= El Camino: A Breaking Bad Movie
Ταινίες

loogoo

El Camino: A Breaking Bad Movie

 
Παρουσίαση
El Camino: A Breaking Bad Movie (Netflix, 2019)

   Η κατά πολλούς κορυφαία σειρά όλων των εποχών έμελλε να έχει θλιβερό τέλος για το βασικό πρωταγωνιστή της αλλά κι ένα απελευθερωτικό φινάλε για τον δεύτερο τη τάξει στον κόσμο του Breaking Bad, Jesse Pinkman. Το "El Camino " είχε δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες διότι από το τελευταίο επεισόδιο του BB μέχρι σήμερα μεσολάβησε μια τετραετής αναζωπύρωση που ακούει στο όνομα Saul Goodman (“Better Call Saul”). Ένα SpinOff με όλα τα στοιχεία που εκτόξευσαν το Breaking Bad σε όλα τα επίπεδα, έδωσε μια υπέροχη πάσα στον επίλογο του βασικού δημιουργήματος. O Jesse παλεύει για την ελευθερία και τη λύτρωση σε μια ταινία που δεν πνίγεται στον ίδιο της τον εαυτό μέσω διαρκών flashback και αναφορών στις έξι σεζόν του BB, κατακτά μια σχετική αυτοτέλεια χάρη στον εκπληκτικό Aaron Paul, αλλά και την υπέροχη αισθητική του Vince Gilligan στην σκηνοθεσία και το σενάριο. O Gilligan δεν δείχνει καμία διάθεση να αναλωθεί σε recap για το τι οδήγησε στο “El Camino”, αλλά επικεντρώνεται σε αυτό που θεωρεί ότι χρωστάει από το 2013. Σε ένα κοντινό/εσωτερικό πλάνο σε ένα πολύ σημαντικό κρίκο της απόλυτης επιτυχίας του BB. Τον Jesse Pinkman.
 
elcamino1954

   Η βηματική μεταμόρφωση του Walter White (Bryan Cranston) κατά την διάρκεια των 62 επεισοδίων του BB αποτελεί ένα μνημειώδες παράδειγμα ανάπτυξης ενός χαρακτήρα, που με τη σειρά του τροφοδοτεί την εξέλιξη του "βοηθού", ο οποίος στο “El Camino” παρουσιάζεται πιο ώριμος και συνειδητοποιημένος μπροστά στα αποτελέσματα των όσων ο ίδιος δημιούργησε. Σε αυτή την πλέον ολοκληρωμένη εικόνα του Jesse Pinkman συμβάλουν όλες εκείνες οι ενδιάμεσες σκηνές για την περίοδο της φυλάκισής του, που δεν είδαμε ποτέ στον τελευταίο κύκλο του Breaking Bad. Η αλληλεπίδραση του μάλιστα με τον Todd Alquist (Jesse Plemons) είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του “El Camino”. Δύο εγκληματικές φυσιογνωμίες με διαταραγμένες προσωπικότητες και με μια χημεία επί σκηνής που δημιουργεί μια μόνιμη ανασφάλεια στο θεατή, παρόλο που γνωρίζει την κατάληξή της. O Todd είναι ίσως και η μόνη φιγούρα του παρελθόντος που έχει ουσιαστική παρουσία στο “El Camino”, καθώς αρκετά ακόμα cameos (που δεν θα θέλαμε να σας προδώσουμε) των χαρακτήρων του Breaking Bad μας θυμίζουν ευφυέστατα μερικές από τις πιο σημαντικές πτυχές της εξέλιξης του Pinkman.

   Το El Camino δεν είναι ακριβώς ένα sequel όπως θα περίμενε κάποιος. Μοιάζει με εκείνο το Bonus track σε ένα πολυπλατινένιο album. Δεν είναι αυτό που θα έλειπε σε κανέναν, αλλά είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ξαναακούσεις από την αρχή το δίσκο. Ο Aaron Paul, μην έχοντας εξαργυρώσει απόλυτα την επιτυχία του Breaking Bad, έρχεται να διαψεύσει όσους δεν τον εμπιστεύτηκαν στην μεγάλη οθόνη μετά το πέρας της μόδας του Heisenberg. Το “El Camino” είναι η πρώτη ταινία του Vince Gilligan, ο οποίος σκηνοθέτησε και το finale του Breaking Bad, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα “τελευταία” επεισόδια που γυρίστηκαν ποτέ. Η εμπιστοσύνη του Gilligan στον Aaron Paul δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη, καθώς δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το κέντρο των πλάνων, δεν ενδιαφέρεται σχεδόν για τίποτε άλλο εκτός από την εξέλιξη και όλα λειτουργούν δορυφορικά προς το πρόσωπό του. Ένα πρόσωπο που μέσα από flashback (νέες σκηνές που γυρίστηκαν για το El camino) αλλάζει διαρκώς το στάδιο της εξελικτικής του πορείας με εντυπωσιακό τρόπο.
 
elcamino1953
   To «El Camino» έχει μάλιστα την εξής υπέροχη ιδιομορφία. Μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αυθύπαρκτο έργο, που αφορά στην αναδόμηση των βασικών στοιχείων ενός αγοριού που χάθηκε κάπου στον δρόμο, χωρίς να σε απασχολήσει ποιος ήταν αυτός ο δρόμος αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί άψογα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για όσους παρακολούθησαν στενά τον Jesse Pinkman όλες αυτές τις έξι σεζόν όπου έχτιζε ένα δρόμο που δεν οδηγούσε πουθενά πέραν του “El Camino”. Οι συμβολισμοί, όπως η υπέροχη σκηνή όπου ο Aaron Paul κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη, περικλείοντας όλα τα στοιχεία του παρελθόντος, που αποτυπώνονται στις ουλές του προσώπου του και ασφαλώς ένας επαρκέστατος αριθμός από Easter Eggs, συνθέτουν ένα άρτιο καλλιτεχνικό δημιούργημα, που μπορεί να μην στοχεύει στις εναλλαγές και στην έκπληξη, αλλά έχει έναν ίσιο και δομημένο δρόμο ανάπτυξης, εντός του οποίου ταξιδεύεις “εγκλωβισμένος” σε ένα πολύ μικρό σεναριακό χρονικό πλαίσιο, που όμως ορίζει τα όσα σου έλειψαν από την ολοκλήρωση του BB.

   Όλα τα νέα πρόσωπα που εισάγει το “El Camino”, μαζί με τα ήδη γνώριμα, συνθέτουν ένα γραμμικό σχέδιο που διακόπτεται από συνεχή εμπόδια με μια video game διάθεση, που σαν τελευταίο και ισχυρότερο “κακό” έχει τον ίδιο τον εαυτό του πρωταγωνιστή. Μέσα σε όλα αυτά τα πρόσωπα που παρέλασαν από το “Breaking Bad” πρέπει σίγουρα να γίνει μια ξεχωριστή μνεία στον Robert Foster (Jackie Brown, Twin Peaks κτλ), ο οποίος έφυγε από τη ζωή την ημέρα της “κυκλοφορίας” του “El Camino”, στο οποίο μάλιστα αποτελεί ίσως τον πιο κομβικό χαρακτήρα.
 

   To “El Camino” μεταφράζεται ως “ο δρόμος” (κατεύθυνση) και δίνει μια σαφή ολοκλήρωση στον κόσμο του “Breaking Bad”. Με τους δημιουργούς του τελευταίου να ξεκαθαρίζουν ότι το τέλος του κυρίου White είναι οριστικό και με το Saul Goodman να έχει γεμίσει επάξια το κενό του “εκλιπόντος” μέσω του “Better Call Saul”, ο Jesse Pinkman βρίσκει το χώρο και το χρόνο για να πατήσει γερά στο “El Camino” που τον οδηγεί εκεί που θα ανακαλύψετε μετά την θέασή του.

Δημήτρης Μπάρμπας
 
elcamino1952
 
Joomla Social by OrdaSoft!