= Highlander
Ταινίες

loogoo

Highlander

 
Who wants to live forever
Who dares to love forever
Oh, when love must die

   Ζούμε σε περίεργους καιρούς, χαλεπούς, επικίνδυνους. Τα σενάρια συνομωσίας έδιναν κι έπαιρναν με την υπόθεση του κορωνοϊού. Τα Fake news αναρτώνται καταιγιστικά στο διαδίκτυο, προσπαθώντας να διαταράξουν την ηρεμία μας, τις κοινωνικές ισορροπίες, την καθημερινότητά μας. Η ιστορία όμως έχει αποδείξει ότι σε κάθε ψέμα υπάρχει ένα κομμάτι αλήθειας, παραλλαγμένο ή έξυπνα κρυμμένο, ώστε να μπορείς να πεις περήφανα «Εγώ σας το είχα πει, εσείς δεν με πιστέψατε».
 
highlander2047
   Και όχι, δεν αναφέρομαι στον ιό και τους νεκρούς, ούτε στα επιδόματα και την όποια πολιτική ακολουθηθεί. Εγώ ψάχνω πάντα τη μεγάλη είδηση στα ψιλά γράμματα. Και δεν μπορούσε να με αφήσει αδιάφορο ένα κομμάτι κειμένου του κ. διευθυντή, σε μια ανταπόκριση μιας ταινίας που ξαναείδα προσφάτως. Υποτίθεται εντελώς αθώο και χιουμοριστικό, που σκοπό (και καλά) είχε να δημιουργήσει ένα εύθυμο κλίμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα καταλάβει και πολλά, υποψίες είχα, αλλά τις θεωρούσα τραβηγμένες. Μετά από αυτό το κείμενό του όμως, ήμουν σίγουρος ότι έκρυβε πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόμουν. Και θα τα διαβάσετε πρώτη φορά εδώ, κυρίες και κύριοι.

   Ο κύριος Κούλης λοιπόν, δεν είναι αυτός που νομίζετε. Το πραγματικό του όνομα είναι Connor McLeod της φατρίας McLeod, είναι γεννημένος στο Glenfinnan, στις όχθες του Loch Shiel το 1518, και δεν μπορεί να πεθάνει! Εκτός βέβαια αν του κόψουν το κεφάλι, το οποίο όμως είναι αρκετά δύσκολο, καθώς αν σκύψει, δεν το πετυχαίνεις με τίποτα. Η τρομερή συνεισφορά του στα ιστορικά δρώμενα, ο απαράμιλλος έρωτάς του για τη Heather McDonald, η σχέση φιλίας – αδερφοσύνης με τον μέντορά του Juan Sánchez-Villalobos Ramírez, ανάγκασε το σκηνοθέτη Russell Mulcahy να φτιάξει ένα έπος αντάξιό του μεγέθους του. Δεν ήταν όμως εύκολο να το επιτύχει αυτό. Χρειαζόταν τους καλύτερους συνεργάτες, ανθρώπους τόσο υψηλού επιπέδου, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν το μεγαλείο του ανδρός. Επέλεξε λοιπόν τον Cristopher Lambert για τον πρωταγωνιστικό ρόλο (του Κούλη), τον τεράστιο Sean Connery στο ρόλο του μέντορά του, τον Clancy Brown στο ρόλο του Kurgan, τη Roxanne Hart στο ρόλο της Brenda Wyatt, την Beatie Edney ως Heather McLeod, στάθηκε τυχερός στο κομμάτι του συγκροτήματος που θα έγραφε τη μουσική, καθώς η πρώτη του επιλογή, οι Marillion, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο project λόγω υποχρεώσεών τους στην τότε περιοδεία τους. Έτσι ο κλήρος έλαχε σε ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα συγκροτήματα που εμφανίστηκαν ποτέ στον πλανήτη, τους Queen (Mercury, May, Deacon, Taylor). Ταυτόχρονα όμως εκείνοι δημιούργησαν ένα μουσικό έπος που ξεπέρασε κατά πολύ την ταινία, με τα ορχηστρικά μέρη να ανήκουν στο Michael Kamen. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ.
 

   Η ταινία μας μεταφέρει στο 1986, όπου οι αθάνατοι ετοιμάζονται για την τελική μάχη. Ο Connor τώρα είναι ένας πλούσιος αντικέρ στη Νέα Υόρκη (που αλλού), με το όνομα Russell Nash, και μάχεται με όσους όμοιούς του απέμειναν, με σκοπό το μεγάλο έπαθλο. Την απόλυτη γνώση! Σε μια μάχη με τον Iman Fasil, ο Connor επικρατεί, αλλά η απελευθέρωση της ενέργειας του ηττημένου φέρνει μεγάλες καταστροφές και μαζί την αστυνομία που συλλαμβάνει τον Connor, ο οποίος έχει προλάβει εν τω μεταξύ να κρύψει το σπαθί του. Η Brenda Wyatt, επιστήμων ειδικός στη μεταλλουργία, ανακαλύπτει την παλαιότητα του σπαθιού του Fasil και σιγά σιγά μπλέκεται στα πόδια του ολοένα κα περισσότερο. Ο Kurgan, ένας παλιός εχθρός του, εμφανίζεται ξανά μπροστά του, αλλά τη μάχη τους διακόπτει η αστυνομία, λίγο πριν εκείνος επικρατήσει. Η Brenda ανακαλύπτει στο μεταξύ τα πάντα, αλλά δεν έχει και πολλή σημασία πιά. Η ώρα της κρίσης έχει φτάσει και αναμένεται αυτός που στο τέλος θα κερδίσει το έπαθλο.
 
highlander2048
   Βέβαια εμείς επίσης ξέρουμε πλέον ότι νίκησε ο Κούλης, οπότε δεν έχουμε καμία αγωνία περί τούτου. Δεν είναι τυχαία η θέση του, ούτε και η συγγραφική του ικανότητα. Μόνο ένας άνθρωπος που τα ξέρει όλα, θα μπορούσε να το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο. Απλά, μετά από την αποκάλυψή του από μένα, θα πρέπει να βρίσκομαι πάντα πάνω από αγιασμένο έδαφος. Είναι το μόνο μέρος που απαγορεύονται οι μάχες και οι σκοτωμοί.

   Δεν έχω (μάλλον δεν θέλω) να σας πω κάτι άλλο γι’ αυτή την ταινία – σταθμό. Θα σας προτείνω να την ξαναδείτε. Αν θέλετε και τις επόμενες, οκ, να τις δείτε, αλλά δεν είναι του ιδίου επιπέδου. Και σίγουρα να ακούσετε το soundtrack της ταινίας, το οποίο περιέχει κατ’ εμέ την πιο ανατριχιαστική εισαγωγή που έχω ακούσει σε τραγούδι. Δεν ξέρω αν ο πρωταγωνιστής έχει να πει κάτι, θα ήταν όμως πολύ γόνιμο να μάθει το κοινό κάποια πράγματα από «πρώτο χέρι». Εγώ πλέον ξέρω ότι... there can be only one!

Νάσος Κονίτσας
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!