= Aν ...
Ταινίες

loogoo

Aν ...

 1709

Αν ...
Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Σενάριο: Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Πρωταγωνιστούν: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μαρίνα Καλογήρου, Μάρω Κοντού, Γιώργος Κωνσταντίνου, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Σολωμού, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Τάκης Σπυριδάκης, Τάσος Ιορδανίδης
Έτος παραγωγής: 2012

   Αχ αυτές οι γυναίκες τι μπορούν να καταφέρουν άμα το θέλουν... Πέμπτη απόγευμα και πέφτει η ιδέα στο τραπέζι να πάμε σινεμά. Ε, χωρίς δεύτερη σκέψη μπαίνω να δω το πρόγραμμα προβολών. Δεν με συγκινεί τίποτα και εκεί που είμαι πλέον σίγουρος ότι δεν θα βγω από το σπίτι σήμερα, τσουπ το γυναικείο μάτι πέφτει στην λεξούλα “Αν”.

-“Αμάν έχει πρεμιέρα ο Παπακαλιάτης!”, αποκρίνεται με ενθουσιασμό.
-“Και τι να κάνω εγώ;”, της λέω αδιάφορα, ενώ από μέσα μου βράζω για την κατάληξη που θα έχει αυτή κουβέντας.
- “Θα πάμε, δεν το χάνω με τίποτα.”, μου λέει.

   Τι γίνεται τώρα ρε παιδιά; Πώς την πάτησα έτσι; Και για να μην τα πολυλογώ, όχι μόνο πήγα στην πρεμιέρα, αλλά πήγα και στο ταμείο 4 ώρες πριν, μέσα στην βροχή, για να πάρω εισιτήρια μήπως και δεν βρίσκαμε την ώρα της προβολής.
 
   Φτάνουμε στο σινεμά γύρω στις 8 και αφού προσπερνάμε την Μάρω Κοντού, που έβγαινε φωτογραφίες δίπλα στην μεγάλη αφίσα της ταινίας, πήγα γρήγορα και έκατσα ξενερωμένος στην θέση μου. Παρ' όλη όμως την προκατάληψη μου, με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη.
 
   “Μία ερωτική ιστορία σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις εποχές... Τι πιο απλό;”

   Έτσι χαρακτήρισαν την ταινία η Ελενίτσα και ο Αντωνάκης Κοκοβίκος (Μάρω Κοντού, Γιώργος Κωνσταντίνου), από το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, που μετά από 45 χρόνια είναι ακόμη μαζί. Αυτή την φορά όμως για να μας διηγηθούν ένα “παραμύθι” για τις σχέσεις, με κεντρικούς ήρωες δύο νέους της σημερινής εποχής, τον Δημήτρη και τη Χριστίνα.
 
   Δύο άνθρωποι, δύο ζωές, σε 2 τελείως διαφορετικές εκδοχές και όλα αυτά εξαιτίας αυτού του “Αν..”. Πως θα ήταν η ζωή του Δημήτρη και της Χριστίνας αν δεν είχαν γνωριστεί εκείνο το βράδυ του 2009 στην Πλάκα; Τι δρόμους θα είχαν ακολουθήσει στις ζωές τους αν δεν ήταν ποτέ μαζί; Πόσο κοντά σου μπορεί να είναι ένας μεγάλος έρωτας και εσύ να μην τον βλέπεις;
 
   2 εκδοχές που όσο διαφορετικές και αν φαίνονται, κάτι δείχνει να τις ενώνει. Τι να είναι αυτό όμως; Όσο και αν έδειχνε προφανές δεν μπορούσα να το φανταστώ. Κάπου εκεί λοιπόν κόλλησα, και όσο και αν η διάθεση μου ήταν αρνητική τα ξέχασα όλα και δεν κούνησα βλέμμα από την οθόνη.
 
   Αν και πρώτη φορά στις μεγάλες οθόνες ο Παπακαλιάτης κάνει άψογη δουλειά τόσο στην σκηνοθεσία όσο και στην ερμηνεία. Αυτή η συνεχής αντιπαραβολή εικόνων από την όμορφη και την άσχημη πλευρά της Αθήνας δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα και αποδίδει απόλυτα την σημερινή της μορφή. Αυτή όμως την αντίθεση την περνάει και μέσα από τις ζωές των πρωταγωνιστών που με δεδομένες τις δυσκολίες της εποχής παλεύουν για το μέλλον τους.
 
   Άκρως λοιπόν επίκαιρη χωρίς όμως να αποκλίνει από το βασικό της θέμα που είναι ο έρωτας δύο νέων της εποχής μας, η ταινία “Αν...” όσο και αν δεν μπορούσα να το πιστέψω με άγγιξε αλλά και κατάφερε να με προβληματίσει. Φεύγοντας λοιπόν από το σινεμά με έκανε να αναρωτηθώ: “Πώς θα ήταν η ζωή μου αν...”.
 
   Αναρωτηθήκατε ποτέ λοιπόν πώς θα ήταν η ζωή σας αν αλλάζατε έστω και την πιο απλή λεπτομέρεια; Το “Αν” είναι η ευκαιρία.
 
Γιώργος Γκουγκούδης
Joomla Social by OrdaSoft!