= Lincoln
Ταινίες

loogoo

Lincoln

Lincoln
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Σενάριο: Tony Kushner
Ηθοποιοί: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn
Διάρκεια: 150 λεπτά
 
lincoln03   Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους στην ιστορία της χώρας, καθώς τα έβαλε με τους ισχυρούς άνδρες του υπουργικού συμβουλίου, προσπαθώντας να φέρει την ειρήνη κατά του άδικου εμφύλιου πολέμου. Στόχος του επίσης να σταματήσει την απάνθρωπη δουλεία. Ο σκηνοθέτης Steven Spielberg αφήνει στην άκρη τους πεινασμένους δεινόσαυρους και τους γερασμένους τυχοδιώκτες, για να ασχοληθεί με ένα βαρύ βιογραφικό δράμα. Παίρνει λοιπόν στα σοβαρά το βιβλίο της βραβευμένης ιστορικού Doris Kearns “Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln” και επικεντρώνεται στην τελευταία περίοδο της ζωής του. Ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι το βιβλίο είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να γίνει ολόκληρο ταινία.
 
 
 
 
lincoln05
   Ο Spielberg είναι ένας μοναδικός κινηματογραφιστής και τρομερό μυαλό. Καταφέρνει να είναι αυτός ο σταρ στις ταινίες του, αφήνοντας πίσω ονόματα όπως  Tom Hanks, Daniel Day-Lewis, Tom Cruise, Harrison Ford. Δεν έχει ανάγκη όλους αυτούς για να διαφημίσει τις ταινίες του, το όνομα βαρύ σαν ιστορία αρκεί. Πάρτε για παράδειγμα τα κινηματογραφικά trailer και poster επιτυχημένων ταινιών όπως “Avatar” ή “Hobbit”. Γράφουν μια ταινία του Peter Jackson, σκηνοθέτη του “ The Lord Of The Rings” trilogy, James Cameron, σκηνοθέτη των “Titanic” και “Terminator”. Δίνουν στοιχεία στο θεατή για να καταλάβει το μέγεθος και την ποιότητά της εν λόγω παραγωγής. Στην περίπτωση του Spielberg κάτι τέτοιο είναι ανώφελο, καθώς όλοι γνωρίζουν το λαμπερό του όνομα. Μια ταινία του Steven Spielberg. Αυτό αρκεί για να τραβήξει κόσμο στις σκοτεινές αίθουσες. Κάτι τέτοιο φάνηκε να λειτούργει και στην περίπτωση του “Lincoln”, καθώς η ταινία κατάφερε να ξεπεράσει τα 145 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις στην Αμερική. Νούμερο αξιοζήλευτο για μια ταινία τόσο βαριά όσο αυτή. Λίγο ο πατριωτισμός, λίγο το όνομα του πρόεδρου, λίγο ο σκηνοθέτης, κατάφεραν να καθηλώσουν εκατομμύρια κόσμο μέσα στη σκοτεινή αίθουσα για δυόμιση ώρες.
 
lincoln01
   Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Spielberg ασχολείται με δουλεία και έγχρωμους, σκηνοθετώντας ένα βαρύ αποτέλεσμα. Το 1985 παρουσίασε το “The Color Purple” με την Whoopi Goldberg και το 1997 το αιματοβαμμένο “Amistad” (εκπληκτικός ο Djimon Hounsou στο ρολό του Cinque). Πριν πολύ καιρό είχε δηλώσει σε συνέντευξη «Ένα κομμάτι μέσα μου είναι μαύρο. Προσπαθώ μέσα από τις ταινίες να το βγάλω προς τα έξω». Αποδεικνύοντας περίτρανα την αγάπη του, υιοθέτησε με την γυναίκα του Kate Capshaw δυο έγχρωμα πιτσιρίκια (που πλέον μεγάλωσαν αρκετά). Αρκεί όμως αυτό για να περάσεις στον θεατή συναισθήματα;
 
lincolndirector
  
   Στην περίπτωση του Lincoln ο σκηνοθέτης δεν κατάφερε να μαγέψει το κοινό, ούτε καν να το συγκινήσει. Τώρα βέβαια θα μου πεις «Πώς έκανε τότε τέτοιες εισπράξεις»; Είναι λογικό όταν χτυπάς στην καρδιά της ιστορίας και καταπιάνεσαι με ευαίσθητα θέματα, να παραπλανείς τον «εύκολο» Αμερικανό θεατή. Όπως ήδη είπα πιο πριν, η λέξη κλειδί για την απάντηση στο εύλογο ερώτημα είναι ο πατριωτισμός. Η Αμερικάνικη σημαία κυματίζει υπερήφανη και η άχρωμη μουσική του John Williams μας παρασύρει σε μια κινηματογραφική όαση, που όσο και να προσπαθούμε να ξεδιψάσουμε δεν μπορούμε. Ο Daniel Day-Lewis είναι μοναδικός, ερμηνεύοντας με επιτυχία το Λίνκολν. Μελέτησε με προσοχή την ιστορία και ζωντάνεψε τον 16ο πρόεδρο των ΗΠΑ αγγίζοντας την τελειότητα. Πολύ καλή και η Sally Field στο ρόλο της συζύγου. Έδωσε στον χαρακτήρα που υποδύεται το μελαγχολικό πρόσωπο και τον πόνο της τσακισμένης μάνας. Ο Tommy Lee Jones κλέβει την παράσταση ως Thaddeus Stevens, προσδίδοντας κύρος με την παρουσία του. Η σχεδιάστρια και υπεύθυνη κοστουμιών Joanna Johnston έκανε πολύ καλή δουλειά, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Άριστα και στον Πολωνό Janusz Kaminski (director of photography). Στο μοντάζ για άλλη μια φορά ο μοναδικός Michael Kahn, που προσπάθησε όσο κανένας άλλος να σώσει το ναυάγιο που ήταν καταδικασμένο.
 
lincoln04   Ο Spielberg σκηνοθέτησε την πιο βαρετή και ανούσια ταινία της καριέρας του. Δεν εκμεταλλεύτηκε καν το  χάρισμά του να πλάθει εντυπωσιακά πλάνα, κάνοντας την κάμερα να τον υπακούει σαν εκπαιδευμένος σκύλος. Έστησε το συνεργείο και νωχελικά, σχεδόν σαν να βαριέται, φώναξε «γυρίζουμε». Φτάνεις στο σημείο να λες «Δεν βλέπεται με τίποτα». Μεγάλη απογοήτευση από έναν σπουδαίο σκηνοθέτη που υπήρξε ήρωας στα παιδικά μας χρόνια, χαρίζοντας επιτυχίες όπως “Indiana Jones”, “E.T.”,  “Jurassic Park” κ.α. Το υπερφορτωμένο “Lincoln”, όπως ήταν αναμενόμενο, απέσπασε 12 υποψηφιότητες για Oscar, αποδεικνύοντας ότι η ακαδημία κινηματογράφου δεν παίρνει στα σοβαρά τη δουλειά της.  Για άλλη μια φορά το Αμερικανικό πνεύμα βραβεύεται και ο κόσμος ενθουσιασμένος χειροκροτά, κάτι που του είπαν ότι είναι αριστούργημα κι αυτός απλά τους πιστεύει.
 
John Emmans
 
 
 
lincolnmain
Joomla Social by OrdaSoft!