= Stoker
Ταινίες

loogoo

Stoker

 
Σκηνοθεσία: Park Chan Wook
Σενάριο: Wentworth Miller
Πρωταγωνιστούν: Nicole Kidman , Mia Wasikowska, Matthew Goode
Έτος Παραγωγής 2013

   Η Ίντια (Mia Wasikowska) δεν είναι ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα. Είναι ένα παιδί διαφορετικό, με πολλές ανησυχίες. Θα μπορούσε αυτό να εξηγηθεί από τη φύση της καλλιτέχνιδος που διαθέτει; Μάλλον όχι. Η διαφορετικότητα της Ίντια εξηγείται περισσότερο από το παράθυρο που μας ανοίγει ο Park Chan Wook στο οικογενειακό περιβάλλον της κοπέλας. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά όμως. Η μητέρα της είναι η Νicole Kidman, σε μια όχι και τόσο δυνατή ερμηνεία της καριέρας της. Μια γυναίκα που κάθε άλλο παρά ρόλο μάνας έχει. Η «μαντάμ» ενδιαφέρεται μόνο να πηγαίνει βόλτες για ψώνια με την κόρη της τρώγοντας παγωτό, ενώ χάνεται στις μελωδίες του "Summer Wine". Κι όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του πατέρα της Ίντια. Η χήρα δε θα αργήσει να «προδώσει» τη μνήμη του συζύγου της και μάλιστα με τον ίδιο του τον αδερφό. Ο θείος της Ίντια (Matthew Goode), παρ’ ότι απόντας για χρόνια, εμφανίζεται στην κηδεία και έρχεται για να μείνει, ν’ αντικαταστήσει τον αδερφό του και να «στηρίξει» την οικογένεια. Και έτσι ξεκινά η ιστορία της ταινίας.
 
stoker   Μια αλλόκοτη σχέση με αυτόν και την ανιψιά του, αρχικά σε προβληματίζει, σε μπερδεύει. Οι σκηνές εναλλάσσονται απόλυτα συνειρμικά, ενώ η ταινία είναι γεμάτη συμβολισμούς. Σε ακόμη μια ταινία του Park Chan Wook βλέπουμε να βρίσκεται στο επίκεντρο το συναίσθημα της εκδίκησης. Μια εκδίκηση που γεννά βία και προβάλλεται στην οθόνη, ωμή. Προξενεί συναισθήματα απέχθειας στο θεατή, ενώ παράλληλα τον κάνει να κινείται άβολα στη θέση του. Πέρα από την εκδίκηση, όμως, σε κεντρική θέση βρίσκονται και οι σεξουαλικές προεκτάσεις των πρωταγωνιστών. Ένα μυστήριο πλανάται για την σχέση που αντιλαμβάνεται ο θείος ότι μπορεί να έχει με την ανιψιά του, αλλά και με την σεξουαλική σχέση που αναπτύσσει με την ίδια την μητέρα της. Το μυστήριο καταφέρνει να σε καθηλώσει και να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, ενώ η ματιά του σκηνοθέτη πετυχαίνει να σε τοποθετήσει στην ιστορία των πρωταγωνιστών, ώστε σχεδόν βιώνεις τα συναισθήματα τους. Από την ταινία, δε λείπουν οι χιτσκοκικές αναφορές, με το παιχνίδι των σκιών και τα κάδρα των πρωταγωνιστών να κυριαρχούν σε πολλές σκηνές, αλλά και ακόμη πιο ξεκάθαρα πλάνα, όπως η σκηνή της ντουζιέρας η οποία κατ’ ευθείαν σου θυμίζει την ταινία «Psycho». Ωστόσο, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του κινηματογράφου, το οποίο τον τελευταίο καιρό, θεωρείται τάση στην έβδομη τέχνη, αφού όλο και συχνότερα βρίσκουμε αφορμές για να θυμηθούμε τον θείο Άλφρεντ (για παράδειγμα, οι χιτσκοκικές αναφορές στην ταινία «Passion» αλλά και η βιογραφική ταινία για τον Αλ.Χίτσκοκ που πρόσφατα κυκλοφόρησε).
 
   Αν και δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη, θυμάμαι έντονα τα συναισθήματα που μου είχε προκαλέσει το «Sympathy for Mr. Vengeance». Θα γινόμουν υπερβολική αν υποστήριζα ότι στο «Stoker» η επίδραση της ταινίας ήταν ανάλογη. Ίσως να φταίει και ο χολιγουντιανός της αέρας, με την επιλογή των πρωταγωνιστών, η απότομη μα συνάμα αναμενόμενη μετάβαση του Park Chan Wook προς τη δυτική πλευρά. Ενδεχομένως και ο ίδιος ο ρόλος της Kidman και του Goode να μην τους αφήνει περιθώρια για κάτι διαφορετικό, ενώ από την άλλη βλέπουμε την βασική πρωταγωνίστρια Mia Wasikowska σε μια εξαιρετική ερμηνεία, με όλο το μεγαλείο έκφρασης της.
 
   Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το στόρυ της ταινίας τότε απλά επισκέψου τις μεγάλες σκοτεινές αίθουσες! Το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις ένα βράδυ μυστηρίου και θα δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να απολαύσει μια ταινία γεμάτη ενδιαφέρουσες σκηνές. Το μυαλό σου λειτουργεί κάποιες φορές σαν τα κλαδιά ενός δέντρου που απλώνονται από το ένα σημείο στο άλλο, και ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην εναλλαγή των εικόνων/σκηνών της ταινίας, με έναν απόλυτα συνειρμικό τρόπο.
 
Στεφανία Διακάκη
 
*Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013.
Joomla Social by OrdaSoft!