Ταινίες

Dissolved

 
«Όταν οι πόρτες κλείνουν, κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει μέσα».

   Ζευγάρι. Σχέση. Ανάμεσα σε δύο άτομα. Ανεξαρτήτως καταβολών, απόψεων, λοιπών σχέσεων, ανεξαρτήτως φύλου. Σχέση μεταξύ ανθρώπων. Η δική τους, ολοδική τους σύνδεση. Τρία ζευγάρια μοιράζονται τον χρόνο της ταινίας. Έξι άνθρωποι που ζουν τα δικά τους. Ανηφοριές και κατηφοριές, ισιώματα και βαθουλώματα. Τα πάνω και τα κάτω τους. Τα μυστικά που μπορεί να κρύβουν. Τα μύχια, τα σκότεινα, τα πίσω από τις κουίντες. Ο Θοδωρής Βουρνάς σκηνοθετεί μία ιστορία του Αλέξιου Κοτσώρη. Μία ιστορία που ίσως να έχετε ακούσει. Από δικούς σας ανθρώπους, από γνωστούς, ίσως από τις ειδήσεις…
dissolved2218
   Τα τρία ζευγάρια κάπου έχουν ένα κοινό σημείο. Για την ακρίβεια, κάπου έχουν έναν κοινό άνθρωπο. Πάντα θα υπάρχει μία τέτοια φιγούρα στην παρτίδα της ζωής. Ένας μπαλαντέρ, μπορεί και παρά τη θέλησή του, που πρέπει να παίξει σαν μπαλαντέρ. Στην προκείμενη, τον ρόλο αυτό έχει ο κύριος Νίκος.

   Οι ελληνικές ταινίες και δη εκείνες που βγαίνουν ανεξάρτητα και ημί-ανεξάρτητα, έξω από τον κρατικό κορβανά, τα καταφέρνουν και βρίσκουν τον δρόμο τους χάρη στην ευφυία, τις τσέπες και την εφευρετικότητα των δημιουργών της. Οι Αμερικανοί το είχαν πει για τις ταινίες μας πολλά χρόνια πίσω. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις κινηματογράφο με τόσο λίγα λεφτά. Ακόμα το θεωρούν μη πραγματοποιήσιμο. Εμείς όμως επιλέξαμε να αγνοήσουμε και να δημιουργήσουμε, μέχρι εκεί που τεντώνει το σκοινί, μέχρι εκεί που σπάει το σκοινί και μέχρι εκεί που μπορούμε να το ξανά-ενώσουμε και να μην φαίνεται η ραφή.
 
dissolved2214

   Ο Θοδωρής Βουρνάς μπορεί να είναι υπερήφανος για τον εαυτό του και τους συνεργάτες του. Μία μεγάλου μήκους ταινία θέλει πολύ τσαγανό για να αρχίσει και να τελειώσει. Ιδίως αυτό το δεύτερο. Κατάφεραν όλοι τούτοι οι άνθρωποι λοιπόν να φτιάξουν μία ιστορία που αφυπνίζει, προβληματίζει, ενοχλεί με τον πλέον σωστό τρόπο. Τι κάνει σωστά ο άνθρωπός σου; Στήριξέ τον! Τι κάνει εντελώς λανθασμένα και σε εκθέτει; Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Με ηθοποιούς, οι οποίοι συμμάχησαν με τάλαντο και πάθος στους ρόλους τους, με συνεργείο που έστερξε με ενθουσιασμό – και αυτό φαίνεται – η ταινία καταφέρνει να μείνει στη μνήμη μας.
 
   Ίσως να σας φανεί κάπως εκείνη η λεπτομέρεια ή ετούτη η σκηνή. Ίσως να σας φτάσει στην άκρη της γλώσσας η επιθυμία να εξωτερικεύσετε πως ίσως κάποιες σκηνές ήταν υπέρ του δέοντος… Είστε σίγουροι γι’ αυτό; Στη σημερινή εποχή ιδίως, που πολύ λίγο μας εκπλήσσει κάτι πλέον; Ο Βουρνάς καταγράφει καταστάσεις. Και οι καταστάσεις μεταξύ ζευγαριών, ακόμα και στα γούτσου-γούτσου τους, δεν είναι καθόλου υποψήφιες για καρτ-ποστάλ. Δεν θέλω να αναφερθώ περαιτέρω στην ιστορία, δεν επιθυμώ να σποϊλάρω, ούτε καν στο ελάχιστο. Όλοι οι ηθοποιοί που έπαιξαν θεωρώ ότι τη μάτωσαν τη φανέλα, απλά θα εστιάσω στον κύριο Γιάννη Βασιλώττο, ο οποίος έδωσε και απέδωσε τόσο φυσικά, που μπορεί και να εντυπωσίασε πέρα από εμάς, τους θεατές, όλους τους παρευρισκόμενους στις σκηνές που πρωταγωνίστησε.
 
dissolved2215

   Η ήδη βραβευμένη ταινία έχει πάρει τη θέση της απέναντι στις άλλες και ετοιμάζεται για το δικό της ταξίδι. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη και να έχει τύχη. Είναι η απτή περιγραφή της ζωής πίσω από τους τέσσερις τοίχους, έτσι ακριβώς όπως θα τη μαθαίναμε, αν τη διδασκόμασταν ποτέ. Είναι η απτή περιγραφή της ζωής πίσω από τους τέσσερις τοίχους, έτσι ακριβώς όπως θα τη μαθαίναμε, αν τη διδασκόμασταν ποτέ. Έτσι όπως θα την κατατάσσαμε ως κλεισμένη, αφημένη, διαλυμένη ήτοι dissolved.

Κώστας Κούλης

H Correct Creative Productions παρουσιάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά με τίτλο “Dissolved”.
 
Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες, εκτός από τους ανθρώπους που ήταν εκεί και μοιράστηκαν τις κοινές τους στιγμές και τη δικιά τους αλήθεια. Από το πάθος μέχρι και τη διάλυση, οι διαδρομές τριών ζευγαριών σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες που τους ενώνει ένας συνδετικός κρίκος στο πρόσωπο ενός μυστηριώδη άντρα.
 
Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο World of Film: International Festival Glasgow τον Οκτώβριο του 2021 και κέρδισε το βραβείο Best Film – First Feature Competition.
 
dissolved2216
 
Στην Ελλάδα θα κάνει την πρώτη της προβολή το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στο διαγωνιστικό τμήμα του 10ου Athens Digital International Film Festival και από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει διανομή στο Studio New Star Art Cinema.
 
Στο Dissolved πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί:
Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μαρία Θωμά,
Χρήστος Καπενής, Γιάννης Βασιλώττος,
Νίκος Μέλλος, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου,
Αλέξιος Κοτσώρης, Λία Τσάνα και η Στεφανή Καπετανίδη
Φιλική συμμετοχή:
Σταυρος Μαρκάλας, Ειρήνη Αϊβαλιώτου, Ρήγας Σκεπετάρης.
 
Η ταινία είναι μια παραγωγή της Correct Creative Productions και του Θοδωρή Βουρνά σε σενάριο Αλέξιου Κοτσώρη και πρωτότυπη μουσική Μιχάλη Παλαιολόγου.
 
dissolved2217
 
ΑΠΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ STUDIO new star art cinema
ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τηλ 210-8640054 --6932479731
 
Joomla Social by OrdaSoft!