= Το Κορίτσι Στη Φωλιά Της Σφήγκας
Ταινίες

loogoo

Το Κορίτσι Στη Φωλιά Της Σφήγκας

tattoo3

MILLENIUM 3 : THE GIRL WHO KICKED THE HORNETS' NEST
Πρωταγωνιστούν: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Sofia Ledarp, Lena Endre, Georgi Staykov, Micke Spreitz
Σκηνοθεσία: Daniel Alfredson
Σενάριο: Ulf Ryberg, Stieg Larsson (μυθιστόρημα)

tattooca   Βρισκόμαστε στην εντατική, με την ηρωίδα βαριά τραυματισμένη, να αναρρώνει στο στενό της κρεβάτι, προσπαθώντας να βάλει σε μια σειρά τη ροή των γεγονότων. Έξω από το νοσοκομείο, τα σενάρια έχουν αγριέψει, με την πραγματικότητα να αφήνει παντελώς έκθετα πλέον τα σουβλερά της δόντια στην τρίτη και τελευταία ταινία του Millennium.

   Η Λίσμπετ καλείται να πληρώσει για τα «εγκλήματά» της, και –τι ειρωνεία- από τους ίδιους τους δολοφόνους. Ακόμα δριμύτερος, ο αληθινός της σύμμαχος, Μίκε, βάζει λιτούς και δεμένους να συλλέξουν όλα όσα απαιτούνται προς απόδειξη της αθωότητάς της. Το ευτύχημα είναι ότι, παρά τα σημαντικά εμπόδια, εμμονετικές απειλές, κλοπή στοιχείων, παρακώλυση ερευνών, η ιστορία βαίνει εν τέλει στο δίκαιο τέλος που αποζητά ο θεατής από την πρώτη ήδη ταινία.

   Οι μέρες ανάρρωσης μετρούν αντίστροφα, σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό της νεαρής 27χρονης, καθώς οι αστυνομικοί την περιμένουν στη γωνία για να τη μεταφέρουν στη φυλακή και έπειτα στο δικαστήριο. Ο Μίκε όμως, σε συνεργασία με το συμπαθή προσωπικό της γιατρό που την προστατεύει εν αγνοία του από σοβαρές εξωγενείς απειλές, την εφοδιάζουν με κινητό τηλέφωνο / υπολογιστή, μέσω του οποίου καταγράφει και ολοκληρώνει επιτυχώς την αυτοβιογραφία της. Φυσικά, δεν παραλείπει να σημειώσει με κάθε λεπτομέρεια ημερομηνίες και ονόματα για όσους βίασαν τη σωματική και ψυχολογική της υπόσταση όλα αυτά τα χρόνια.

tattoocb   Η αδερφή του Μίκαελ, και δικηγόρος της Λίσμπετ, δίνει πραγματικά μια αξιέπαινη μάχη για την υπεράσπισή της στα πλαίσια της δίκης, κρατώντας την ψυχραιμία της και χειριζόμενη άρτια τα διαθέσιμα στοιχεία. Οι σκηνές που λαμβάνουν χώρα στο δικαστήριο, αυξάνουν την ένταση σταδιακά, γιγαντώνοντας την προσμονή απόδοσης δικαιοσύνης. Κατά την εξέλιξη των γεγονότων παρακολουθούμε τον ετεροθαλή αδερφό της να κυκλοφορεί ελεύθερος σκορπώντας το θάνατο, με μόνη του πλέον αποστολή να εξολοθρεύσει την ήδη καταπονημένη Λίσμπετ.

   Πολιτικές φιγούρες, κακοποιοί, δολοπλόκοι, διεστραμμένοι που κρύβονται πίσω από προσωπεία εξουσίας, όλοι αυτοί βρίσκουν την τιμωρία που τους αξίζει, χάρη στο δημοσιογράφο και το επιτελείο του στο περιοδικό Millennium, αλλά και άλλους παράγοντες που αποφασίζουν να βοηθήσουν. Επιτέλους το θύμα παύει να εκτίθεται ως θύτης, και δικαιώνεται.

tattoocc   Αν μπορούσα να τιτλοφορήσω με μια λέξη την τελευταία ταινία της συναρπαστικής τριλογίας, θα ήταν η «λύτρωση». Ένα έργο που διαφημίζει άριστα τη φράση «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Με φανερά πιο αργή πλοκή, ο σκηνοθέτης δίνει στο θεατή την πολυτέλεια να καθήσει αναπαυτικά στον καναπέ του και να απολαύσει το τέλος των εγκλημάτων, την αποκάλυψη των αρρωστημένων μυστικών, την απόδοση γαλήνης στην ταλαιπωρημένη πρωταγωνίστρια και την τιμωρία στον εκάστοτε εγκληματία.

   Στο βαμμένο πρόσωπο της Λίσμπετ, που παρουσιάζεται στο δικαστήριο με κραυγαλέα αμφίεση φρικιού, ώστε να δείξει πόσο πλήρως αποδέχεται τον εαυτό της, την απουσία φόβου και άρα την αθωότητά της, διακρίνουμε την ευχαρίστησή της, καθώς βλέπει να αποκαθίσταται η τάξη βάσει νόμου. Η λύτρωση είναι εκεί και σφραγίζεται με το «Ευχαριστώ» που ξεστομίζει δειλά μα εγκάρδια στο θαυματουργό και κοινωνικά «αθεόφοβο» Μίκαελ, κλείνοντας την τελευταία σκηνή του έργου.

Βασιλική Φατούρου


tatto03
Joomla Social by OrdaSoft!