= Hudson Hawk
Ταινίες

loogoo

Hudson Hawk

 
   Η ώρα που θα μιλήσουμε για τον τρίτο Γιάννη πλησιάζει. Απλά, δεν έχει φτάσει ακόμα. Έχουν άλλα σειρά, τουλάχιστον στη δική μου λίστα προτίμησης. Θα μιλήσουμε πρώτα για έναν άλλο ήρωα, ένα λωποδύτη - καρικατούρα, τον Eddie Hawkins. Ή αλλιώς Hudson Hawk. Ο παλιάς κοπής διαρρήκτης, που αρνείται τη χρήση όπλων αλλά και ρολογιών και χρησιμοποιεί τραγούδια, αφού γνωρίζει και τη διάρκειά τους, αλλά μπορεί ταυτόχρονα και να τα αποδώσει, ενώ ανοίγει χρηματοκιβώτια και πόρτες! Ο ρόλος που έδωσε κατ εμέ στο Bruce Willis την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ηθοποιός που μπορεί να παίξει κάτι παραπάνω από «Σας σκοτώνω όλους με μια σφαίρα και μια ατάκα». Έχοντας ήδη κάνει την εμφάνισή του με το “Moonlighting” (αν και μόνο ο κ. διευθυντής το ήξερε έτσι, όλοι οι άλλοι, που ήμασταν μικροί τότε, το ξέραμε σαν «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια». Χάλια απόδοση τίτλου, αλλά ΟΚ (σ.υ.υ.: στη σειρά ήταν απλά τέλειος και έδωσε αστραφτερά δείγματα για οτιδήποτε ακολουθήσε χρονολογικά στην καριέρα του) μας έδωσε και άλλα δείγματα με το “Look who`s talking”, αλλά εκεί υπήρχε μόνο η φωνή του. Η αρμάδα του ήταν το “Die Hard”, όπου εξελίχθηκε σε ένα πολύ επιτυχημένο franchise, καθιερώνοντας ένα νέο action hero, το John McCLane. Η πρόκληση όμως ήταν στο να μην «κολλήσει» στο McCLane. Και τα κατάφερε, προσφέροντάς μας μια απολαυστική φυσιογνωμία αρκετά διαφορετική και στυλάτη.
 
hudsonhawk2017
   Ο Eddie έχει μόλις βγει από τη φυλακή. Θα έρθει να τον παραλάβει ο κολλητός του φίλος Tommy – Five Tone – Messina (Danni Aiello), ώστε να τον πάει στο μαγαζί που διατηρεί και να πιει έναν καπουτσίνο! Απογοητεύεται από τη νέα εικόνα του μαγαζιού, αλλά κι από το γεγονός ότι δεν θα καταφέρει να πιει τον καφέ του. Πριν κλείσει μια ώρα έξω, έχει ήδη έτοιμη την επόμενη «δουλειά». Ο υπεύθυνος αναστολών, οι μαφιόζοι Mario Brothers και οι ζάμπλουτοι Mayflower (Richard E Grand, Sandra Bernhard), με τη βοήθεια του μπάτλερ τους Alfred (Donald Burton), όλοι θέλουν απ’ τον Eddie να τους βρει αυτό που ψάχνουν. Τους κρυστάλλους για τη μηχανή που φτιάχνει χρυσό, La machinna dell oro! Αυτοί οι κρύσταλλοι έχουν κρυφτεί από το δημιουργό τους, Leonardo Da Vinci, ο οποίος εκτός από εξαιρετικός ζωγράφος ήταν και ένας καταπληκτικός εφευρέτης, σε τρία δικά του δημιουργήματα, τα οποία βέβαια πλέον είναι ανεκτίμητης αξίας και φυλάσσονται κάτω από δρακόντεια μέτρα. Σε μια δημοπρασία θα εμφανιστεί και η Anna Baragli (Andie Mac Dowell), με την οποία και θα υπάρξει μια κάποια χημεία. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα αξεπέραστο, καθώς εκείνη έχει δεσμό με… τον Κύριο, καθώς είναι μοναχή, με αποστολή από το Βατικανό να προστατέψει τα έργα. Οι Μayflower όμως, με τη συνδρομή του στελέχους της CIA George Kaplan (James Coburn) και των πρακτόρων Snickers (Don Harvey), Kit Kat (David Caruso), Almond Joy (Lorraine Toussaint) και Butterfinger (Andrew Bryniarski), θα την αποτρέψουν, φροντίζοντας να καταλήξουν και τα τρία αντικείμενα στα χέρια τους, έχοντας ως βασικό στόχο να καταστρέψουν την παγκόσμια οικονομία. Ο μόνος που μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια είναι ο Hawk. Θα τα καταφέρει; Θα βρει λύση στο ζήτημα με την πράκτορα-μοναχή; Θα λύσει τα όποια ζητήματα έχει με τον Tommy; Θα πιεί επιτέλους τον καπουτσίνο του;
 
hudsonhawk2018
   Μια απολαυστική ταινία του 1991, με ρυθμό, τραγούδι, περιπέτεια, γέλιο, τραγελαφικές καταστάσεις. Εγώ την πρώτη φορά που την είδα, λόγω και κάποιων «ειδικών συνθηκών», πέρασα ένα Σαββατοκύριακο με το βίντεο να είναι στο repeat (δεν υπήρχε repeat τότε, μόνο το ρεβ και το φιουφιου, αλλά καταλαβαίνετε) και πολύ ουίσκι. Ήταν ό,τι πρέπει για κάποιον που τον είχε πάρει από κάτω, είναι ό,τι πρέπει για ένα ευχάριστο δίωρο. Σκηνοθεσία Michael Lehmann, παραγωγή Joel Silver, σενάριο Steven E de Souza – Daniel Waters, σε κείμενο των Willis και Robert Kraft και διανομή από την Tristar Pictures.

   Τώρα που το σκέφτομαι, θα την ξαναδώ…

Νάσος Κονίτσας
 
hudsonhawk2019
 
Joomla Social by OrdaSoft!