= Συνέντευξη με το Βασίλη Αθανασόπουλο
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Βασίλη Αθανασόπουλο

 
   Η παράσταση «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα» επανέρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μια παράσταση, η οποία έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και η οποία εξυμνήθηκε από τους Financial Times. Έφτασε δε μέχρι και την Ευρωβουλή. Η αφορμή λοιπόν δόθηκε. Με την πολύτιμη βοήθεια του Άρη Ασπρούλη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης, είχα την τιμή να γνωρίσω και να συνομιλήσω με ένα υπέροχο ανερχόμενο ηθοποιό, το Βασίλη Αθανασόπουλο, ο οποίος έλυσε πολλές απορίες μου σχετικά με την παράσταση.
 
athanasopoulos1944

Ποιος είναι ο ρόλος που έχεις στη παράσταση «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα»;
Είναι ο ρόλος του αφηγητή. Δεν έχουμε ρόλους στην παράσταση. Υπάρχουν δύο στρατηγοί. Ο Αλκιβιάδης και ο Νικίας. Φέρω όλο το «υλικό», αν θες του Νικία, αλλά δεν έχω το ρόλο. Προσπαθούμε να κρατάμε μια ισορροπία υποκριτικά. Δεν «γινόμαστε» ποτέ ρόλοι, είμαστε οι αφηγητές.

Πώς σε προσέγγισαν;
Ξεκίνησε από την πρώτη παράσταση των Μαθημάτων Πολέμου. Είχαμε συνεργαστεί ξανά με το Δημήτρη Λιγνάδη. Όλο αυτό με το Θουκυδίδη είχε ξεκινήσει χρόνια πριν, όπου ο Δημήτρης είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια. Το σκηνοθετούσε τότε ο Γιάννης Παναγόπουλος και λέγονταν «Θουκυδίδης Δραματικός». Κάποια στιγμή λοιπόν μου έγινε η πρόταση για τα «Μαθήματα Πολέμου».

Ποια ήταν η ιδέα για τις παραστάσεις «Μαθήματα Πολέμου»;
Είναι ένα ιστορικό κείμενο… Συνειδητοποιώντας ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και βλέποντας τη σκληρότητα που περικλείει τους ανθρώπους πια, ο Δημήτρης ήθελε να φτιάξει κάτι κλασσικό. Με λιτό τρόπο κάνουμε αυτή την παράσταση, που ξεκινά σαν αναλόγιο και ξεφεύγει από αυτό. Μας ενδιαφέρει να ακούσει ο θεατής την ιστορία μας και να μάθει μέσα από αυτή. Είναι σαν να κάνουμε διάλεξη στον κόσμο. Αυτός ήταν και ο σκοπός του Δημήτρη. Ότι το κείμενο του Θουκυδίδη μπορεί να ακουστεί από κάθε άνθρωπο, ασχέτως ηλικίας και καταβολών.
 
athanasopoulos1941
Πιστεύεις πως είναι επίκαιρο σαν θέμα να διδαχθείς από την ίδια υπάρχουσα ιστορία για να βαδίσεις μπροστά;
Δεν έχει να κάνει μόνο με το δικό μας λαό. Στην πραγματικότητα όλοι οι άνθρωποι ίδιοι είμαστε. Μπορεί εμείς αυτή τη στιγμή να μην είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά συμβαίνει γύρω μας. Και σε εμάς μπορεί να συμβεί πιο κάτω. Γράφει ο Γιάννης Λιγνάδης ότι ο πόλεμος διδάσκει τη βία και ότι όσο η φύση του ανθρώπου παραμένει η ίδια, όλο αυτό θα είναι φαύλος κύκλος. Είναι επίκαιρο και θα συνεχίσει να είναι επίκαιρο όσο υπάρχουν πόλεμος και βία. Η φύση του ανθρώπου δύσκολα αλλάζει. Προς το παρόν πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να δούμε αν μπορούμε να το αλλάξουμε στο μέλλον.

Ποιες οι εντυπώσεις των θεατών μετά την παράσταση;
Έρχονται και μας μιλάνε. Τους φαίνεται περίεργο που δεν βαρέθηκαν στη διάρκεια της παράστασης και ακόμα πιο περίεργο ότι νοιώθουν πως τους αφορά το θέμα. Θα σου πω μια ατάκα που μας είπε κάποιος βλέποντας τη τζενεράλε. Του θύμισε «Game Of Thrones». Ο ίδιος ο Θουκυδίδης μιλά με μεγάλη λεπτομέρεια για το πόλεμο, τις σφαγές, τον πόνο που υπάρχει. Έχει δραματική λεπτομέρεια.

Αλήθεια, πώς πήρες την απόφαση να γίνεις ηθοποιός;
Ήμουν στη θεατρική ομάδα του σχολείου και αθλητής στο πόλο. Έβλεπα όμως πως την ηθοποιία δεν μπορούσα και δεν ήθελα να την αφήσω. Σταμάτησα το πόλο και επικεντρώθηκα σε αυτό που αγαπούσα περισσότερο.
 
athanasopoulos1942
Τι σε εξιτάρει περισσότερο; Κωμωδία ή δράμα;
Είμαι ακόμα πολύ νέος ηθοποιός. Μου αρέσουν όμως πολύ τα αρχαία κείμενα. Η απλότητα που υπάρχει σε αυτά τα κείμενα μου φαίνεται δύσκολη και μαγική συνάμα. Έχει τη δική της γοητεία. Θέλω όμως να περάσω από όλα τα είδη πριν πω ότι έχω ή όχι κατασταλάξει σε κάποιο.

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στο θέατρο και τι αυτό που σε απωθεί;
Δεν διαχωρίζω το θέατρο από τη ζωή. Ό,τι με ενοχλεί στη ζωή, με ενοχλεί και στο θέατρο. Δεν ξέρω τι θα με απωθούσε. Αγαπώ ό,τι έχει να κάνει με το θέατρο. Από τις πιο μικρές λεπτομέρειες μέχρι τα πιο σημαντικά πράγματα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
athanasopoulos1943

Ταυτότητα παράστασης
Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα
Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος│21:00
10, 11, 12 και 13 Οκτωβρίου

Με αγγλικούς υπέρτιτλους
Κείμενο, δραματουργία | Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία | Δημήτρης Λιγνάδης
Μουσική και πιάνο επί σκηνής | Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί | Εβίνα Βασιλακοπούλου
Ιστορικός σύμβουλος | Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
 
Ηθοποιοί | Δημήτρης Λιγνάδης, Grace Nwoke
Βασίλης Αθανασόπουλος, Εβίτα Ζημάλη
Ανδρέας Καρτσάτος, Λάμπρος Κωνσταντέας
 
Συμπαραγωγή Dramaticus–Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

Τιμές εισιτηρίων
12 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 18 € (γενική είσοδος)
Εισιτήρια
210 72 82 333
megaron.gr / https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2312
και σε όλα τα καταστήματα Public
 
Πληροφορίες
210 72 82 333
 
Joomla Social by OrdaSoft!