= Over the top
Ταινίες

loogoo

Over the top

 
   Το ταξίδι μου στο χωροχρόνο συνεχίζεται. Μετά το 1999 και τους τιμημένους Mystery Men, το ρολόι πηγαίνει ακόμη πιο πίσω. Στο μαγικό (μουσικά μιλώντας) 1987, σε μια ταινία που είχε ως θέμα ένα φορτηγατζή, ο οποίος θέλει να ανακτήσει δεσμούς με το γιο του, καρπό του γάμου του με ένα πλουσιοκόριτσο. Τα πράγματα όμως δεν είναι διόλου εύκολα, καθώς ο πατέρας της τον θεωρεί κακή επιλογή και θέλει ο εγγονός του να μην έχει επαφές μαζί του. Τώρα όμως που εκείνη είναι άρρωστη, δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Ο Lincoln Hawk, πέρα από αυτά που πρόκειται να του συμβούν, έχε ένα σχέδιο. Να κερδίσει στο "παγκόσμιο" (σ.υ.υ.: οι Αμερικανοί και η άπειρης έκτασης βλακείας τους να θεωρούν όλα τα πρωταθλήματά τους "παγκόσμια") το πρωτάθλημα μπρα-ντε-φερ και να μπορέσει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος, για να στηρίξει το παιδί του.
 
overthetop2016
   Σενάριο πιο sic δύσκολα θα βρεις για αμερικάνικη ταινία. Ο φτωχός που παρεισφρέει στους πλούσιους, ο τίμιος μεροκαματιάρης που κυνηγάει το όνειρό του, οι αξίες της οικογένειας που ξεπερνάνε τη δύναμη του χρήματος. The American Dream! Και σε εκείνη τη δεκαετία, ένας ήταν ο μπροστάρης αυτού του concept (sorry, Chuck). O Sylvester Stallone!

   Έχοντας ήδη μπει στο τραίνο της επιτυχίας με τα Rambo 1 & 2, Rocky 1-3, αλλά και το σκληρό Marion Cobretti (Cobra), βάζει ένα νέο χαρακτήρα στην παλέτα του. Έναν και πάλι τίμιο άνδρα με αρχές, μόνο να παλεύει εναντίον όλων. Απλά τώρα ο ήρωας δεν είναι ο πολεμιστής ή ο αθλητής, αλλά ο πατέρας. Και ο πρώτος αντίπαλός του είναι το χάσμα των κοινωνικών τάξεων. Ο γιος του είμαι μαθημένος στα πλούτη και τις ανέσεις που του πρόσφερε η πλούσια οικογένεια της μητέρας του και στην πειθαρχία της στρατιωτικής σχολής, με υγιεινή διατροφή και κανόνες. Εκείνος θα πρέπει να το μυήσει σε μια κοινωνία σκληρή, γεμάτη δύσβατα μονοπάτια, στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, αλλά και να κερδίσει το σεβασμό του. Θα τα καταφέρει; Εγώ θα στοιχημάτιζα υπέρ του.
 
overthetop2017   Για την ακρίβεια, το είχα κάνει και τότε, καθώς πρέπει να ήταν απ’ τις πρώτες φορές που επισκέφτηκα τον κινηματογράφο της Ομόνοιας στην οδό Θεμιστοκλέους, καταθέτοντας το χαρτζιλίκι μου με τη σιγουριά ότι θα απολαύσω τον ήρωά μου σε νέες περιπέτειες. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τότε είχα απογοητευτεί. Περίμενα κάτι διαφορετικό, ένα Sly που με ένα εξάσφαιρο θα σκότωνε καμιά τριακοσαριά. Αντ’ αυτού, είδα μια κοινωνική ταινία με βαθύ νόημα, το οποίο και κατάλαβα πάρα πολύ αργότερα. Βλέπετε όμως, ήμουν μόλις δώδεκα χρονών (ναι, κ. διευθυντά μου, είμαι πιτσιρικάς), οπότε ήταν λογικό.

   Η σκηνοθεσία άνηκε στο μεγάλο Menahem Golan και πρωταγωνιστούν - εκτός του Sly - οι Robert Loggia, Suzan Blakely, David Mendenhall, Rick Zumwalt. Όσον αφορά το soundtrack, ο Stallone συνεχίζει τις εκπληκτικές επιλογές του, αυτή τη φορά με το Sammy Hagar και το “Winner Takes It All”, μεταξύ άλλων. Αλλά καλύτερα για αυτό να σας μιλήσει ο κ. διευθυντής, ως πιο ειδήμων. Άλλωστε τα χόρευε στις disco της εποχής, έφηβος γαρ, οπότε κάτι θα ξέρει παραπάνω.

   Μέχρι το επόμενο ταξίδι στο χρόνο, απολαύστε τη μουσική της ταινίας.


Νάσος Κονίτσας

   Ο Νάσος είναι καλό παιδί. Αφού αγαπά το Stallone, τι περιμένατε; Να βγω και να αρχίσω να εξοβελίζω; Δεν φτάνει που ενώ τον περνάω τριάντα χρόνια περίπου, όταν μας βάζεις δίπλα-δίπλα, φαίνομαι και δέκα χρόνια νεότερος; Δυστυχώς, η αφέλειά μου στις μεταμφιέσεις δεν με βοήθησε και ο Κονίτσας κατάλαβε πώς είναι δυνατή αυτή η σκανδαλώδης αντίφαση. Το ότι είμαι θεόκοντος και συνέχεια κυκλοφορώ με παλτό ικανό να κρύψει ένα Katana, τον έκανε να υποψιαστεί και τελικά να καταλάβει τι παίζει. Και τώρα κρύβομαι, μια και εκείνη η χαζοπρόταση “There can be only one”, μου κάνει εμετική.. Αλλά και τόσο ρεαλιστική… Πλέω-ν…
 
overthetop2018
   Το ”Over The Top” το πρόλαβα σε βιντεοκασέτα – κλασσικά πειρατική – λίγες μέρες μετά την προβολή του στους κινηματογράφους. Ο κινηματογράφος στη Σαλαμίνα το έφερε κάτι μήνες μετά, στα Σελήνια ο υπέροχος θερινός άνοιξε κάτι δεκαετίες μετά και να πάω στον Πειραιά, για να δω ταινία… Ήταν πολύ πιο εύκολο να καρφώσω καρεκλάκι ανάποδα σε κανονική μπασκέτα. Ευτυχώς, υπήρχε το βίντεο. Στο «Αγόρι» εκείνης της εποχής διάβασα για τα παραλειπόμενα της ταινίας. Πέρα από το γεγονός ότι ο Stallone είχε το “final cut” στην ταινία, σαν σούπερ σταρ που ήταν τότε, ο ίδιος επέλεξε να εκμεταλλευτεί αυτό το αμερικάνικο όνειρο που ανέφερε πιο πάνω ο Νάσος και το έκανε με υποδειγματικό τρόπο.
 
overthetop2020
   Σε αυτή την ταινία ο Sly συνεργάστηκε με τον τεράστιο Menahem Golan, o οποίος έφυγε από τη ζωή το 2014 και ο οποίος θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ως ο παραγωγός μεγάλων action movies επιτυχιών, με πρωταγωνιστές τον Chuck Norris, τον Charles Bronson και πολύ λαό ακόμα. Μεταξύ μας πάντα, το γεγονός και μόνο ότι αυτός ο άνθρωπος, παρέα πάντα με τον εξάδελφό του Yoram Globus, έκανε την παραγωγή στο “Invasion USA”, τον κάνει αυτόματα υπέρ-αγαπημένο στη θύμησή μας. Μπορείτε να πείτε και να γράψετε ό,τι κάνετε κέφι, αλλά το “Invasion USA” παραμένει το άγιο δισκοπότηρο των «κιτς» ταινιών που κάναμε τρελό κέφι σαν πιτσιρικάδες. Ο Golan, όντας και σκηνοθέτης ο ίδιος, δεν αρκέστηκε μόνο στην παραγωγή του “Over The Top”, έκατσε και πίσω από την κάμερα. Και ο δαιμόνιος Stallone ξεκίνησε να υφαίνει το promotional χαλί.
 
overthetop2019
overthetop2021   Ο Rocky δεν παίζεται σε τέτοιες κινήσεις. Το franchise του τίμιου πυγμάχου από τη Philadelphia έχει γράψει πάνω από ένα δισεκατομμύριο οκτακόσια εκατομμύρια δολάρια ΜΟΝΟ από τα εισιτήρια. Το Rambo έχει κάνει επίσης εκπληκτικά πράγματα σε εισπράξεις. Χώρια οι διαφημίσεις, τα δικαιώματα, τα παιχνίδια, οι κούκλες και εγώ δεν ξέρω ακόμα τι άλλο. Ο Stallone και η εταιρεία παραγωγής, η θρυλική Cannon Group, έβαλαν το μπρα-ντε-φερ στο παιχνίδι. Πραγματοποιήθηκε ένα απίστευτο event, το οποίο φιλοξενούσε δύο διαγωνισμούς. Ο νικητής του πρώτου διαγωνισμού, για τις μάζες, πήρε εκατό χιλιάδες δολάρια σαν έπαθλο. Ο έτερος διαγωνισμός ήταν μόνο για φορτηγατζήδες. Ο νικητής γύρισε σπίτι του με ένα ολοκαίνουργιο θεριό, αξίας περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδων δολαρίων. Μιλάμε για το 1987, κατά συνέπεια, αν αναγάγετε αυτά τα νούμερα σε σημερινές τιμές… μάλλον λιποθυμάτε. Στους διαγωνισμούς πήρε μέρος χιλιάδες κόσμος και τα έξοδα είχαν φανεί υπερβολικά σε όλους τότε. Ακόμα και η Warner Bros, η οποία είχε το γενικό πρόσταγμα στη διανομή σε ΗΠΑ και Καναδά, δεν έβλεπε με καλό μάτι όλο τούτο. Η ταινία κόστισε 25 εκατομμύρια, με τα δώδεκα από αυτά να είναι «μόνο» η αμοιβή του Stallone. Το φιλμ έβγαλε δεκαέξι εκατομμύρια σε ΗΠΑ και Καναδά και εμπορικά ήταν αποτυχία. Τα λεφτά που βγήκαν όμως από την κάλυψη των διαγωνισμών και των διαφόρων event στα πλαίσιά τους, έκαναν τη διαφορά.

   Μουσικά, θα βρείτε στο soundtrack διάφορα θαυμάσια πράγματα. Από Asia και Kenny Loggins, μέχρι Sammy Hagar και Giorgio Moroder φυσικά, με τον Οσκαρικό τελευταίο να υπογράφει τη μουσική της ταινίας. Ο ίδιος ο Sammy Hagar έχει πει πως δεν ξετρελάθηκε με την όλη ιστορία, εμένα όμως το τραγούδι μου αρέσει και μάλιστα πολύ και αυτό μου φτάνει και μου περισσεύει. Κατά τα άλλα, το καπελάκι που φοράει ο Stallone στο γύρισμα του βίντεο και το οποίο υπέγραψαν οι δύο σταρ, μάζεψε δέκα χιλιάδες δολάρια για κοινωφελείς σκοπούς. Το Γεράκι δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Κώστας Κούλης
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!