Ταινίες

loogoo

Immortals

filmx6

Σκηνοθεσία: Tarsem Singh
Σενάριο: Charley Parlapanides, Vlas Parlapanides
Πρωταγωνιστούν: Henry Cavill, Mickey Rourke, John Hurt

   Μια φαντασμαγορική μάχη, μακριά από τους κανόνες της πλασματικής πραγματικότητας, όπου θεοί, τιτάνες, μισάνθρωποι και θνητοί διεκδικούν την εξουσία, την επιβίωση και τη δόξα. «Οι Αθάνατοι» είναι μια ταινία επικών διαστάσεων, που μαγεύει με τις πολυμήχανες πολεμικές σκηνές, τη σουρεαλιστική φωτογραφία και την ατμοσφαιρική της μουσική επένδυση.

   Πρόκειται για ένα project που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια για να προσφέρει στο κοινό μια υπερπαραγωγή διάρκειας 110 γευστικών λεπτών ανεξάντλητης δράσης –διαθέσιμη και σε τρισδιάστατη προβολή- με ηθοποιούς όπως Mickey Rourke (The Expendables, Nine ½ Weeks), Henry Cavill (StarDust, The Tudors etc), John Hurt (V for Vendetta), Freida Pinto (Slumdog Millionaire), Isabel Lucas (Transformers).

   Το χόλιγουντ, μετά την εξίψωση του Μέγα Αλέξανδρου (Alexander, 2004), του Λεωνίδα (300, 2006) και του Περσέα (Clash of Titans, 2010), καταπιάστηκε με την αποθέωση του χωρικού Θησέα, ο οποίος προσπαθεί να εμποδίσει τον εξουσιομανή Υπερίωνα από την απελευθέρωση των Τιτάνων, και άρα την καταστροφή των Ολύμπιων θεών και της ίδιας της ανθρωπότητας.

   Η πλοκή λοιπόν βασίζεται στην ελληνική μυθολογία, παρουσιάζοντας φυσικά μεγάλες αποκλίσεις όσον αφορά στην πιστότητα των πράξεων– παρόλαυτα δεν παύει να είναι μια πολυτελή προώθηση του αρχαίου ελληνισμού στους θαυμαστές του κινηματογράφου ανα τον κόσμο. Μάλιστα, σε ορισμένες σκηνές, αίσθηση και δέος προκαλεί η αφήγηση της πρωταγωνίστριας στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

   Πέρα από τις ελκυστικές παρουσίες του έργου, που ικανοποιούν αβίαστα την αισθητική του θεατή, αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι γοητεύει με τα επιβλητικά του σκηνικά: Ογκόλιθοι δεκάδων μέτρων, μυστηριακές κατακόμβες, βάρβαροι ωκεανοί, πανοραμικές θεάσεις πόλεων, υψομετρικές απογειώσεις, ονειρικές τοποθεσίες. Ορισμένες σκηνές μοιάζουν να έχουν δραπετεύσει από πίνακες του Salvador Dali, με άλογα και πολεμιστές που πετούν αριστοκρατικά στον αιθέρα. Οι  χρωματικές συνθέσεις, με σύμμαχο έναν ιδανικό φωτισμό στις αποχρώσεις του χρυσού και του χάλκινου, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον επικό χαρακτήρα της ταινίας.

   Το έργο στο σύνολό του δεν μένει στην ξερή απόδοση ενός ενθουσιώδους πανηγυριού. Σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του, σκορπά μηνύματα για τις ηθικές αρχές και τη φιλοσοφία ζωής του ανθρώπου, σύμφωνα με τον κώδικα της αρχαίας Ελλάδας, έχοντας ήδη κάνει αίσθηση με τα συγκλονιστικά του εφφέ, την όμορφη διάχυση της σεξουαλικότητας, την καλλιτεχνική έμφαση στη λεπτομέρεια και την ηθική του κορύφωση.

   Ο Tarshem Singh παρέδωσε στο κοινό του ένα αυθεντικό blockbuster με τη μορφή ενός παλλόμενου πολυσχιδή πίνακα ζωγραφικής.

Βασιλική Φατούρου

Ταινίες