= Rocket Man
Ταινίες

loogoo

Rocket Man

 
Rocket Man (2019, Paramount Pictures), Ένα υπέροχο ταξίδι στο αστέρι…
 
 
   Πόσοι αλήθεια Pop/Rock Star των δύο τελευταίων αιώνων μπορούν να ισχυριστούν ότι πλησίασαν έστω και έξω από το σπίτι του Elton John, στη συνοικία που διαμένει, στο πάνθεον όλων εκείνων που φώτισαν και φωτίζουν τον δρόμο της ποπ κουλτούρας;
 
rocketman1942
   Ο Sir Elton John, κατά κόσμον Reginald Kenneth Dwight, αποτελεί ακόμα μία περίπτωση ψυχικής αποσάθρωσης, που όπως αποδείχθηκε, λειτούργησε καταλυτικά, αλλά όχι καταστροφικά για τον καλλιτέχνη. Όλα εκείνα τα στοιχεία των παιδικών ετών του μικρού Reggie και όλα εκείνα της πρώτης καλλιτεχνικής περιόδου, που εκτόξευσαν το Rocket man, βρίσκονται σχεδόν αφιλτράριστα εντός της ταινίας. Οι οικογενειακές σχέσεις, οι ομοφυλοφιλικές τάσεις και ο έρωτας για τη μουσική ως οπτικοακουστικό θέαμα, είναι οι θεματικοί άξονες της βιογραφίας αυτής που δεν εξωραΐζει τίποτα.

   Το “Rocket Man” έχει μία ιδιαιτερότητα που ο θεατής πρέπει να γνωρίζει. Είναι ένα πολύχρωμο musical, όπως θα όφειλε να είναι. Αυτή του η αισθητική ταιριάζει απόλυτα στη θεατρικότητα του ίδιου του Elton John. Ένας ηθοποιός που επί σκηνής αποποιείται την ταυτότητα που του δόθηκε με τη γέννησή του και ζει στο έπακρο τις συνέπειες της ταυτότητας μέσω της οποίας επέλεξε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτό το biopic έχει μερικές εξαιρετικές σκηνές θεατρικής φύσεως που δεν εγκλωβίζονται στη ρεαλιστική πρόοδο του σεναρίου, αλλά αιχμαλωτίζουν κάθε συναίσθημα που σχηματίζει το σουρεαλιστικό κόσμο της περσόνας Elton John. Αυτή η παρόμοια αισθητική μας έκανε άλλωστε να αγαπήσουμε και το “Across The Universe”, 2007. 
 
   Όλο το εγχείρημα του “Rocket Man” θα μπορούσε να ισοπεδωθεί δίχως την εξαιρετική ερμηνεία του Taron Egerton. H κινηματογραφική συνύπαρξη του Egerton με τον Elton John στο δεύτερο μέρος του “Κingsman” έμελλε να στρώσει το έδαφος για μία από τις πιο πετυχημένες ενσαρκώσεις στην ιστορία των μουσικών biopics. Ως βασικότατο ενισχυτικό στοιχείο της ερμηνευτικής προσέγγισης του Elton John λειτουργεί σαφέστατα η αρτιότητα τη φωνητικής παρουσίας του Egerton. Σε αντίθεση με το Rami Malek στο “Bohemian Rhapsody” (για ευνόητους λόγους), ο Egerton μετά από μία εξαιρετική απόδοση του “Ι’m Still Standing” στην ταινία “Sing”, αυτή τη φορά χαρίζει ένα ολόκληρο soundtrack με μία θεατρικότατη απόδοση των στίχων του Bernie Taupin, του βασικού συνεργάτη του Elton John.
 
 
   Aκόμα και η μεταβολή του χαρακτήρα από έναν καταπιεσμένο έφηβο σε έναν απόλυτο Rock and Roll Star, όταν πλέον o όρος θεωρούνταν ήδη ετεροχρονιστικός, αποτυπώνεται στη φωνή του Egerton, ο οποίος μας χαρίζει εκπληκτικές οπτικοποιήσεις της δημιουργίας μερικών εκ των σπουδαιότερων δειγμάτων της ποπ κουλτούρας του εικοστού αιώνα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η σκηνή της σύνθεσης του “Your Song” είναι διαθέσιμη επίσημα στο YouTube γιατί αποτελεί Ίσως το πιο σαφές παράδειγμα όλων των από πάνω. 
 
   Η αναπόφευκτη σύγκριση με τα “Bohemian Rhapsody, “ A Star is born” και “Dirt”, θέλουν το “Rocket Man” όχι απλά να στέκεται δίπλα στις δυο πρώτες οσκαρικές ταινίες, αλλά σε πολλές σκηνοθετικές, σεναριακές και εκτελεστικές περιπτώσεις να δανείζεται κάτι από την σοκαριστική διάθεση του “Dirt”. Ο εθισμός, οι τάσεις αυτοκτονίας, η απόκρυψη των σεξουαλικών τάσεων και η συναισθηματική και επαγγελματική εκμετάλλευση προσωποποιούνται από το Richard Madden, που με κεκτημένη ταχύτητα από τα “Game of Thrones” και “Bodyguard”, διατηρεί μία αρρενωπόμορφη στάση απέναντι στον εύθραυστο Elton John και καταπνίγει την ίδια του την εμπορική δημιουργία.
 

   Αυτό που ίσως ξενίζει το θεατή είναι η επιλογή των δημιουργών να διατηρήσουν τη μορφή της μητέρας, του πατέρα και των λοιπών προσώπων που εμπλέκονται στα παιδικά χρόνια του Elton John αναλλοίωτη για μία κινηματογραφική διάρκεια είκοσι περίπου ετών. Θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει ένα συμβολισμό σταθερότητας μιας οικογενειακής παθογένειας (αυθόρμητα το μυαλό πηγαίνει στο “Mother” των Pink Floyd) μέχρι την στιγμή της απόζευξης του Elton John από τον κοινωνικό και οικογενειακό του περίγυρο, όταν ξαφνικά εισέρχεται στην εξίσωση και ο παράγοντας του γήρατος.

   Το ‘Rocket Man’ είναι μία σουρεαλιστική προσέγγιση μιας ρεαλιστικής ιστορίας. Ένα Success Story που μοιάζει ως αποτυχία στα μάτια του τραγικού ήρωα, που βιώνει στις μέρες μας, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του. O Taron Egerton κοιτάει στα μάτια την ερμηνεία του Rami Malek, κάτι που οφείλεται ασφαλώς και στις σκηνοθετικές οδηγίες που έλαβε από το ίδιο άτομο (βλ. Dexter Fletcher) και αυτό είναι κάτι που ευχόμαστε να γίνει αντιληπτό και από την Aκαδημία.

Δημήτρης Μπάρμπας
 
Joomla Social by OrdaSoft!