= La La Land - Οι πρώτες σκέψεις μετά τα πρώτα βραβεία
Ταινίες

loogoo

La La Land - Οι πρώτες σκέψεις μετά τα πρώτα βραβεία

 
lala00
 
   Το “La La Land” δεν είναι ένα musical που επικεντρώνεται στην ερωτική σχέση ενός ζευγαριού. Είναι μια δήλωση υποθετική. Είναι μια δήλωση που φέρει μερικά από τα πιο ουσιαστικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες στον χώρο των μουσικοκεντρικών ταινιών. Το  “La La Land” είναι μια ταινία αποφάσεων κι επιπτώσεων. Είναι μια ταινία παράλληλης πραγματικότητας, είναι η ζωή που θα είχες ζήσει αν…
 
   Ο σκηνοθέτης Damien Chazelle έρχεται να υλοποιήσει ένα προσωπικό όραμα που κατοπτρίζει το νεαρό της ηλικίας του. Ο αέναος πόθος πραγματοποίησης των καλλιτεχνικών ονείρων ενός μέσου ανθρώπου, που μάχεται για την κοινωνική αποδοχή μέσω αυτού που αγαπά, έρχεται να πάρει ύλη σε δύο επίπεδα ύπαρξης. Στον κόσμο της οθόνης αλλά και στον κόσμο που ζούμε μέσω του ίδιου του Chazelle. Τα 92 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένδειξη επιτυχίας. Η σαρωτική παρουσία στις “Χρυσές Σφαίρες” με τα 7 βραβεία ίσως να είναι η πρώτη σπουδαία ένδειξη αποδοχής από τους κριτικούς. Η συνείδηση του κοινού όμως, που έχει ήδη κατατάξει το “La La Land” ανάμεσα στις σπουδαιότερες ταινίες των τελευταίων πολλών ετών έρχεται να καλύψει το τρίπτυχο του ορισμού της απόλυτης επίτευξης.
 
lala01   Τα συστατικά αυτής της δημιουργίας μοιάζουν τόσο απλά και καθημερινά. Η απόδοσή τους όμως είναι τόσο ιδιαίτερη, προσεγμένη και λεπτομερώς σχεδιασμένη, που μια χιλιοειπωμένη και χιλιοειδωμένη ερωτική ιστορία φτάνει να γίνει μάθημα ζωής. Η κινηματογραφική συνύπαρξη των Ryan Gosling και Emma Stone είναι τόσο ουσιαστική που έφτασε να ταυτιστεί με μνημειώδη ζευγάρια όπως αυτά των Spencer Tracy και Katherine Hepburn,αλλά και των Humphrey Bogart and Lauren Bacall.

lala02   Η λίγο πιο σκεπτικιστική και κυνική ματιά στο θέμα της χημείας των κινηματογραφικών ζευγαριών βέβαια θα μπορούσε να εισχωρήσει και στο θέμα της απίστευτης δουλειάς που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση από δύο επαγγελματίες ηθοποιούς αυτού του επιπέδου. Οι Gosling και Stone πέρασαν πολλούς μήνες μαζί δουλεύοντας προς αυτό το σκοπό. Το πως θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν δημιουργώντας κάτι ουσιαστικό ακόμα κι όταν μιλάμε για κάτι εικονικό όπως είναι ο κόσμος του θεάματος. Βέβαια ισχυρό στοιχείο σύνδεσης των δύο είναι η μουσική και ο χορός. Δυο άνθρωποι που δεν χαρακτηρίζονται από αυτό που κάποτε ονομαζόταν στον κόσμο του θεάτρου ως Triple threat και αφορά στη δεινότητα στο χορό, το τραγούδι αλλά και την υποκριτική, κατάφεραν να δώσουν μια γήινη αισθητική σε όλα τα παραπάνω μέσω της αλληλοσυμπλήρωσης. Ασφαλώς τον πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό έπαιξαν η σκηνοθετικές οδηγίες του Chazelle, που, όπως δήλωσε κι ο ίδιος, επένδυσε τα πάντα σε αυτούς τους δύο ανθρώπους.
 
lala03
 
   Όλο αυτό το πάθος για την τέχνη που δεσπόζει στην ταινία δεν θα μπορούσε παρά να αποκτά και μια πρακτική εφαρμογή μέσα από την υπέροχη μουσική του Justin Hurwitz, που μοιάζει πλέον ως συμπληρωματικός κρίκος του Chazelle μετά και το “Whiplash”. Αυτή η πρόθεση αναβίωσης της αισθητικής των musicals των 30’s και των 40’s επετεύχθη απολύτως. Το soundtrack της ταινίας συμβάλει τα μέγιστα σε κάθε πτυχή της, είτε αφορά στην κορύφωση συναισθηματικών δράσεων, είτε στην πρόοδο των καταστάσεων που διαδραματίζονται. Big Band Jazz, που χτίζεται πάνω στην ατομικότητα του πιανίστα Ryan Gosling και επιδρά δραματικά πάνω στην “δροσερή” περσόνα της Emma Stone. O Gosling μάλιστα έχει ήδη δηλώσει επίσημα και δισκογραφικά (Dead Man’s Bones) ότι αποτελεί έναν άνθρωπο που έχει άμεση επαφή με τη μουσική και οι μήνες που πέρασε μπροστά στο πιάνο, δουλεύοντας το χαρακτήρα του, αποτέλεσαν σύμφωνα με τον ίδιο τη σπουδαιότερη περίοδο προετοιμασίας που είχε ποτέ για κάποια ταινία. To “City Of Stars”, που προβάλλεται σαν το βασικό single της ταινίας, πανηγυρίζει τη Χρυσή του Σφαίρα κι ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τα Όσκαρ. Ίσως μάλιστα η πιο συνοπτική στιγμή της ταινίας να είναι το γεμάτο όνειρα κι ελπίδα γέλιο των Mia και Sebastian μπροστά στο πιάνο και τη μελωδία αυτού τραγουδιού.
 
 
   Ακόμα και η αρχικά αμφιλεγόμενη επιλογή του John Legend στον ρόλο του εαυτού του, ουσιαστικά, δίνει μια φρέσκια πνοή στο όλο εγχείρημα και το τραγούδι “Start A Fire”, που γράφτηκε από τον ίδιο, μας προσγειώνει ομαλότατα στην σημερινή εποχή και βοηθά στην ταύτιση με τους χαρακτήρες και την απαγκίστρωση από την αίσθηση παρακολούθησης μιας ταινίας που δεν αφορά στο σήμερα.
 
 
   Το μεγάλο στοίχημα που κέρδισε ο Damien Chazelle στο “La La Land” είναι η σύνδεση σκηνών που δομούνται πάνω σε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σαφέστατο παράδειγμα, που μνημονεύει και η ίδια η Emma Stone, είναι η σκηνή στο Πλανητάριο που μπλέκει τη φαντασία με το πραγματικό, η οποία σκηνή ήρθε λίγο αργότερα από ένα ρεαλιστικής ωμότητας δείπνο που οδήγησε σε ουσιαστικές και ρεαλιστικές αποφάσεις. Όλη αυτή η κοινή πορεία ρεαλισμού και ονείρων ακροβατεί πάνω από την ουτοπική της διάσταση.  Το “La la Land” άλλωστε είναι μια ταινία δομημένη με προδιαγεγραμμένο τέλος. Το domino των επιλογών είναι ασφαλές στα πλαίσια του φανταστικού και γι αυτό χάνει τη ρεαλιστικότητά του. Και μόνο η εικόνα όμως αυτής της αλυσιδωτής αντίδρασης κάνει το “La la Land” μια ταινία κινήτρων για όλους μας. Κίνητρο αναζήτησης της δικιάς σου ουτοπίας, που όταν την βρεις τότε παίρνει αληθινά χρώματα και γίνεται σταδιακά η πραγματικότητά σου. Αυτός ο συσχετισμός ουτοπίας και πραγματικότητας έλαμψε μάλιστα κατά την παραλαβή της Χρυσής Σφαίρας για τον καλύτερο Ανδρικό Ρόλο, όπου ο Ryan Gosling εξύμνησε τον ρόλο της συντρόφου του στη ζωή, Eva Mendes, η οποία πάλευε με την ωμή οικογενειακή τους πραγματικότητα όσο ο ίδιος δούλευε πάνω στην καλλιτεχνική του “ουτοπία”.
 

   Η σπουδαιότερη προσέγγιση του “La La Land”, η οποία έφτασε στα αυτιά του υπογράφοντα, προέρχεται όχι από κάποιο “καταξιωμένο” κριτικό αλλά ούτε κι από τους συντελεστές της ταινίας. Η σπουδαιότερη επίτευξη του “La La Land” δε νομίζω ότι είναι κάποιο από τα δολάρια που εισέπραξε, ούτε και κάποιο από τα βραβεία που ήδη κέρδισε. Η σπουδαιότερη νίκη που πέτυχε είναι η φράση “Μας έκανε να ερωτευθούμε ξανά”, που ακούστηκε και θα ακούγεται ως ηχώ από δω και στο εξής.
 
Δημήτρης Μπάρμπας
 
lala04
Joomla Social by OrdaSoft!