Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με το Βασίλη Λιάκο

 
   Ο Βασίλης Λιάκος πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Στην Εθνική με τα μεγάλα». Εκεί που ο δρόμος μπορεί να είναι όλα, μπορεί να είναι και μια υπεκφυγή, αλλά και η ίδια η λύτρωση. Ο σπουδαίος νέος ηθοποιός μας μίλησε για το έργο, για τα μελλοντικά του πλάνα και εστίασε σε διάφορους άξονες, τον εξής ένα. Δουλειά! Είναι ένας άνθρωπος που μιλάει πρωτίστως με τη δουλειά του και αυτό αποτελεί κορυφαίο τύπου διαπιστευτηρίου. Πολλά ευχαριστώ στη Μαρίκα Αρβανιτοπούλου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
liakos1966
Πώς σας προσέγγισαν για τη συγκεκριμένη παράσταση; Και τι ήταν αυτό που σας έκανε να πείτε ότι θα το κάνετε;
Τον Σταύρο Ράγια, σκηνοθέτη της παράστασης, το γνωρίζω αρκετά χρόνια. Όχι προσωπικά… στον ίδιο χώρο δουλεύουμε, λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε. Ωστόσο με είδε στη προηγούμενη παράσταση που συμμετείχα (‘Fucking Men’ σε σκηνοθεσία του Α. Γαλέου) και κάπως έτσι βρεθήκαμε από κοντά. Μου πρότεινε αυτή τη δουλειά και πολύ γρήγορα αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Εξ αρχής το κείμενο με ενθουσίασε και ο ρόλος του Λόλη με ιντρίγκαρε. Θεωρώ το έργο πολύ ιδιαίτερο και καλογραμμένο και το ρόλο αρκετά απαιτητικό. Σε συνδυασμό με την ιδέα του Σταύρου και τους αξιόλογους συνεργάτες, οδηγήθηκα εύκολα στην απόφαση να είμαι σε αυτή τη δουλειά.

Η Εθνική τι αποτελεί; Προορισμό, εγκλωβισμό, κάτι άλλο;
Η Εθνική είναι τα πάντα. Δρόμος, προορισμός, στόχος, εγκλωβισμός, πέρασμα. Είναι η ζωή η ίδια σε όλα της τα στάδια. Ο καθένας μας τη συναντά κάθε φορά κι αλλού. Ο καθένας μας εμμένει, ζει, προσπερνά, εγκαταλείπει.

Έχουν ανακοινωθεί τέσσερις παραστάσεις, αλλά γιατί έχω την εντύπωση ότι θα πάει κι άλλο αυτό το έργο;
Μακάρι. Είναι νωρίς ακόμα για να δούμε μέχρι που θα φτάσει η Εθνική μας. Πηγαίνουμε αργά και σταθερά. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις πως η προσπάθεια και η δουλειά σου έχει απήχηση.

Πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν η περίοδος των προβών; Υπάρχει άλλη ψυχολογία στην ομάδα όταν κάνετε κάτι για λίγες παραστάσεις και όχι για μία σεζόν;
Οι πρόβες είναι πάντα ένα μεγάλο πακέτο. Είναι η προετοιμασία, η έρευνα, η λειτουργία, η χημεία, η δημιουργία. Είναι δοκιμασία για όλους. Περνάμε από όλα τα στάδια. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ο χρόνος που απαιτείται για όλα αυτά ήταν περιορισμένος. Οι διαφορετικές επαγγελματικές υποχρεώσεις για τον καθένα μας, όπως και ο μικρός αριθμός των προβών που είχαμε στη διάθεσή μας, αύξησε το βαθμό δυσκολίας έτσι ώστε να καταφέρουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι σε ένα τόσο απαιτητικό κείμενο. Δεν νομίζω πως όταν ξεκινάς πρόβες έχεις στο μυαλό σου τον αριθμό των παραστάσεων. Δεν ορίζεται η ψυχολογία σου από τον αριθμό. Άλλωστε πολλές παραστάσεις ξεκίνησαν για σεζόν και κατέβηκαν νύχτα και άλλες ξεκίνησαν για συγκεκριμένο αριθμό και έφτασαν να κλείνουν σεζόν. Αυτό που μετράει είναι ο στόχος. Οι πρόβες να οδηγήσουν σε μια παράσταση παρουσιάσιμη, αξιοπρεπή και συνεπή με όσα ορίζει ο σκηνοθέτης και οι άνθρωποι που δουλεύουν γι’ αυτήν. Με τα συν και τα πλην της.
 
liakos1967

Τι είναι αυτό το στοιχείο που θα λέγατε ότι χαρακτηρίζει όλη την παράσταση;
Η ελληνική οικογένεια και όλα τα σύνδρομα που φέρει. Τα μυστικά που δε λέγονται πότε. Η ανάγκη για την τέλεια εικόνα προς τα έξω και οι γκρεμισμένες σχέσεις που κρατιούνται σχεδόν ψυχαναγκαστικά. Το είναι και το φαίνεσθαι.

Θα θέλατε να μας πείτε για τα πλάνα σας για την επόμενη σεζόν;
Όπως σας είπα, μακάρι η Εθνική να έχει την ίδια αγάπη και απήχηση και να καταφέρουμε να τη συνεχίσουμε. Στη συνέχεια θα συνεργαστώ για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Α. Γαλέο σε μια διασκευή ενός κινηματογραφικού αριστουργήματος που άμεσα θα ανακοινωθεί.

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από όλα αυτά που κάνετε; Πίσω από την υπέρ-προσπάθεια να κάνετε κάθε μέρα πράγματα για την τέχνη σας;
Αρχικά θα ήθελα να πω πως δεν νιώθω ότι κάνω τέχνη. Η τέχνη για μένα είναι κάτι πολύ μεγάλο και σ’ αυτόν τον κόσμο έχουν κάνει λίγοι. Θα έλεγα πως είναι δουλειά. Διαφορετική στο σύνολό της αλλά δουλειά. Η κινητήρια δύναμή μου θα έλεγα πως είναι η ανάγκη μου να πω ιστορίες, να βρεθώ στις ζωές άλλων, να ζήσω κάτι που στη δική μου ζωή δε θα το ζήσω ποτέ και μέσα από αυτά να γνωρίσω τον εαυτό μου καλύτερα να αναγνωρίσω πτυχές που ως τώρα δεν έχω ανακαλύψει και να εξελιχθώ.

Το να είσαι μέλος της ομάδας που ανεβάζει ξανά στην σκηνή ένα τόσο σημαντικό και πολυβραβευμένο έργο τι σημαίνει για σας σαν ηθοποιός; Δυσκολεύουν οι επιλογές για τη συνέχεια; Ανοίγουν περισσότερο οι καλλιτεχνικοί δρόμοι;
Μία συστολή υπήρχε και υπάρχει ακόμα. Τόσο για το έργο και το ρόλο, όσο και για τη "σύγκριση" με προηγούμενα ανεβάσματά του που έχουν μείνει στο μυαλό των θεατών. Αλλά αυτή είναι και η πρόκληση. Να πεις την ίδια ιστορία με άλλο τρόπο και να καταφέρεις να αφήσεις κάτι στο μυαλό και ίσως στην καρδιά του θεατή. Να κάνεις το θεατή να ακούσει την ιστορία από την αρχή. Εγώ προσπάθησα να πω τη δική μου αλήθεια. Το αποτέλεσμα είναι εδώ. Οι επιλογές δεν δυσκολεύουν. Από κάθε δουλειά θέλω να βγαίνω πιο ώριμος, πιο σίγουρος και πιο απαιτητικός. Μεγάλη χαρά η μία δουλειά να φέρει μια επόμενη δουλειά.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!