= Ray (autobiography of Ray Charles)
Ταινίες

loogoo

Ray (autobiography of Ray Charles)

Ray
Σκηνοθεσία: Taylor Hackford
Σενάριο: Taylor Hackford, James L. White
Ηθοποιοί: Jamie Foxx, Kerry Washington, Clifton Powell, Harry Lennix, Terrence Howard, Larenz Tate, Richard Schiff, Regina King
Παραγωγή: Universal Studios
Έτος: 2004
 
 
ray charles1   Σάββατο βράδυ και αντί να ετοιμάζομαι για την έξοδό μου σκέφτομαι τι ταινία να δω. Δεν ξέρω για εσάς αλλά είμαι από τους τύπους που λατρεύουν την όλη ιεροτελεστία της επιλογής ταινίας στα παλιά video club της γειτονιάς καθώς ψάχνοντας στα ράφια τους ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να αντικρίσεις. Κάπως έτσι και εκείνο το βράδυ βρήκα τον εαυτό μου να ψαχουλεύει το ράφι των αυτοβιογραφιών. “The Doors”, “Gandhi”, “Malcolm X”, “Lust For Life”, “A Beautiful Mind”, “Ali” και άλλες παλιές ταινίες, που αφορούσαν μεγάλες προσωπικότητες του παρελθόντος, πέρασαν από τα χέρια μου. Αυτή όμως που τελικά μπήκε στο dvd μου ήταν η αυτοβιογραφία του Ray Charles. Ναι είναι αλήθεια ότι δεν την είχα δει μιας και η σχέση μου με την jazz, την soul και όλα τα συναφή δεν είναι και η καλύτερη, πράγμα που θα άλλαζε ριζικά αμέσως μετά την προβολή.

    Ξέρετε αυτό που με κάνει λίγο επιφυλακτικό με τις αυτοβιογραφικές ταινίες είναι η δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης στο να παρουσιάσουν με αληθοφάνεια τα γεγονότα μιας και πρόκειται για ένα πρόσωπο παγκόσμιας φήμης και λατρείας, όπως στην περίπτωσή μας ο Ray Charles. Η δυσκολία δεν βρίσκεται όμως μόνο στην μη διαστρέβλωση των γεγονότων αλλά και στο κατά πόσο ο πρωταγωνιστής θα μπορέσει να πείσει υποδυόμενος μία τόσο ισχυρή προσωπικότητα.

raycharles1    O Jamie Fox όχι μόνο μπόρεσε να πείσει τους “παλιούς” ότι είναι ο Ray Charles αλλά τους έκανε να ταυτιστούν μαζί του, ως τον μουσικό που τόσα χρόνια αγάπησαν και κατάφερε να δώσει στους νέους έναν σύγχρονο Ray που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν. Δεν μου φάνηκε λοιπόν καθόλου περίεργο που κατάφερε εκείνη την χρονιά να κερδίσει και το όσκαρ καλύτερου ηθοποιού.

    Η ταινία ξεκινάει την εποχή που ο Ray έκανε το πρώτο μεγάλο του βήμα παίρνοντας το λεωφορείο για το Σιάτλ και αφήνοντας πίσω την Φλόριντα, στην οποίο ζούσε μετά τον θάνατο της μητέρας του. Κάπως έτσι ο Taylor Hackford δείχνει τις όλες δυσκολίες και την εκμετάλλευση που υπέστη λόγω του ότι ήταν τυφλός. Ο Ray όμως, όπως τον δίδαξε και η μητέρα του, δεν ήταν χαζός ούτε ένιωθε μειονεκτικά απέναντι στους γύρω του. Έτσι πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με κάποιες σωστές γνωριμίες και μετά από αρκετές περιοδείες με μπάντες ήρθε στο σημείο που υπέγραψε με την δισκογραφική εταιρία Atlantic.

    Ο Taylor Hackford με πολύ επιδεξιότητα συνδέει την όλη πορεία του Ray στην μουσική με μερικές σκηνές από την παιδική του ηλικία μέχρι και την τύφλωσή του από γλαύκωμα στην ηλικία των εφτά του χρόνων. Μεγάλη βάση δίνεται στην κακοτυχία που είχε να δει τον αδελφό του να πνίγεται, πράγμα που του άφησε ψυχολογικό τραύμα για όλη του την ζωή, αλλά και τις δυσκολίες που πέρασε καθώς έχανε το φως του.

    Ο Ray όμως δεν είχε σχηματίσει ακόμη την μουσική του προσωπικότητα. Η περιπλάνησή του ανάμεσα σε κάτι από Nat King Cole και Charles Brown ήταν αυτό που τον εμπόδιζε να βγει στην επιφάνεια. Μετά από αρκετές ηχογραφήσεις βρήκε τον εαυτό του μέσα από την μουσική που μεγάλωσε, την gospel, συνδυάζοντας την με στοιχεία από jazz, soul και blues και πολύ αργότερα με την country και την ορχηστρική μουσική, πράγμα που έδωσε στην μουσική του σφραγίδα αυθεντικότητας.

Ray.JamieFoxx
    Παρ' όλη την μεγάλη επιτυχία που άρχισε να γνωρίζει, τις αμέτρητες περιοδείες που έκανε, τις γυναίκες που συνευρισκόταν και τον εθισμό του στην ηρωίνη, ο Ray είχε παράλληλα και μια άλλη ζωή, αυτή του συζύγου και του πατέρα. Για πολλά χρόνια τις δύο αυτές ζωές τις κράτησε χώρια, πράγμα που κάποια στιγμή τον οδήγησε σε αδιέξοδο. Κάπου εκεί λοιπόν κορυφώνεται και η ταινία, με τον Ray να παίρνει την μεγάλη απόφαση να κόψει την ηρωίνη, καθώς έβλεπε τον εαυτό του να χάνει την οικογένειά του αλλά και την μεγάλη του αγάπη, την μουσική του. Η ταινία τελειώνει δείχνοντας τον πραγματικό Ray και περιγράφοντας την υπόλοιπη ζωή του με κάποια σύντομα λόγια.

    Δυστυχώς η κυκλοφορία της ταινίας δεν πρόλαβε τον πραγματικό Ray Charles ζωντανό καθώς κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2004, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του (10 Ιουνίου 2004). Η επιτυχία του όμως ήταν πολύ μεγάλη "χτυπώντας" 124 εκατομμύρια στο box office παγκοσμίως και κερδίζοντας πάρα πολλά βραβεία.

    Κλείνοντας λοιπόν, προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους, κυρίως νεολαίους, δεν έχουν δει την ταινία αυτή, να τρέξουν να την νοικιάσουν. Και μόνο το γεγονός ότι μετά από τις δυόμιση ώρες που κράτησε η ταινία άρχισα να διαβάζω την βιογραφία του Ray στο internet ακούγοντας τραγούδια του στο youtube, μου είναι αρκετό για να πω με σιγουριά ότι αξίζει να την δείτε.
 
Γιώργος Γκουγκούδης
ray-charles111
Joomla Social by OrdaSoft!