= Conan The Barbarian
Ταινίες

loogoo

Conan The Barbarian

 
Ανάμεσα στην εποχή που οι ωκεανοί κατάπιαν την Ατλαντίδα
και την άνοδο των γιων του Aryas
υπήρχε μια εποχή πέρα από κάθε φαντασία…

   Κάπως έτσι ξεκινάει το έπος του Conan του Κιμμέριου, του Amra του λιονταριού ή όπως αλλιώς τον γνωρίζετε. Για την ακρίβεια, ξεκινάει με μια φράση του Νίτσε. Ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς. Κουλτούρα πριν τον απόλυτο θρίαμβο του ατσαλιού; Ή μήπως τα σοφότερα λόγια ακολουθούνται πάντα από επίδειξη ωμής δύναμης;
 
conan2017
   Ο Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ το 1932 δημιούργησε τoν Conan μέσω μιας σειράς διηγημάτων φαντασίας, τα οποία και πούλησε στο περιοδικό Weird Tales. Στα χρόνια που ακολούθησαν τον βρίσκουμε σε διάφορα comic books, προτού ο John Milius με τον Oliver Stone τον αναλάβουν, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους επικούς ήρωες όλων των εποχών (Legolas και Aragorn, κάντε μας τη χάρη και κλείστε και την πόρτα), βοηθούμενοι από τη μαγική μπαγκέτα του Dino De Laurentiis στην παραγωγή. Ο Arnold Schwarzenegger μοιάζει ο καταλληλότερος για το ρόλο. Ωμός, λιγόλογος (και ελέω σεναρίου), μυώδης, οι μικρές του υποκριτικές ικανότητες (σόρυ, Arnie) δεν ήταν εμπόδιο στο να μπει στο πετσί του ρόλου. Η πρώτη του κουβέντα νομίζω ότι ξεστομίζεται γύρω στο εικοστό λεπτό της ταινίας, ύστερα έχουμε καμιά δεκαριά «Crom!» και όλα κυλάνε ρολόι. Άλλωστε, αυτό είναι ο Conan. Ατσάλινοι μύες, ατσάλινο σπαθί, ατσάλινη θέληση. Και αίμα αντιπάλων, πολύ αίμα… βάλε, ρε αφεντικέ, ένα “Blood Of My Enemies” να δέσει. (σ.υ.υ.: δεν βάζω δήθεν επικά. “Blood Of The Kings” και κλείσε εσύ την πόρτα)

   Δεν θα σας πω ψέματα, γράφω για έναν εφηβικό μου ήρωα αυτή τη στιγμή. Αν και την ταινία την είχα δει μικρός, μια φίλη με μύησε στον κόσμο του Κιμμέριου, του άνδρα που θα γινόταν βασιλιάς από το ίδιο του το χέρι, από την εικονογραφημένη σειρά που κυκλοφορούσε τότε στα περίπτερα, σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών. Μπορεί να ήταν και παλαιότερη έκδοση, γιατί το έβρισκα σε ελάχιστα μέρη, κυρίως σε ένα περίπτερο στου τότε δγιαόλου τη μάνα (και νυν γειτονιά μου) ή στην πλατεία Ομονοίας (στην κανονική της μορφή). Τώρα που την είδα ξανά με τα μάτια του 45άρη, ένα ρίγος συγκίνησης διαπέρασε το κορμί μου, καθώς ο Κιμμέριος Άτλας κράδαινε το ατσάλινο σπαθί του ενάντια στους εχθρούς. Αναθεμάτισα τις πολλές μετακομίσεις που με «ανάγκασαν» να αφήσω πίσω όλο αυτό το υλικό. «Μεγαλώνεις πια, τι να τα κάνεις όλα αυτά τα σκουπίδια…». Και δεν ακούω καν epic. Φαντάζομαι όμως πως ήρωες σαν αυτόν έδωσαν το έναυσμα σε πολλά συγκροτήματα να γράψουν τέτοια μουσική. Κι ας είναι όλοι τους φιλειρηνιστές και καλά παιδιά (…) Σίγουρα η φιγούρα του έχει παίξει το ρόλο της στη γέννηση αυτής της μουσικής.
 
conan2018
   Στα του έργου, βλέπουμε τον Conan σε μικρή ηλικία να χάνει τους γονείς του σε μια επιδρομή του Thulsa Doom, ο ίδιος να γίνεται σκλάβος και να χτίζει το χαλύβδινο κορμί του σπρώχνοντας μύλους, να τον αγοράζουν και να τον πετάνε στην αρένα, όπου και εξελίσσει τα φονικά του ένστικτα, την εκπαίδευσή του στην Ανατολή από τους καλύτερους ξιφομάχους, την απελευθέρωσή του και το κυνήγι της εκδίκησης. Το σήμα με τα δυο φίδια που είναι ένα, θα τον οδηγήσει στην επίτευξη του σκοπού του. Εκδίκηση! Στη διαδρομή θα συναντήσει τον κλέφτη Subotai, το Μάγο, αλλά και τη Valeria, η οποία θα γίνει και ο έρωτας της ζωής του. Κλέβοντας ένα διαμάντι από ναό του Thulsa Doom, θα κινήσουν την περιέργεια του Βασιλιά Osric, o οποίος και θα τους πιάσει, όχι για να τους σκοτώσει, αλλά για να τους γεμίσει διαμάντια, με μόνη υποχρέωσή τους να του φέρουν πίσω την κόρη του, η οποία και έχει μαγευτεί από το λόγο του Thulsa Doom. O Conan θα δεχθεί την πρόκληση, αψηφώντας την παράκληση της Valeria να φύγουν με όσα έχουν. Έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με κάποιους για χρόνια και ήρθε η ώρα της πληρωμής. Και αυτά τα χρέη πληρώνονται μόνο με αίμα, μα τον Crom και την Istar!
 
conan2019
   Δεν θα σας πω άλλα για την ταινία, θα σας αφήσω και κάτι για να θυμηθείτε μόνοι σας. Ή να το ανακαλύψετε για πρώτη φορά οι νεώτεροι (εκτός αν είσαστε όλοι ηλικίας Κούλη και βάλε). Για μένα αυτή η ταινία αποτελεί σταθμό και γνώμονα για τις επόμενες ταινίες ηρώων που θα ακολουθήσουν και επίσης είναι η μεγαλύτερη ανεκπλήρωτη υπόσχεση στην ιστορία του κινηματογράφου. Στο τέλος, ο μάγος μας λέει πως ο Conan έγινε βασιλιάς από το χέρι του, αλλά και αυτή η ιστορία μένει να ειπωθεί. Ο Arnold είναι πλέον 73… και ο Arnold ΕΙΝΑΙ o Conan. Και εμείς οι λάτρεις του, αυτή την ιστορία δεν την είδαμε ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Ακολούθησε ο Conan ο Εξολοθρευτής και μετά έκανε το ρομπότ, τον παρένθετο μπαμπά και το φύλακα πιτσιρικιώνε. Τουλάχιστον μάθαμε το μυστικό του ατσαλιού, κάτι είναι κι αυτό.
 
conan2020
   James Earl Jones, Max Von Sydow, Sandahl Bergman, Mako, Gerry Lopez, Ben Davidson στους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η μουσική του Βασίλη Πολυδούρη έχει μείνει στην ιστορία των soundtrack. Το πόσο ταιριάζει με το σκηνικό και την υπόθεση, είναι κάτι που δεν μπορώ να το πω με λόγια. Μαζί με τη μουσική του επόμενου (Conan the Destroyer) αξίζουν να είναι στη δισκοθήκη σας, αν ακόμα υφίσταται κάτι τέτοιο.

Επόμενο ιντερμέδιο…. Ταραραράμ κλαπ κλαπ

Νάσος Κονίτσας
 
conan2021
Joomla Social by OrdaSoft!