= Enter The Ninja
Ταινίες

loogoo

Enter The Ninja

 
   1981. Ο Κούλης έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος ως υποδιευθυντής (σ.υ.υ.: στη Γενικών Αποθηκών να υποθέσουμε). Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έρχεται στην εξουσία. Τέσσερα χρόνια πριν γράψει τη μοιραία έκθεση στα αγγλικά, η οποία θα το στοιχειώνει ακόμα και σήμερα, ο Κούλης δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο μαγευτικό Κουκάκι, την ίδια στιγμή που εκείνος θα μυείται στη μαγεία του Άρνι. Ο μελλοντικός υποσυντάκτης του, εργαζόμενος σε βίντεο κλαμπ (στα ελληνικά, για να γουστάρω) στην τρυφερή ηλικία των δέκα ετών, θα ανακαλύψει τη σημασία του δεύτερου κομματιού του επωνύμου του από τη χαρακτηριστικότερη ταινία του είδους. Ninja! Το ότι τερμάτιζε με χαρακτηριστική ευκολία το Shinobi, μόνο τυχαίο δεν ήταν…
 
enternijna2017
   Οι Ninja ήταν επαγγελματίες δολοφόνοι της Ιαπωνίας. Η ίδια η λέξη σημαίνει «κατάσκοπος» και προφέρεται από την ένωση δύο ιδεογραμμάτων Kanji. 忍者.
Εμείς όμως τους μάθαμε από την έκρηξη της βιντεοκασέτας της δεκαετίας του ‘80. Τότε που η χαρακτηριστική μορφή του Sho Kosugi εμφανίστηκε στις οθόνες μας, θέλοντας να ακολουθήσει το δρόμο που είχε ανοίξει ο Bruce Lee, προσφέροντάς μας απλόχερα τα μυστικά της δικής του τέχνης, του Ninjitsu. Ευτυχώς για μας, δεν είχε το ίδιο τέλος. Τότε λοιπόν ο μεγάλος Menahem Golan, μαζί με το Yoram Globus φυσικά, πήρε την ιστορία του Mike Stone και μας προσέφερε άλλον έναν action hero. Στη συγκεκριμένη ταινία βέβαια ο Kosugi παίζει τον κακό, αλλά αυτό δεν έχει και πολλή σημασία. Άλλωστε, ο πρωταγωνιστικός ρόλος δόθηκε στο Franco Nero, ο οποίος δεν μας έπεισε ποτέ για τις γνώσεις του στο άθλημα, αλλά είχε φροντίσει ο Ιάπωνας να μας πλημμυρίσει με τις δικές του γνώσεις και εικόνες, που δεν δώσαμε σημασία. Και το “Enter the ninja” ήταν η πρώτη ταινία ninja που είχε το ρόλο της «εγκυκλοπαίδειας».
 
enternijna2015
   Στην αρχή της βλέπουμε τον Kosugi να παρουσιάζει διάφορα kata, με τα όπλα που χρησιμοποιούν οι ninja. Κατά την εξέλιξη της ταινίας, μυούμεθα στη φιλοσοφία και τις εννέα αρχές του, με τα πολύπλοκα σχέδια με τα δάχτυλα. Εγώ προσωπικά πρέπει να τα είχα μάθει απ’ έξω, ρισκάροντας το λιγότερο κάποιο διάστρεμμα, Zen, zaiiiiiiii, retsu…. (συγνώμη, παραφέρθην), όπου θέλουν να μας μυήσουν στην πολεμική τέχνη. Δεν είναι μόνο σκοτωμοί, υπάρχει και υπόβαθρο και αυτό γίνεται ξεκάθαρο σε κάθε σημείο της ταινίας.
 
enternijna2016
   Για την ιστορία, ο Cole (Nero) είναι ένας βετεράνος που αποφασίζει να μυηθεί στην τέχνη του Ninjitsu. Τα καταφέρνει, αλλά δημιουργεί έναν εχθρό, καθώς ο Hasegawa (Kosugi), όντας γηγενής και απόγονος πολεμιστών, δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι ένας ξένος θα φέρει τον τίτλο του ninja. Ο Cole φεύγει για τις Φιλιππίνες, για να συναντήσει έναν παλιό συμμαχητή και φίλο, τον Frank Landers (Alex Courtney). Θα προσπαθήσει να το βοηθήσει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς οι κακοί της περιοχής έχουν βάλει στο μάτι τη γη του. Σαν τίμιος φίλος θα δεχθεί να του προσφέρει τη βοήθειά του, θα δείρει ή θα σκοτώσει κάθε αντίπαλό του και φυσικά μετά θα κοιμηθεί με τη γυναίκα του Mary – Ann (Suzan George). Ο κακός της υπόθεσης όμως, ο ζάπλουτος Charles Venarius (Christopher George), δεν θα παραιτηθεί τόσο εύκολα. Αφού μάθει από τον υπασπιστή του Mr. Parker (Constantine Gregory) ότι έχει να αντιμετωπίσει ένα Ninja, θα το στείλει να του βρει κι εκείνος έναν, καλύτερο. Και έτσι οι δρόμοι του Cole και του Hasegawa θα διασταυρωθούν ξανά. Μέχρι τότε βέβαια, ποτάμια αίματος και ακρωτηριασμένα άκρα θα παρελάσουν από μπροστά μας, μαζί με κάθε όπλο που διαθέτουν στη φαρέτρα τους οι πολεμιστές Ninja, μέχρι την τελική μάχη, η οποία θα ξεκινήσει με την κλασσική ιεροτελεστία. Ναι, δεν ντρέπομαι να το πω, την είχα κάνει κι εγώ πάμπολες φορές στο πάτωμα του δωματίου μου. Ακόμα δε έχω κάπου ένα αστεράκι, από τις αγορές τις εποχής εκείνης, το οποίο και είχε ταλαιπωρήσει κάθε ξύλινη επιφάνεια που συναντούσα. Δεν ντρέπομαι όμως, καθώς εκείνα με έκαναν σήμερα έναν τίμιο υποσυντάκτη αυτού του περιοδικού, το οποίο κατά τη διάρκεια αυτής της περίεργης κατάστασης συνεχίζει με κάθε δυνατό τρόπο να σας κρατάει συντροφιά, προτείνοντάς σας λύσεις ώστε να περάσετε καλύτερα το χρόνο σας, μέχρι να επανέλθει (όταν κι εφόσον) η κανονικότητα. Μέχρι τότε, ταξίδια στο χρόνο, στη χαμένη μας παιδικότητα (ο Κούλης γεννήθηκε μεγάλος), στα όμορφα που είχαμε να δούμε χρόνια και τώρα μας μοιάζουν γραφικά. Τότε όμως έφτιαξαν το χαρακτήρα μας.

Νάσος Κο-νί(ν)τ(ζ)ας
 
enternijna2014
 
Joomla Social by OrdaSoft!