= Τα 'Εφτά Μπισκότα' έρχονται στο GAIA
Συνεντεύξεις

loogoo

Τα 'Εφτά Μπισκότα' έρχονται στο GAIA

efta biskota1

   Μια θεατρική bar-άσταση που έγραψαν και παίζουν οι Μάκης Παπαδημητράτος και Βαγγέλης Αλεξανδρής και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τιμπιλής, διασκέδασαν πολλούς από τους θεατές των Αθηνών, κάπου στην πλατεία Αβησσυνίας, ενώ έφτασε ο καιρός για μια σύντομη περιοδεία σε άλλες πόλεις, με επόμενο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, και πιο συγκεκριμένα τον ανανεωμένο χώρο του «GAIA Live», την Τρίτη 13 Νοέμβρη.
 
   Πρόκειται για μια κωμωδία με οκτώ χαρακτήρες που ερμηνεύονται από δυο ηθοποιούς. Δυο ξαδέλφια πρέπει να φέρουν σε πέρας μια πρωτόγνωρη γι' αυτούς αποστολή, προκειμένου να βοηθήσουν το θείο και ευεργέτη τους, που βρίσκεται σε δύσκολη στιγμή και τους χρειάζεται. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουν ένα ταξίδι, μέχρι τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το ταξίδι όμως, θα ζήσουν τόσες περιπέτειες που μετά από αυτές, θα αλλάξει η ζωή τους...
 
    «Ο τίτλος ‘Εφτά Μπισκότα’ είναι κομμάτι του έργου και αυτό θα το καταλάβετε όταν δείτε την bar-άστασή μας», μας λέει ένας εκ των δημιουργών του, ο Μάκης Παπαδημητράτος, υπόσχοντας  ότι το κοινό θα ταξιδέψει για δυο ώρες μαζί με τους ηθοποιούς και θα περάσει καλά.

   Δεν πρόκειται για μια φτηνή κωμωδία, αλλά για ένα έργο αβανταδόρικο και με ανατροπές. Οι ηθοποιοί τα δίνουν όλα στην σκηνή και για μεγάλη διάρκεια, απευθυνόμενοι σ’ ένα απαιτητικό κοινό που δεν γελάει εύκολα.

   efta-biskota2«Το έργο γράφτηκε σκοπίμως, και μάλιστα κωμωδία, για να ανέβει σε bar  και να διασκεδάσει ο κόσμος παρέα με ποτό και τσιγάρο», παραδέχονται οι συντελεστές της παράστασης. «Παλιότερα υπήρχαν αναψυκτήρια και ο κόσμος μπορούσε να παρακολουθεί μια παράσταση και να πίνει και να καπνίζει. Θέλαμε να δώσουμε συνθήκες στον θεατή που θα θέλαμε και εμείς σαν θεατές. Ειδικά αν θα παρακολουθούσαμε μια παράσταση σαν την δικιά μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
 
Σύμφωνα με τον Μάκη Παπαδημητράτο, «οι παραστάσεις στο μπαρ είναι διαφορετικές από του θεάτρου και οι συνθήκες σε αυτό δεν είναι και οι πιο ενδεδειγμένες. Από την άλλη, ο κόσμος στο μπαρ έχει έρθει για να δει μια συγκεκριμένη παράσταση και όχι για να συζητήσει. Νιώθει απλώς πιο χαλαρές συνθήκες, αλλά πλήρωσε εισιτήριο για να δει μια παράσταση».

   «Με κάποιο μαγικό τρόπο», λέει ο ίδιος, «το κοινό ‘αυτορρυθμίζεται’ και κατά την διάρκεια της παράστασης είναι προσηλωμένο πάνω μας. Όταν νιώθεις πως μεταμορφώνεις για δυο ώρες ένα μπαρ σε θέατρο η χαρά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το θέατρο υπήρχε πολύ πριν από εμάς και θα υπάρχει και μετά από εμάς, είναι αυτό που είναι και κανείς δεν μπορεί να το υποτιμήσει».
 
   Για τους Μάκης Παπαδημητράτο και Βαγγέλη Αλεξανδρή, το νόημα του έργου είναι το «γέλιο», το οποίο όμως με τον τρόπο του έφερε την δική του ερμηνεία στον κάθε θεατή. «Με το τι επιλέγεις για να γελάσεις και με ποιο τρόπο το κάνεις, είναι η θέση σου πάνω στα πράγματα. Μια αρχή για επικοινωνία με τον θεατή», εξηγεί ο κ. Παπαδημητράτος.

   Εξάλλου, το χιούμορ αποτελεί για τον ίδιο ένα από τα ατού του ως συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Θα θυμάστε, ίσως, τον ήρωα Τσίου, στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 2006, που σκηνοθέτησε ο ίδιος, και μέσα από ένα ατακαδόρικο σενάριο γέλιου μας παρουσίασε την ιστορία του ηρωινομανή Τσίου, ο οποίος ψάχνοντας να βρει τη δόση του, μπλέκει, μέσω της αδελφής του Στέλλας και του μαφιόζου άντρα της, Στέλιου, αρκετούς ανθρώπους σε αυτή την περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας.
 
   Είναι η πρώτη φορά του Μάκη Παπαδημητράτου που δοκιμάζει να γράψει κάτι θεατρικό, κι επίσης έχει να παίξει ζωντανά πολύ καιρό, οπότε απολαμβάνει την εξέλιξή των «Εφτά Μπισκότων» μέρα με τη μέρα και συνεχώς μαθαίνει πράγματα.
 
   Η παράσταση γράφτηκε για να μπορεί να παιχτεί σχετικά εύκολα σε μπαρ, σχεδόν παντού, γι’ αυτό και θα συνεχίσει την περιοδεία της ανά την Ελλάδα. «Είναι τόσο νόστιμα τα μπισκότα μας, που πρέπει όλοι να τα δοκιμάσουν», καταλήγει ο Μάκης Παπαδημητράτος.
 
Κατερίνα Νικολακούλη
 
Συντελεστές:
Παίζουν: Μάκης Παπαδημητράτος, Βαγγέλης Αλεξανδρής
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τιμπιλής
Κοστούμια: Ομάδα Boudoir
Κινησιολογία: Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Βαγγέλης Λυμπουρίδης
Φωτισμοί: Κώστας Κωστόπουλος
Χειριστής Κονσόλας: Αλέξανδρος Σωμαράκης
Πληροφορίες:
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
GAIA Live (Δόξης 5 & Σαλαμίνος, Λαδάδικα Θεσσαλονίκη), Τ. 2310 531654
Ώρα: 21:00
Είσοδος: 8 ευρώ
efmpiposter
Joomla Social by OrdaSoft!