= Όλα Είναι Δρόμος
Ταινίες

loogoo

Όλα Είναι Δρόμος

mmm1

Έτος παραγωγής: 1998
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Καταλειφός, Κώστας Καζανάς, Στέλλα Καζάζη, Χριστόδουλος Στυλιανού, Ανέστης Χρυσάφης
Σενάριο: Παντελής Βούλγαρης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Ταινία αφιερωμένη στη μνήμη του Τάκη Κανελλόπουλου

   "Όλα είναι δρόμος" : Ταινία του Παντελή Βούλγαρη, στίχος του ποιητή Γιάννη Τζανετάκη και μια αισιόδοξη αλήθεια που αντιφάσκει τόσο δυνατά με το θλιβερό περιεχόμενο του έργου. Εκτός κι αν η μοναξιά ανοίγει μονοπάτια. Ίσως και να ανοίγει, μονοπάτια προσωπικής εξερεύνησης, συνείδησης βιωμάτων και αποδοχής της μοναξιάς.

   Ο Παντελής Βούλγαρης, γνωστός για πολλές επιτυχημένες ταινίες, όπως είναι οι Νύφες (2004) και Ψυχή Βαθιά (2009), σκηνοθετεί μία από τις ποιοτικότερες ιστοριές στον ελληνικό κινηματογράφο των τελευταίων ετών. Μας πιάνει από το χέρι και μας ταξιδεύει σε μέρη της ψυχής που σπάνια επισκεπτόμαστε οικειοθελώς. Η μοναξιά είναι το συναίσθημα που πραγματεύεται κατά κύριο λόγο, με τις τρεις αυτοτελείς ταινίες που ξεδιπλώνονται στο σπονδυλωτό του έργο: "Xαρώνειο νόμισμα", "H τελευταία νανόχηνα" και "Βιετνάμ". Η μουσική επένδυση με τα γεννήματα του Σταμάτη Σπανουδάκη στα δύο πρώτα μέρη της κινηματογραφικής παραγωγής, ενισχύουν τη μαγεία στο ταξίδι.

"Xαρώνειο νόμισμα"
   Βρισκόμαστε στους Φιλίππους της Μακεδονίας. Μια ομάδα αρχαιολόγων, ανακαλύπτει το απείραχτο λείψανο ενός αξιωματικού των ελληνιστικών χρόνων, με το χαρακτηριστικό νόμισμα στο στόμα, ναύλα για το χάρο. Ο επικεφαλής τους, ένας καλλιεργημένος μεσήλικας, καθηγητής αρχαιολογίας και αρκετά πράος καθώς δείχνει, λαμβάνει αυτή την ανακάλυψη ως σημάδι – ένα απρόσμενο εναρκτήριο λάκτισμα για την παύση της αναβλητικότητάς του. Αυτή τη φορά θα πάει, εκεί που όπως λέει δεν φοβάται πια. Ένα χρόνο μετά, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει στο ελάχιστο το νέο σενάριο ζωής, αποφασίζει να βρεθεί στο μέρος που ο 20χρονος γιος του, φαντάρος, αυτοπυροβολήθηκε ενώ φυλούσε σκοπιά. Το ταξίδι έχει αξία λένε, αλλά και ο προορισμός ορισμένες φορές γεννά συναισθήματα μεγαλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.

   Ένας πατέρας καταρακωμένος από το θρήνο, παρουσιάζεται μέσα από τη γλυκή φυσιογνωμία του Δημήτρη Καταλειφού. Οι έννοιες της ζωής και του θανάτου χορεύουν κυνικά σχεδόν αναίσθητα, μπροστά σε μάτια που δεν είναι έτοιμα για το θέαμα αυτό. Το επίμονο ερωτηματικό της αυτοκτονίας, μετατρέπει το αδιέξοδο της σχέσης μεταξύ πατέρα και γιού σε ψυχική αναταραχή δίχως τέλος. Πατρική φιγούρα κομμένη στη μέση, για πάντα χαμένη πλέον στο μαύρο φόντο της απώλειας.

"H τελευταία νανόχηνα"
   Τρεις παθιασμένοι ορνιθολόγοι, αναζητούν την τελευταία νανόχηνα στις δαιδαλώδεις ποταμίσιες διαδρομές του Έβρου. Ο Θανάσης Βέγγος υποδύεται τον πιστό θηροφύλακα και οδηγό τους σε αυτή τη μικρή περιπέτεια. Όταν τελικά την εντοπίζουν, κάτι απροσδόκητο συμβαίνει, κάτι που μεταμορφώνει τον ηλικιωμένο θηροφύλακα από ήσυχο εγκωμιαστή της φύσης, σε απρόβλεπτο εκδικητή.

   Υπνωτισμένοι από πλάνα απαράμμιλης φυσικής ομορφιάς, με πουλιά να πετούν αρμονικά, με παλέτες χρωμάτων να χαράζουν τον ουρανό και ακούγοντας τις αφηγήσεις ενός γεράκου, παρασυρόμαστε σε μια γαλήνη που παύει απότομα, με τη σκληρή πραγματικότητα να κάνει βίαια την εμφάνισή της. Ο Θανάσης Βέγγος σε μια από τις πιο ιδιαίτερες τελευταίες ερμηνείες του.

"Βιετνάμ"
   Κιλκίς. Μάκης Τσετσένογλου, εργοστασιάρχης. Η γυναίκα του αμετάκλητη και σαφής, παίρνει μαζί της τα δυο τους παιδιά και τον εγκαταλείπει. Εκείνος, με την καπαρντίνα, τα τσιγάρα του και ένα σπαραχτικό προσωπείο θλίψης, ξεσπάει την απόγνωσή του σε ένα αγροτικό σκυλάδικο ονόματι Βιετνάμ, σπάζοντας τα όλα, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Είναι τότε που συνειδητοποιεί πως πλέον δεν του απέμεινε τίποτα για να χάσει.

   Ουίσκι, τσιγάρα, γυναίκες, ατάκες της «πιάτσας», πόνος να ξεπετιέται στο άκουσμα ρεπερτοριών, σκοτεινός φωτισμός –όχι τόσο ώστε να κρύβει το δάκρυ. Το αυθόρμητο κλάμα του «παρατημένου» στην αγκαλιά του φίλου, το φλεγόμενο ζεϊμπέκικο, το συμβολικό για εκείνον γκρέμισμα του Βιετνάμ, παράλληλα με το προσωπικό γκρέμισμα της ζωής του, συνθέτουν μια cult ιστορία με πρωταγωνιστή το Γιώργο Αρμένη, συμμετοχή που του χάρισε Βραβείο καλύτερης ερμηνείας α' ανδρικού ρόλου.

Βασιλική Φατούρου

Joomla Social by OrdaSoft!