους χάνεις, πού τους βρίσκεις, στο κινητό μιλάνε.

   Και τα δύο άνωθεν σενάρια θα μπορούσαν να ισχύουν, αν και εφόσον τα μέλη της οικογενείας ήταν «φυσιολογικά». Τη σήμερον, βέβαια, εποχή τρελής κορεκτίλας, όλοι φυσιολογικοί θεωρούνται. Το 1991 όμως τα πράγματα ήταν λιγουλάκι διαφορετικά. Και αν στη λέξη «πρίμα» είχες βάλει ως συνώνυμες λέξεις τις «πόνος, μαρτύριο, φόνος», αν ένιωθες υπέροχα σε καψίματα και μαστίγια ή ξεθάβοντας τους συγγενείς σου, στην καλύτερη σε έλεγαν μαζόχα και ψυχανώμαλο. Εκτός αν το επίθετό σου ήταν… Addams!

   Αν ο χαμένος αδερφός σου λεγόταν Fester και έμοιαζε με το Nosferatu (όχι τον πρώην Υπουργό, τον κανονικό), αν τη γυναίκα σου την αποκαλούσαν “Tis”, εκ του Morticia, αν τα παιδιά σου έπαιζαν με αληθινά τσεκούρια και ηλεκτρικές καρέκλες και ο μπάτλερ είχε τη μορφή του Frankenstein, έχοντας βοηθό «το Χέρι» (που είναι απλά ένα χέρι, σκέτο) και η γιαγιά έφτιαχνε όλη μέρα φίλτρα, τότε θα ήσουν απολύτως εντάξει. Γα σένα. Όχι για τους γείτονες. Θα ήσουν ο Gomez Addams, μια από τις πιο ερωτικές και συνάμα τρομακτικές καρικατούρες του παγκόσμιου σινεμά. Η μορφή που έγινε η βάση για μια από τις μεγαλύτερες ταινίες troll, πριν καν ακόμη αυτό ανακαλυφθεί.
 
addams2023
   Η οικογένεια που φλέρταρε με τον θάνατο κι εκείνος ανταποκρινόταν… ερωτικά. Που το μαρτύριο του έρωτα ήταν… κυριολεκτικό. Δεν ήταν κακοί. Όχι! Άλλωστε οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι μας έμαθαν ότι οι πλούσιου είναι απλά… εκκεντρικοί! Ε, εκείνοι είναι απλά και λίγο… μακάβριοι. Δεν τη λες μαύρη κωμωδία, διότι δεν βλέπεις καμία ιδιαίτερη ειρωνεία. Εκτός από τις φάσεις που ο κόσμος καίγεται και το ζεύγος ερωτοτροπεί, που τα παιδιά κάνουν συνεχόμενες απόπειρες δολοφονίας μεταξύ τους και η μαμά απλά… αλλάζει τα όπλα, διότι είναι λάθος. ΟΚ, ανασκευάζω, για να μην ξεφτιλιστώ παραπάνω. Και πάω στο casting, γιατί έτσι μου γουστάρει!

   Raul Julia, Anjelica Huston (τι γυναίκα, θεέ μου), Christopher Lloyd, Christina Ricci, Jimmy Workman, πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων. Η μουσική γράφτηκε από τους Hummie Mann και Marc Shaiman, ενώ το “Addams Groove”, το οποίο περιείχε και το “2 Legit 2 Quit” κυκλοφόρησε με τη φωνή του MC Hammer. Τώρα μη με ρωτήσετε ποιοι είναι τούτοι, μάλλον φίλοι του κ. διευθυντού. Καλά γράφουν πάντως. Θα σας έλεγα να την δείτε, αν και νομίζω ότι ελάχιστοι δεν το έχετε κάνει. Εκτός αν είστε μικρούληδες, οπότε χαίρομαι που σας ανοίγω τέτοιους ορίζοντες, εγώ ο γέρων. Συνεχίζουμε από κοντά, διότι γυρίζω ώστε να φύγετε.
 
Νάσος Κονίτσας
 
addams2021
 
Joomla Social by OrdaSoft!