= Sinister
Ταινίες

loogoo

Sinister

Sinister
Σκηνοθεσία: Scott Derrickson
Σενάριο: Scott Derrickson, C. Robert Cargill
Ηθοποιοί:  Ethan Hawke, Juliet Rylance, James Ransone
Διάρκεια: 110 λεπτά
 
sinister01
  
   Ο συγγραφέας εγκλημάτων Ellison Oswalt, μετακομίζει με την οικογένειά του σε ένα καινούργιο σπίτι, με σκοπό να λύσει ένα τραγικό φονικό, μιας οικογένειας που ξεκληρίστηκε βάναυσα. Στην πραγματικότητα το νέο τους σπίτι είναι αυτό που έγινε το φονικό. Κάτι που γνωρίζει μόνο ο ίδιος, κρύβοντάς το από την γυναίκα του για να μην την ταράξει. Στην σκοτεινή τρομακτική σοφίτα θα ανακαλύψει κάποια ερασιτεχνικά video, που απαθανατίζουν μια σειρά φρικτών δολοφονιών. Με αυτά τα στοιχεία και το κοφτερό μυαλό του, προσπαθεί να λύσει το μυστήριο που έμεινε άλυτο για πολλά χρόνια, στοχεύοντας στην δόξα. Στη πορεία και ενώ όλα κυλάνε ομαλά, μια δαιμονική παρουσία (γνωστή και ως Bughuul) φαίνεται να πλησιάζει τον συγγραφέα και την οικογένειά του ολοένα και περισσότερο.
 
sinistermain   O νέος στο χώρο σκηνοθέτης Scott Derrickson, μετά τις μέτριες ταινίες “The Exorcism Of Emily Rose” (2005), “The Day The Earth Stood Still” (2008) παρουσιάζει το “Sinister”, υπογράφοντας και το σενάριο. Κάποιοι βιάστηκαν να πουν πως πρόκειται για το νέο “Insidious” (ανάμεσά τους κι εγώ), αλλά ας μην γελιόμαστε, αυτό δεν ισχύει. Ο Derrickson δημιουργεί ατμόσφαιρα με τα απότομα τινάγματα και τις αλλόκοτες εικόνες, ωστόσο ο τρόμος παγιδεύεται και πνίγεται από την μίζερη ροή της κουραστικής ιστορίας. Οι snuff επιρροές (από αντίστοιχες απαγορευμένες ταινίες του είδους) λειτουργούν ως το μόνο σωτήριο όπλο για τούτο το χλιαρό αποτέλεσμα. Η αρχική σκηνή είναι δυνατή και μπορείς να γευτείς την απειλή, το αλλόκοτο που ξέρεις ότι σε λίγα λεπτά θα επιτεθεί και σε εσένα, άσχετα που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει τελικά. Η μουσική παράνοια που συνέθεσε ο Christopher Young λειτουργεί σαν αλάτι στην πληγή. Σε τσούζει, σε τρομάζει και ας πρόκειται για ένα ανούσιο σάουντρακ. Πετυχαίνει τον σκοπό του μέσα από ήχους και μελωδίες ψυχεδέλειας.
 
   Και η πραγματική έκπληξη έρχεται από την ερμηνεία του Ethan Hawke. Δεν πιστεύω που το γράφω αυτό, αλλά ναι, παραδέχομαι πως ήταν απολαυστικός και σήκωσε ολόκληρη την ταινία μόνος του. Κατάφερε να κλέψει την δόξα και από τον τρομακτικό Bughuul, κάτι που αξίζει να σημειωθεί ως κατόρθωμα, μια και οι σατανικές οντότητες πάντα κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ο Ethan Hawke άρχισε να μου γίνεται συμπαθής (όπως στους περισσότερους νομίζω) μετά το “Training Day” (2001), που ήταν μοναδικός. Η μετέπειτα πορεία του πήρε την κατιούσα και αναλώθηκε σε ένα σορό άσχετους ρόλους. Το «έχει» όμως, δεν είναι κακός. Αρκεί να επιλέγει τους σωστούς ρόλους. Τώρα θα μου πείτε, δηλαδή αυτός είναι ο ρόλος έκπληξη; Όχι βέβαια, σε καμία περίπτωση, απλά το χειρίστηκε όμορφα και έπλασε σωστά, με την ερμηνεία του, τον χαρακτήρα που υποδύεται. Η ταινία τα πήγε μέτρια στο box office, συγκεντρώνοντας λιγότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια στην Αμερική. Το κακό είναι ότι μυαλό δεν βάζουν οι παραγωγοί ταινιών και συνεχίζουν (όσο εμείς συνεχίζουμε να ψηφίζουμε βλακείες με αυτά που βλέπουμε).
 
Sinister2   Το “Sinister”, που θα πει μοχθηρός,  κακός, καταχθόνιος, δυσοίωνος, είναι μια ταινία τρόμου, που δεν έχει κάτι καινούργιο να μας προσφέρει. Πολτοποιημένα σκευάσματα του Χόλυγουντ σαν το fast food, που απλά παίρνει τα λεφτά μας και αφήνει άχρηστες θερμίδες. Προφανώς θα γοητεύσει κάποιους, εκείνους που αναζητάνε την εύκολη και απλή πεπατημένη στα horror film.  Σατανικά πλάσματα, απότομα τινάγματα, μουντή ατμόσφαιρα και απρόσμενο φινάλε (λέμε τώρα.). Όπως και να έχει, καλή προβολή, εγώ σας προειδοποίησα.
 
John Emmans  
 
Joomla Social by OrdaSoft!