Ταινίες

Άνεμος Ελευθερίας 1821 - Η ταινία

 
   Πολύ χαίρομαι όταν βλέπω ότι τέτοιες προσπάθειες τυγχάνουν γενικότερης αποδοχής και όταν τόσος κόσμος συγκεντρώνεται για να τις τιμήσει. Η ταινία «Άνεμος Ελευθερίας 1821», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, πραγματοποίησε την πρώτη προβολή της στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας. Και μόνο το γεγονός ότι ο ανώτατος άρχων του τόπου μας ήταν παρών, καθιστά από μόνο του την προβολή ως σημαντικότατη. Μπορεί ο ρόλος να είναι διακοσμητικός λόγω των διατάξεων που ισχύουν, πλην όμως είναι τεράστια τιμή για τα πολιτιστικά της χώρας μας.

   Βρισκόμαστε στο 1905, σε κάποιο τυπογραφείο. Τυπώνεται το εν λόγω έργο. «Άνεμος Ελευθερίας»… Δεν κυκλοφορεί ποτέ. Πάμε πάλι στο σήμερα και σε ένα σύγχρονο εργαστήριο, όταν ανακαλύπτεται πυρίτιδα σε κάποιες σελίδες… Και από κει, φεύγουμε. Για τα έργα και τις ημέρες του Ιωάννη Φίλωνα. Φανταστικό πρόσωπο ο ίδιος, κινείται κατά μήκος και πλάτος της χώρας, συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα πριν τη κήρυξη της επανάστασης. Μεταφέρει, επικοινωνεί, κοινωνεί, τρέχει ακατάπαυστα, ονειρεύεται και οραματίζεται μια Ελλάδα ελεύθερη, μακριά από τον Τούρκο κατακτητή.
 
anemos2219

   Από το πρώτο πλάνο αντιλαμβάνομαι το μέγεθος της δουλειάς, κάτι που υπογράφτηκε, σφραγίστηκε και επιβεβαιώθηκε όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Άπειρα άτομα έχουν δουλέψει, μέσα στην πανδημία, μέσα στη σκληρή καραντίνα, τότε με τα lockdown και την απουσία εμβολίου, κάτι που έκανε τα πράγματα ακόμα πιο αμφίβολα, ακόμα πιο στρυφνά. Πριν ξεκινήσει η ταινία, δόθηκε ο λόγος στους παραγωγούς της, καθώς και στον δημιουργό. Ολιγόλογοι όλοι τους, προτίμησαν να ευχαριστήσουν παρά να περιαυτολογήσουν. Τίμιο το χειροκρότημα του κόσμου.

   Η ταινία αισθητικά είναι καρτ-ποστάλ. Τα μαγικά τοπία έδειχναν ακόμα πιο μαγικά, με την οθόνη να μας χαρίζει πράγματα που τα έχουμε δει μόνο σε ταινίες του Hollywood. Θες η πανάκριβη κάμερα, θες η εκπληκτική επεξεργασία εικόνας, μας έκαναν να απορροφηθούμε τελείως από όλα αυτά που βλέπαμε. Ο Χριστόφορος Περραιβός, πραγματικό πρόσωπο εκείνος, εμφανίζεται σε κάποιο χρονικό σημείο να πορεύεται κοντά στον Φίλωνα και να σπρώχνει τις σπίθες της επανάστασης στον Μοριά. Εκεί ξεκίνησαν όλα, εκεί είναι καλό να εστιάσουμε. Όσον αφορά το μελίσσι των ενεργών συντελεστών, τις ερμηνείες των ηθοποιών, ένα είναι το συμπέρασμα μετά την ολοκλήρωση αυτής της εμπειρίας. Όλοι τους ήταν τα πρέποντα, τα κατάλληλα γρανάζια, ώστε να κινηθεί υποδειγματικά όλος ο καλλιτεχνικός μηχανισμός.
 
anemos2214

   Η αφήγηση της ταινίας φτάνει στο τέλος της την 23η Μαρτίου 1821. Όταν επίσημα κηρύσσεται η επανάσταση. Όταν ο Έλληνας, ο απλός Έλληνας και όχι απολειφάδια και προδότες τύπου Κωλέττη ή Μαυροκορδάτου, λέει όχι στη σκλαβιά και προτιμά να ζήσει μια ώρα ελεύθερης ζωής. Είναι τρανό το συγκινησιακό φορτίο και μάλλον δόνησε την αίθουσα. Χειροκρότησα με ενθουσιασμό στο τελείωμα. Είμαι ευτυχής για το ότι ειπώθηκαν στην ταινία λόγια του μεγαλύτερου ήρωα της επανάστασης, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος μάλιστα μπήκε δύο φορές φυλακή, επειδή οι πραγματικοί προδότες είχαν άλλα σχέδια για τη δύσμοιρη χώρα μας. Είμαι ευτυχής που αναφέρθηκαν τα λόγια του για το παπαδαριό, που ήταν κατά της επανάστασης από την αρχή, αφού μια χαρά τα είχε κανονίσει με τους Τούρκους.

   Ίσως κάποια μέρα να ξυπνήσουμε και να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί που θέλουν το κακό μας. Έτσι κι αλλιώς και οι πέτρες ξέρουν πλέον ότι η θρησκεία μας και η εκκλησία δεν τέμνονται πουθενά. Δεν έχουν την παραμικρή σχέση. Οι παπάδες είναι κορυφαίοι μπίζνεσάδες και μάλλον έχουν ζηλέψει την κοσμική εξουσία των Ρωμαιοκαθολικών. Δεν θα το τεντώσω άλλο, γιατί το θέμα μας δεν είναι αυτό. Είναι η πορεία μίας ταινίας που έδειξε ένα θαυμαστό ταξίδι. Εκείνο εκείνων που ούτε για μια στιγμή δεν θέλησαν να δεχτούν τις προσταγές της μοίρας του. «Δικό μας το μέλλον. Εμείς το χαράζουμε». Και το χάραξαν! Και η ταινία αυτή τούτο δω δείχνει. Αναμιγνύοντας τον μύθο με την πραγματικότητα, αναμιγνύοντας τη μυθοπλασία με τα γεγονότα, έδειξε με τον πλέον καλλιτεχνικό τρόπο πως ένας ψίθυρος στον αγέρα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
 
anemos2215

   Θα προσπαθήσουμε να φιλοξενήσουμε τον σκηνοθέτη. Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα για την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια. Να πάτε να δείτε την ταινία. Μιλάει για τους απλούς ανθρώπους. Μιλάει για όλους εμάς. Ευτυχώς…

Κώστας Κούλης

ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821
του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου
Διάρκεια: 100’

Πρεμιέρα: 14/03/2022
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στους κινηματογράφους από 24/03/2022
Γαλαξίας (Λεωφ. Μεσογείων 6, Αθήνα)
Town Cinema Γλυφάδα
Village Cinemas @ The Mall Athens
Village Cinemas @ Ρέντης
 
anemos2216
Συντελεστές
Σκηνοθεσία
Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Σενάριο
Αντώνης Τολάκης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας
Δημήτρης Κορδελάς
Μουσική
Πλάτων Ανδριτσάκης
Μοντάζ
Λάμπης Χαραλαμπίδης
Σκηνικά
Μιχάλης Σδούγκος
Κοστούμια
Μαρία Κοντοδήμα
Casting
Σωτηρία Μαρίνη, Άκης Γουρζουλίδης, Έλενα Δημητρακοπούλου
Ηθοποιοί
Τίμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης,
Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Τσάτσης
 
anemos2217

Επιστημονικοί Συνεργάτες
Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή - Hering, Θανάσης Χρήστου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης
Παραγωγοί
Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ζαργάνης
Executive Producers
Βασίλης Τζανίδης, Έφη Σκρομπόλα
Παραγωγή
View Master Films A.E.
 
Joomla Social by OrdaSoft!