= Chronicle
Ταινίες

loogoo

Chronicle

chronicle-movie-poster-5

Το Χρονικό
Πρωταγωνιστούν: Dane DeHaan, Alex Russell, Michael B. Jordan, Michael Kelly, Ashley Hinshaw
Σκηνοθεσία: Josh Trank
Διάρκεια: 83 λεπτά

chronicle 1   Τρεις φίλοι βγαίνουν βιαίως από τη συνηθισμένη καθημερινότητά τους όταν ανακαλύπτουν μια μυστηριώδη τρύπα στο έδαφος ενός απομακρυσμένου χωραφιού. Με οδηγούς την περιέργεια και την άγνοια συνεπειών, γλυστρούν μέσα της για να βρεθούν μπροστά σε έναν τεράστιο φωτεινό κρύσταλλο που δονείται και αλλάζει χρώματα. Το επόμενο πρωί, η παρεά συνειδητοποιεί ότι έχει αποκτήσει υπερφυσικές ιδιότητες που εξελίσσονται σε υπεράνθρωπες δυνάμεις. Εύλογα, όπως κάθε μορφή εξουσίας, έτσι και η δύναμη που ήρθε ξαφνικά και από «αλλού», αποκαλύπτει τον εαυτό του καθένα σε ακραίες διαστάσεις.

   chronicle 2Οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο Στηβ είναι υποψήφιος πρόεδρος λυκείου έκδηλης δημοτικότητας, με στοίβες μεταλλίων από αθλητικούς διαγωνισμούς, θετικά εξωστρεφής και χιουμορίστας. Ο Ματ, πρώην φίρμα του σχολείου, νυν λάτρης φιλοσοφικών αναζητήσεων, σχεδόν σκεπτικιστής και ξάδερφος του Άντριου. Ο δε Άντριου είναι ο «περίεργος» της παρέας. Πάντα ντροπαλός, κλειστός χαρακτήρας, αμήχανος, με την όψη του φρικιού ενίοτε, έχει σοβαρά οικογενειακά προβλήματα – πατέρα αλκοολικό, μητέρα ετοιμοθάνατη – και ένα καινούριο χόμπι, την κινηματογράφηση κάθε λεπτού της ζωής του. Οι τρεις αυτοί νεαροί, χειρίζονται διαφορετικά τις αφύσικες ικανότητές τους, με τρόπο πειραματικό, ή και με τρόπο βλαβερό προς τους άλλους.

   Η ταινία προσεγγίζει κοινωνιολογικά θέματα, όπως τις κάστες των σχολείων, τα στάδια της ενηλικίωσης, την οικογενειακή βία (ψυχοσωματική), το ξέσπασμα οργής και εκρήξεων που για μια ζωή καταπλακώνονταν, η γνώση των ορίων και των κανόνων. Αποδεικνύεται μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας ότι παραγκωνισμένες φιγούρες μόλις βρουν την κατάλληλη ευκαιρία και δοθείσης μιας ακόμα αφορμής, αποκαλύπτουν την επιθυμία τους να «κάνουν κακό», να βλάψουν, να πάρουν το αίμα τους πίσω για όλα τα χρόνια της καταπίεσης.

chronicle 3   Πέραν αυτών, πρόκειται για ένα έργο με εντυπωσιακά εφέ, φωτογραφικές εκτονώσεις εντάσεων, περιπλανήσεις στα σύννεφα και γκρεμίσματα ουρανοξυστών. Μεταφέρεται ένα αίσθημα ρεαλισμού, χάρη στη λήψη αρκετών πλάνων από ιδιόχειρη κάμερα σαν ντοκουμέντο, η οποία είναι αποδεκτή στο μάτι (και όχι τόσο «ταραγμένη» όσο στο «The Blair Witch Project). Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι παρά την έντονη αίσθηση «κόμικ υπερηρώων», η ταινία καταφέρνει να παρουσιάσει τα μη-ανθρώπινα σκηνικά με σταδιακό τρόπο και μέσα από τα έκπληκτα μάτια των δρώντων. Το αποτέλεσμα είναι να πλασάρεται όχι ως παρατραβηγμένο στόρι (που μεταξύ μας είναι), αλλά ως ίσως πιθανό σενάριο.

   Ένα άγριο παραμύθι με αρχή, μέση και φινάλε – πυροτέχνημα, με ικανοποιητική ερμηνεία για την ηλικία των πρωταγωνιστών και καλή σκηνοθεσία από τον πρωτοεμφανιζόμενο Josh Trank.

Βασιλική Φατούρου

Joomla Social by OrdaSoft!