= Silver Lining Playbook
Ταινίες

loogoo

Silver Lining Playbook

silver linings playbook
Σκηνοθεσία: David O. Russell
Σενάριο:David O. Russell(σεναριογράφος), Matthew Quick (συγραφέας)
Ηθοποιοί: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro
Παραγωγή: The Weinstein Company, Mirage Enterprises
Έτος: 2012
 
silver-linings-playbook-jennifer-lawrence   Μπορεί η μεγάλη απονομή των Όσκαρ να τελείωσε, άφησε πίσω της όμως μπόλικο υλικό για σχολιασμό. Για πολλούς η νικήτρια για το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού ήταν αναμενόμενη. Η πρώτη αντίδραση όταν άκουσα για την Jennifer Lawrence ήταν αυτή της απορίας. Ποια είναι αυτή η ταινία ¨Silver Lining Playbook¨, η οποία ανέδειξε την Jennifer στο υψηλότερο σκαλοπάτι που ένας ηθοποιός μπορεί να έχει στην καριέρα του, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία ηθοποιό στην ηλικία των 23 της χρόνων;

    Χωρίς δεύτερη σκέψη λοιπόν, την ίδια κιόλας μέρα, πήγα σινεμά για να μπορέσω να κρίνω και εγώ, από την δικιά μου οπτική γωνία, την οσκαρική ερμηνεία της Jennifer. Μετά από τις 2 ώρες προβολής που διήρκεσε η ταινία έκανα απολογισμό για το τι είδα. Ναι όντως η ερμηνεία της Jennifer Lawrence ήταν πάρα πολύ καλή. Ναι η ταινία είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Ναι ο Bradley Cooper έδενε απόλυτα με την επίσης πολύ ωραία ερμηνεία του. Βλέποντας όμως στο παρελθόν, οι άλλες νικήτριες του αγαλματιδίου “ίδρωσαν” πάρα πολύ για το αποκτήσουν, με ερμηνείες πραγματικά συγκλονιστικές που έμειναν αξέχαστες. Δεν είναι ότι θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να γίνω κριτικός ηθοποιίας, απλά ως μεγάλος σινεφίλ θεωρώ πως η ταινία και γενικώς η ερμηνεία της Jennifer δεν θα μου μείνουν αξέχαστη. Απλά θα έλεγα ότι πέρασε, άρεσε και σιγά σιγά ξεχάστηκε.

silver-linings-playbook-10    Πιο συγκεκριμένα, η ταινία σκιαγραφεί το πρόσωπο του Πατ Σολιτάνο(Bradley Cooper), ενός απατημένου και ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου, που αφού βρήκε την γυναίκα του να τον απατά ξυλοκόπησε τον εραστή της με αποτέλεσμα να τον στείλουν στο ψυχιατρείο. Αφού πέρασε 8 μήνες στην κλινική, παίρνει εξιτήριο και με σκοπό να ξανακερδίσει την γυναίκα του, πάει να μείνει στους γονείς του (τον πατέρα του ερμηνεύει ο Robert De Niro). Εκεί θα γνωρίσει την Tiffany Maxwell (Jennifer Lawrence), μία ζωντοχήρα με αρκετά ψυχολογικά προβλήματα που για να ξεπεράσει τον θάνατο του άντρα της κατέληξε να πηγαίνει με οποιονδήποτε τυχόντα. Μαζί δημιουργούν μια πολύ περίεργη και αρκετά ψυχολογικά διαταραγμένη σχέση που όμως δείχνει να κάνει καλό και στους δύο.

Silver-Linings-Playbook-1984905    Μετά από μία συμφωνία που κάνουν οι δυο τους, η Τiffany αρχίζει να μαθαίνει στον Πατ να χορεύει για να μπορέσουν να πάρουν μέρος σε έναν διαγωνισμό. Όλως περίεργος, όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά και για τους δύο μέχρι που ο πατέρας του Πατ, τρελά εθισμένος με το στοίχημα και υπερβολικά προκατειλημμένος, στοιχηματίζει τα πάντα σε ένα πολύ περίεργο στοίχημα που ξαφνικά θα βάλει τον Πατ σε πολύ δύσκολη θέση.

    Μία αρκετά πρωτότυπη και όμορφη δραματική κομεντί με ωραίες, όπως αναφέραμε ερμηνείες. Ο David O. Russell λοιπόν δείχνει να έκανε την καλή “χτυπώντας” πάνω από 100 εκατομμύρια στο box office ανταγωνιζόμενος ταινίες όπως το Skyfall και το Lincoln. Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση μετά από λίγη έρευνα που έκανα για την ταινία, είναι ότι η επιλογή της Jennifer Lawrence ήταν κάτι σαν έσχατη λύση για τον Russell καθώς δοκίμασε πάνω από 10 γνωστά πρωτοκλασάτα ονόματα πριν καταλήξει σε αυτήν. Στάθηκε λοιπόν και λίγο τυχερός που η συνεργασία με ονόματα όπως η Zooey Deschanel και η Anne Hathaway δεν απέδωσαν καρπούς.
 
Γιώργος Γκουγκούδης
 
Joomla Social by OrdaSoft!