= Χυτήριο - Συνέντευξη Τύπου
Συνεντεύξεις

loogoo

Χυτήριο - Συνέντευξη Τύπου

 
   Φίλτατε θεατρόφιλε, επιστρέφοντας στην κανονικότητα δειλά δειλά, αυτή που στερήθηκες επί καραντίνας, περί ψυχαγωγίας του είναι σου, βρε αδερφέ! Βλέποντας μια καλή θεατρική παράσταση, σου έχω νέο που θα κάνει να γελάσει, έστω και λίγο, το χειλάκι σου!

   Άκου λοιπόν, μάλλον διάβασε… και χαμογέλα! Προ λίγων ημερών, που λες, έγινε στο θέατρο Χυτήριο, ναι, σε αυτό τον υπέροχο χώρο με τη μαγευτική αυλίτσα, που παίζονται επίσης μαγευτικές παραστάσεις, συνέντευξη τύπου προς ενημέρωση όχι μιας αλλά δύων (σ.υ.υ.: πληθυντικός αρχαΐζουσας μορφής, με συνημμένη μετοχή της δοτικής του μέσου, εκτός κι αν κάνουμε λάθος) θεατρικών παραστάσεων και μάλιστα κωμωδιών, για να γελάσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να ξεχαστείς και να πεις τη μαγική φράση «Όλα καλά θα πάνε” και μάλιστα να την πιστεύεις! Πρόκειται για τις παραστάσεις “ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ” του Τζόρντι Γκαλθεράν και “ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟ” της Τζεραλντίν Αρόν.
 
hyt2018
   Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Από Μηχανής Θεάτρου Δημήτρη Μυλωνά, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία και στις δυο παραστάσεις. Ο Δημήτρης Μυλωνάς αναφέρθηκε στην πολύχρονη και σημαντική καλλιτεχνική σχέση που το συνδέει με το Σωτήρη Χατζάκη, με τον οποίο θα μοιραστούν τη σκηνή το φετινό καλοκαίρι στην παράσταση «Το Δάνειο», αλλά και για τη συνεργασία του με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στην παράσταση «Το Υπέροχό μου Διαζύγιο», με την οποία συνεργάζεται για πρώτη φορά. Από την αρχή της παρουσίασης όλοι οι συντελεστές μας επιβεβαίωσαν πως ο κήπος είναι ένας ανοιχτός χώρος, στον οποίο τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανονισμοί για τη απόλυτη ασφάλεια του κοινού. Εντάξει, η αλήθεια είναι πως δε χρειαζόταν να το πουν, ούτε να στο επισημάνω και εγώ εδώ, γιατί σε θεωρώ εξυπνοπούλι και μπορείς να το καταλάβεις και μόνος σου, αφού εξ αρχής σου είπα περί αυλίτσας και θερινού θεάτρου, ε; Αλλά τρομοκρατημένοι ακόμα από αυτή την επιστημονική φαντασία που ζήσαμε, όφειλα να στο κάνω νιανιά, να μη φοβηθείς να βγεις από τη φυλακή του σπιτιού σου.

   Ο Δημήτρης Μυλωνάς και ο Σωτήρης Χατζάκης εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία του θεάτρου και των ανθρώπων του πολιτισμού, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας, αλλά και πως αναμφισβήτητα το θέατρο πρέπει να παραμείνει ζωντανό, ένα νοσοκομείο ψυχών που εφημερεύει… Με αφορμή την αφαίρεση των καλλιτεχνικών από τα σχολεία, ομόφωνα παρευρισκόμενοι και συντελεστές συμφώνησαν για τη μακροχρόνια και βαθιά κρίση αξιών και παιδείας της χώρας μας. Ο Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος υποδύεται ένα διευθυντή τράπεζας, τόνισε το πόσο επίκαιρη είναι η παράσταση «Το Δάνειο». Συγκεκριμένα είπε «Πρόκειται για μια κωμωδία, που αγγίζει τα όρια του μπουρλέσκ, αλλά που όμως στο υπέδαφός της κρύβονται τραγικά ορυκτά. Σε μια κοινωνία μνημονίων που πεθαίνει από το ανελέητο τεχνοκρατικό και τραπεζικό σύστημα, επείγει η επιστροφή στην ελευθερία της κανονικότητας».
 
hyt2016
   Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Μαρία Χατζηεμμανουήλ, η οποία μίλησε για τη συμβολή της στη μετάφραση του κειμένου της παράστασης αλλά και για τη συμμετοχή στη μεταφραστική ομάδα Els de Paros. Επίσης τόνισε τη σημασία του θεάτρου στην Ισπανία, όπου «Δίνεται η ευκαιρία ανάδειξης νέων συγγραφέων, υπάρχουν πολλά εργαστήρια γραφής αλλά και πώς σε κάθε χωριό υπάρχει και ένα θέατρο και γίνονται διαγωνισμοί για ανάδειξη νέων ταλέντων με χρηματικά βραβεία τέτοια ώστε να δώσουν βοήθεια και στήριξη στο συγγραφέα να συνεχίσει να γράφει».

   Αυτά τα λίγα περί “ΔΑΝΕΙΟΥ” και άντε να σε πω και δυο λογάκια και για την παράσταση «Το Υπέροχο μου Διαζύγιο», επίσης κωμωδία. Για την παράσταση αυτή μίλησε η πρωταγωνίστριά της, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, η οποία υποδύεται την Άντζελα, μια πενηντάρα γυναίκα, που μετά από 25 χρόνια γάμου παίρνει διαζύγιο και όλα αλλάζουν! Πρόκειται για ένα απολαυστικό μονόλογο, που σχοινοβατεί έξυπνα ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ, με μια γυναίκα που προσπαθεί να βρει ξανά το χαμένο της εαυτό.
 
   Δε νομίζω πω χρειάζεται να σου πω κάτι παραπάνω, καθότι, όπως προ-είπα, σε θεωρώ εξυπνοπούλι, που τα πιάνεις όλα στον αέρα. Μένει μόνο να σε ενημερώσω για το πότε ξεκινούν οι δύο αυτές παραστάσεις, για να τρέξεις να τις απολαύσεις. Για να σε δω να σημειώνεις… Η παράσταση «Το Δάνειο», με τους Σωτήρη Χατζάκη και Δημήτρη Μυλωνά, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Χυτήριο τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. Στον ίδιο χώρο δυο μέρες μετά, Τετάρτη 15 Ιουλίου, κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Το Υπέροχό μου Διαζύγιο», με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, που θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00. Επίσης και οι δυο παραστάσεις θα παρουσιαστούν σε Φεστιβάλ της Αττικής και της Περιφέρειας.
 
Λένα Βασιλείου
 
Joomla Social by OrdaSoft!