= Έχουμε Πάπα
Ταινίες

loogoo

Έχουμε Πάπα

filmx8

Σκηνοθέτης: Nanni Morretti
Σενάριο: Nanni Morretti, Franzesco Piccolo
Ηθοποιοί: Michel Piccoli, Nanni Morretti και Jerzy Stour

   Πρόκειται για μια ταινία που μονοπώλησε το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών κινηματογράφου στο φεστιβάλ των Καννών! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης του, Nanni Moretti, ήταν υποψήφιος για το βραβείο Palme d’Or, το οποίο απονέμεται στην καλύτερη ταινία του διαγωνισμού. Το «Έχουμε Πάπα» (We Have A Pope) κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 25 Αυγούστου και έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των σινεφίλ της χώρας μας.

   Η ταινία διαδραματίζεται στο Βατικανό της Ρώμης, όπου μετά τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ , οι καρδινάλιοι της καθολικής εκκλησίας εκλέγουν τον νέο ποντίφικα. Ωστόσο εκείνος λίγο πριν βγει στο μπαλκόνι της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου για να χαιρετήσει τους πιστούς παθαίνει μία κρίση πανικού και η αγωνία για τον λαό του παρατείνεται. Ανήμποροι οι σύμβουλοί του να τον πείσουν ότι είναι ο κατάλληλος για την εξουσία που του δόθηκε αποφασίζουν να απευθυνθούν σε έναν φημισμένο, αλλά άθεο παρολαυτά ψυχοθεραπευτή. Ούτε αυτός όμως καταφέρνει να τον μεταπείσει, καθώς ο φόβος της τεράστιας ευθύνης που του έχει ανατεθεί είναι κάτι που πρέπει να φέρει μόνος του εις πέρας.

   Ο Nanni Moretti, που είναι δηλωμένος άθεος, δεν διστάζει να προσεγγίσει μέσα από την ταινία του- με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο πάντα- ένα θέμα το οποίο είναι ταμπού για πολλούς, την κατάσταση που επικρατεί δηλαδή μέσα στο Βατικανό. Πολλοί θα περίμεναν λόγω των πεποιθήσεων του να κατακρίνει σε μεγάλο βαθμό τους απεσταλμένους του Θεού και τα πεπραγμένα τους. Ωστόσο τους παρουσιάζει πολύ ανθρώπινους και προσιτούς στο ευρύ κοινό. Κατά τη διάρκεια που ο ψυχοθεραπευτής – τον οποίο υποδύεται ο σκηνοθέτης της ταινίας Nanni Moretti- βρίσκεται εγκλωβισμένος στα ιδιαίτερα του Βατικανού, καθώς δεν του επιτρέπεται η επικοινωνία με τον έξω κόσμο μέχρις ότου αποκαλυφθεί στους πιστούς ποιος είναι ο Πάπας, έρχεται σε καθημερινή επαφή με τους καρδινάλιους με τους οποίους για να περάσει η ώρα του κουτσομπολεύουν, κάνουν πλάκες μέχρι που παίζουν και βόλεϊ. Από την άλλη μεριά δεν παραλείπει και να κρίνει έμμεσα τον παπικό θεσμό, καθώς όταν εμφανίζονται δυσκολίες δεν λύνονται με έναν απομηχανής θεό.

   Η ταινία κυμαίνεται ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, όπως αναφέρεται ο Morretti σε συνέντευξή του, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εναλλαγή των συναισθημάτων για τον θεατή. Το γέλιο προκαλείται από τους καρδινάλιους, ενώ το δράμα προκύπτει από τον νεοεκλεγή ποντίφικα, ο οποίος με την τεράστια ευθύνη που ξαφνικά του ανατέθηκε παθαίνει μία κρίση πίστης. Για να συμβιβαστεί με τις καινούριες του υποχρεώσεις αποφασίζει να «δραπετεύσει» από το Βατικανό για λίγες μέρες ώστε να σκεφτεί και να μπορέσει να ανασυνταχθεί ψυχολογικά για να αντιμετωπίσει τον ξαφνικό Γολγοθά που του παρουσιάστηκε. Περιτριγυρίζει μόνος του στους δρόμους χωρίς να τον αναγνωρίζει κανένας, κάτι που συγχρόνως τον κάνει να νιώθει μοναξιά, αλλά και ελεύθερο, καθώς ζει καταστάσεις που χρόνια είχε να βιώσει. Σε πολλά άτομα ο Πάπας φαντάζει ένα άτομο με ηγετικές ικανότητες, ισχυρή προσωπικότητα και αποφασιστικότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο είναι ένας άνθρωπος ταπεινός, καθημερινός, με χαμηλή αυτοεκτίμηση που φοβάται την εξουσία. Ο 86χρονος πλέον Michel Piccoli ενσαρκώνει άριστα το ρόλο του Πάπα δείχνοντας ότι η ηθοποιία δεν έχει ηλικία.

    Μία ταινία που ομολογουμένως ο τίτλος της δεν λέει σχεδόν τίποτα από όσα μεταφέρει ο εκπληκτικός Nanni Morretti κάνοντας την την καλύτερη του έως τώρα! Δείτε την ...

Λουκάς Δουβάρας

Joomla Social by OrdaSoft!