= Παρουσίαση κινηματογραφικής ταινίας: Ευρώπη, το όνειρο
Ταινίες

loogoo

Παρουσίαση κινηματογραφικής ταινίας: Ευρώπη, το όνειρο

 
   Η Ευρώπη είναι τ’ όνειρο για πολλούς. Ο πολιτισμός, οι τέχνες, τα γράμματα είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της, συν ένα. Ο - κατά πολλούς - ανθρωπιστικός χαρακτήρας της. Στην ταινία αυτή βλέπουμε το δρόμο τριών εφήβων (ενός Έλληνα, ενός Σύρου και ενός Αφγανού) για να ζήσουν τ όνειρο τους. Αυτό που υπόσχεται η Ευρώπη γι’ αυτούς. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Πάτρα και τη Βιέννη μέχρι τη Στοκχόλμη. Ιστορίες τριών παιδιών που τα δύο φύγανε από τον πόλεμο για να ζήσουν και το ένα παλεύει με ό,τι έχει να του προσφέρει η Ελλάδα. Διαφορετικές καταστάσεις αλλά μ’ έναν κοινό παρονομαστή, ένα παιδί - έναν έφηβο, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε μια ειδική κοινωνική κατηγορία. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που πρωτοτυπεί το έργο. Μιλάει για κάτι ήδη γνωστό, που έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, μέσα από τα μάτια μιας κοινωνικής ομάδας που θεωρείται “δύσκολη“. Αληθινή ταινία που σε κάνει να βλέπεις όχι τόσο το πριν και το τι έζησαν (που θα μπορούσε να ήταν το κυρίως θέμα), αλλά το τι γίνεται τώρα αφού έχουν γλιτώσει από το θάνατο. Πώς συνεχίζουν και τι εμπόδια βρίσκουν από την εκάστοτε χώρα αλλά και από την Ευρώπη συνολικά.
 
europedream01
   Το ντοκιμαντέρ είναι αποτέλεσμα γυρισμάτων τριών χρόνων. Τρία χρόνια από τις πραγματικές ζωές αυτών των παιδιών. Ο Άγγελος Κοβότσος θεωρεί την ταινία ένα είδος αναστοχασμού για το τι εικόνα έχουμε για τον ξένο και πώς αυτή η εικόνα ενσωματώνεται στο συνειδητό και υποσυνείδητό μας. Σκηνοθετικά η ταινία μας άφησε το ελεύθερο να την δούμε χωρίς περιττές προσθήκες κι επεμβάσεις.
 
europedream02

   Στο τέλος της προβολής απολαύσαμε μια όμορφη συζήτηση μεταξύ των σκηνοθετών και του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων για τη μετανάστευση. Μας μίλησαν για το πώς το έζησαν εκείνοι μέσα στα τρία χρόνια αυτά αλλά και τις δυσκολίες ένταξης. Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης έθεσε ως στόχο την παρουσίαση αυτής της ταινίας και σ’ ένα εχθρικό κοινό, γιατί εκεί είναι το στοίχημα.

«Η μετανάστευση είναι ανθρώπινη ιστορία. Οι άνθρωποι μετακινούνται ακόμα κι αν είναι πλούσιοι».
«Ό, τι γίνεται εδώ είναι επειδή κάτι έχει γίνει κάπου αλλού».

Στέλλα Κοκκινέλη
 
europedream05
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία : Αννέτα Παπαθανασίου, Άγγελος Κοβότσος
Σενάριο : Αννέτα Παπαθανασίου, Άγγελος Κοβότσος
Διεύθυνση φωτογραφίας : Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ :Χρόνης Θεοχάρης
Ήχος :Αντώνης Σαμαράς
Μουσική :Μαρία Χριστίνα Κριθαρά
Παραγωγή :TopCut – Modiano
Παραγωγός : Μίκης Μοδιάνος
Συμπαραγωγή : Ερτ ΑΕ
Φορμάτ :DCP
Χρώμα :έγχρωμο
Χώρα παραγωγής : Ελλάδα
Έτος παραγωγής : 2018
Διάρκεια : 80’
Joomla Social by OrdaSoft!