= Joker - H ταινία
Ταινίες

loogoo

Joker - H ταινία

 
   Ομολογώ ότι κάτι τέτοιο δεν το περίμενα. Τι απ’ όλα, θα μου πείτε… Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή, δηλαδή την καραντίνα λόγω της λαίλαπας του κορονοϊού. Τα πάντα κλειστά, ο κόσμος φοβισμένος, ο κόσμος χωρίς λεφτά, ο κόσμος ψεκασμένος. Οι διάλογοι στο Facebook πάνε κι έρχονται. Όλοι ξέρουν τα πάντα, τις συνωμοσίες που κρύβονται από πίσω, τα κρυμμένα μυστικά, την αλήθεια που δεν μας λένε, για τους λόγους που «όλοι μας καταλαβαίνουμε». Και στα καπάκια η στιγμή της επισκευής της σωσίβιας λέμβου μου (λέγε με laptop) έρχεται να συνδεθεί με μια εκκρεμότητα που είχα αφήσει εδώ και καιρό στο περιοδικό, αλλά και στον ίδιο μου τον εαυτό. Την παρακολούθηση αλλά και παρουσίαση μιας ταινίας που ήταν κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που διαφημιζόταν στην αρχή.
 
joker2018
 
   Το δεύτερο λοιπόν που δεν περίμενα ήταν τα συναισθήματα που μου άφησε μετά το πέρας δυο ωρών παρακολούθησης αυτή η ταινιάρα. Η οποία στην αρχή κάνει μια μικρή κοιλιά, αλλά μετά… ο τεράστιος ηθοποιός που λέγεται Joaquin Phoenix παίρνει μπρος και μας παρασέρνει στο δικό του ρυθμό. Είναι τρελός; Υποκρίνεται; Θυμάται την παιδική και εφηβική του ηλικία με τον αδικοχαμένο αδερφό του; Έχει νικήσει τους δαίμονές του ή απλά συνεργάζεται πλέον μαζί τους με σκοπό να μας οδηγήσει στα μονοπάτια της τρέλας;
 
joker2019
   Αλλά και η ίδια η ταινία… πήρα φόρα μετά από τόσο καιρό αποχής και νομίζω ότι είστε στο μυαλό μου. Μιλάμε για το Joker, την ιστορία του μεγάλου εχθρού του Batman. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζετε. Διότι η ταινία είναι ένα ψυχογράφημα, ένας ύμνος στις πνευματικές ασθένειες και πως αυτές μπορούν να δημιουργηθούν από παιδικά τραύματα. Ένα ξεγύμνωμα της σημερινής κοινωνίας, άσχετα αν μιλάει για το Γκόθαμ του 1950. Είναι το ίδιο απάνθρωπη, το ίδιο στυγνή και σκληρή, είναι το ίδιο άδικη. Ένας άνθρωπος χαμηλού μορφωτικού και οικονομικού υπόβαθρου προσπαθεί να τα βγάλει πέρα κυνηγώντας το όνειρό του. Ο σκληρός περίγυρος είναι πάντα εναντίον του, η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα στα ζητήματα των αδυνάτων, κοινώς είναι μόνος απέναντι σε όλους. Παιδί ενός κατώτερου θεού, νιώθει την απόρριψη και την απέχθεια των συνανθρώπων του. Οι σκληρές αλήθειες που θα ανακαλύψει θα είναι η χαριστική βολή ανάμεσα στα μάτια. Όμως εκείνος δεν είναι τυχαίος. Είναι αυτό που λέμε «πνευματικά ασταθής», αλλά κυρίως είναι αυτός που δεν έχει να χάσει τίποτα πια. Και γίνεται το πρόσωπο της εξέγερσης για κάθε καταπιεσμένο. Η αφορμή για το ξέσπασμα, την επανάσταση! Ναι, αν ποτέ γίνει επανάσταση, κάπως έτσι θα είναι.
 
joker2020

   Ταινία με πολλά «κιλά»… ίσως συγκρίνονται μόνο με αυτά του πρωταγωνιστή. Ένας συγκλονιστικός ηθοποιός, ένας ψυχασθενής, ένας αδικημένος, ένας γιος μιας κακής μάνας. Το συγκεκριμένο τον είχα συνδέσει με τον Κόμμοδο της ταινίας «Μονομάχος» και δεν είχα τις καλύτερες των εντυπώσεων. Μου είχε μείνει μόνο αυτό το σαρδόνιο χαμόγελό του, άλλωστε έπαιζε τον κακό, κάτι που νόμιζα ότι θα συνέβαινε και τώρα. Αλλά διαψεύστηκα πανηγυρικά. Δεν ξέρω πόσα Όσκαρ πήρε (σ.υ.υ.: δύο), αλλά για μένα δεν έχει σημασία. Δεν είναι άλλωστε από τα κλασικά blockbuster με σκηνές δράσης, σεξ και πανικό. Σίγουρα δεν είναι και η καταλληλότερη ταινία για να παρακολουθήσεις εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, καθώς τα συναισθήματα που γεννά δεν είναι και τα πιο ήσυχα. Αλλά και τι έγινε, θα μου πείτε; Σάμπως δεν είμαστε όλοι τρελαμένοι; Σάμπως δεν είμαστε οργισμένοι «με αυτά που κάνουν για να μας στερήσουν την ελευθερία μας χωρίς λόγο»; Λυπάμαι κύριοι, αλλά ταινίες σαν και αυτή αποδεικνύουν ότι η εποχή που έπρεπε να οργιστούμε έχει περάσει προ πολλού. Το γιατί ας το καταλάβετε μόνοι σας. Χρόνο έχετε, όσο μένουμε σπίτι. Δείτε όμως την ταινία, ό,τι και να πιστεύετε. Το Hollywood στα καλύτερά του (περιέργως)!

Νάσος Κονίτσας
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!