= Συνέντευξη με το Γρηγόρη Βαλτινό 2017
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Γρηγόρη Βαλτινό 2017

 
valtinos1728
 
   Νομίζω ότι το κλείσαμε το θέμα με τις συνεντεύξεις στο Noizy. Δεν θέλω πλέον τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ούτε το Χατζηνικολάου, δεν θέλω το Bruce Springsteen, ούτε καν το Steve Harris (τερματισμός)! Κάναμε συνέντευξη με το Θεό, κατά συνέπεια έχουμε και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Είχαμε συναντηθεί με το Γρηγόρη Βαλτινό πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, όταν έκανε με μεγάλη επιτυχία το «Ήλθες και θα μείνεις». Το Νοέμβριο του ίδιου έτους είχα δει την παράσταση «Ω, Θεέ μου» στη Θεσσαλονίκη και έτριβα τα χέρια μου όταν έμαθα ότι θα κατέβει στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα λοιπόν η παράσταση ξετρέλανε ακόμα περισσότερο κόσμο και αφού είδαμε και θαυμάσαμε (και γελάσαμε ΠΟΛΥ), ήλθαμε σε επαφή με τη Μαρκέλλα Καζαμία, την επί γης εκπρόσωπο του Θεού στην επικοινωνία και κλείσαμε τη συνέντευξη. Πέρα από το γεγονός ότι ο Βαλτινός είναι ένας τεράστιος ηθοποιός και θεατράνθρωπος γενικά, έχει εκπληκτικό χιούμορ, είναι ευγενέστατος, γνωρίζει τέλεια το αντικείμενό του και η κουβέντα μαζί του είναι ένα υπέροχο ταξίδι. Μας υποδέχτηκε στο καμαρίνι του, λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση και μας μίλησε για το έργο και το Θεό (φυσικά)! Πολλά ευχαριστώ στη Μαρκέλλα.
 
valtinos1730
 
Φέτος παίζετε με τεράστια επιτυχία το… Θεό!
Ο Θεός τα φέρνει ακόμα τελικά. (γέλια) Είναι συγκλονιστικό έργο, έχει μια ατάκα που στην αρχή με ξένισε λίγο… Λέει η ψυχολόγος στο Θεό «Κοιτάξτε, είσαστε πιο δημοφιλής από ποτέ. Τόσος κόσμος σας αγαπάει, πηγαίνει στην εκκλησία, προσεύχεται σε σας». Μου φάνηκε στην αρχή ανεπίκαιρο, αλλά τελικά είναι τραγικά επίκαιρο αυτή την εποχή και είναι γελοίο αν σκεφτείς ότι μετά από τόσα χρόνια οι θεοί και οι θρησκείες είναι άλλο ένα είδος εκμετάλλευσης και προπαγάνδας. Όπως είχε πει και ο Βολταίρος και να μην υπήρχε Θεός θα έπρεπε να τον εφεύραμε… Πόσο τραγικά επίκαιρο είναι τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι και πληθυσμοί που σκοτώνουν στο όνομα του Θεού. Πόσο κάτω πνευματικά θα πρέπει να είναι αυτοί οι άνθρωποι που πιστεύουν σε έναν τέτοιο Θεό. Όλα αυτά περνάνε μέσα από το γέλιο που για μένα είναι ο καλύτερος καταλύτης για να περάσεις πολύ σοβαρά πράγματα από καταβολής θεάτρου. Να μιλήσω για τον Αριστοφάνη, για το Μπρεχτ, το Μολιέρο… Αυτό που με εντυπωσιάζει σε αυτό το έργο είναι ότι αρχίζει μετά το τέλος της παράστασης. Που ο θεατής θα κάτσει να το σκεφτεί. Εμένα αυτό μου αρέσει στα έργα, όταν λοιπόν μου το έδωσε η Κατερίνα, χτύπησε το καμπανάκι.
 
Ο Θεός λοιπόν κατεβαίνει στη Γη, έχει κατάθλιψη και έχει βρει και ψυχολόγο…
Την έχει βρει με το κιάλι, ξέρει ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο, δεν τη διαλέγει τυχαία… Το παιδί της είναι ένα ακόμα από τα λάθη του, έχει τύψεις για το παιδί. Γιατί να γεννηθεί έτσι, γιατί να γεννιούνται παιδιά με προβλήματα, ελαττώματα, παιδιά μέσα στη φωτιά των πολέμων, αφού τα ορίζει… Εκτός και αν δεν τα ορίζει. Είναι σοφή η συγγραφέας.
 
valtinos1724
Θα μπορούσε ο Θεός να έχει κατάθλιψη;
Νομίζω είναι η εποχή και εφόσον ο Θεός είναι οι εποχές, θα μπορούσε να έχει κατάθλιψη. Ο Θεός είναι ο άνθρωπος. Ο καλύτερος Θεός είμαστε εμείς. Αν αυτό το συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος και αναλάβει τις ευθύνες του, τότε πραγματικά θα γεμίσουμε θεούς. Θα καταλάβει ότι αυτός μπορεί να δίνει και την ευτυχία, αυτός και τη δυστυχία. Δεν είναι τυχαία ούτε τα κείμενα της Βίβλου, ούτε αυτά της Καινής Διαθήκης. Η φράση «Κατ' εικόνα και καθ’ ομοίωσιν», που αναφέρεται και στο έργο είναι η μεταβίβαση της δύναμης στον άνθρωπο. Τι είναι πιο δυνατό από τον άνθρωπο; Μόνο η Φύση, όλα τα άλλα τα έχει τιθασεύσει. Αν το καταλάβουμε αυτό θα αλλάξει όλη η συμπεριφορά μας μέσα στη ζωή.
 
valtinos1723
 
Ο Δημήτρης Χορν έλεγε «Ηθοποιός σημαίνει φως». Τι σημαίνει για εσάς η ηθοποιία; Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε σε αυτή;
Ο ηθοποιός είναι το φως που ρίχνει στα πράγματα. Η ηθοποιία είναι μια ανθρωποκεντρική τέχνη που ρίχνει φως στα σκοτάδια. Τι με τράβηξε; Νομίζω αυτό. Το ότι θα έκανα μια δουλειά που θα ασχολούταν με τον άνθρωπο. Θα μπορούσα να έχω μια παρέμβαση πολιτική και κοινωνική. Ενστικτωδώς δεν με τράβηξε ποτέ η πολιτική, τη θεωρούσα πάντα σάπια και ψεύτικη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινό από την ψευτιά του θεάτρου. Μόνο κατ’ επίφαση είναι ψεύτικο το θέατρο, αλλιώς είναι η μόνη δραστηριότητα του ανθρώπου που είναι τόσο αληθινή, γιατί εντελώς άφοβα πλησιάζει την αλήθεια, σατιρίζει, καυτηριάζει, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η κοινωνική υποκρισία της καθημερινότητας των ανθρώπων. Όλοι στη ζωή παίζουν ρόλους. Όλοι δεν λέμε την απόλυτη αλήθεια, είτε για να μην δυσαρεστήσουμε, είτε γιατί δεν συνάδει με τα συμφέροντά μας, είτε γιατί θα επιφέρει καταστροφή. Ενώ στο θέατρο, σε αυτό το εργαστήρι της αλήθειας, εντελώς ανώδυνα και χωρίς καμία επίπτωση πλησιάζουμε την αλήθεια.

Τις προσθήκες που έχετε βάλει στο έργο τις είχατε σκεφτεί στις πρόβες;
Όχι μόνο… Έχω κάνει περίπου είκοσι προσθήκες την ώρα της παράστασης.

Υπήρξε κάποιος ρόλος στη καριέρα σας που απορρίψατε και μετά το μετανιώσατε;
Όχι.
 
valtinos1725
Κύριε Βαλτινέ, ας υποθέσουμε ότι είστε πραγματικά ο Θεός. Τι θα κάνατε;
Εγώ αισθάνομαι ότι είμαι ο Θεός, όσο και αν αυτό ακούγεται αλαζονικό. Ο Θεός δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από ό,τι μπορεί ο άνθρωπος. Εμείς είμαστε οι θεοί, πιο πάνω από εμάς είναι μόνο η Φύση. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι η ειρήνη, αυτό το τετριμμένο και τόσο πολύτιμο, αλλά και τόσο αναγκαίο. Μετά θα ήταν η δικαιότερη κατανομή του πλούτου, ό,τι ευαγγελιζόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. (γέλια) Άλλος ένας θεός που έχει και Πρωθυπουργό. (Και μάλιστα ανεπάγγελτο – τα γέλια συνεχίζονται). Είναι τα θεμελιώδη αυτά, θα εξέλειπε αρκετός πόνος στο πλανήτη. Πολλά από αυτά που τραβάμε τώρα προέρχονται από το οικονομικό μοντέλο του δυτικού κόσμου. Στον άδικο καταμερισμό του πλούτου, στη μεγάλη ψαλίδα του φτωχού με τον πλούσιο. Στη συγκέντρωση όλου του πλούτου σε είκοσι άτομα. Θα μου πεις, πώς είναι δυνατό να συμβεί όλο αυτό όταν είμαι σε ένα σύστημα που μου επιτρέπει να συγκεντρώσω τόσο πλούτο. Θα κοίταζα μέσα σε ένα δίκαιο σύστημα, βελτιωμένο, ώστε να εκλείψουν αυτά τα δυο πράγματα. Σπάνια οι πόλεμοι είναι ιδεολογικοί ή θρησκευτικοί. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο χρήμα. Και όσον αφορά τη θρησκευτική εκμετάλλευση… Σκεφτείτε τα εγκλήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο όνομα του Θεού, αεροπλάνα που πέφτουν σε πύργους, ζωές που χάνονται στο όνομα μιας θρησκείας. Εξηγήστε μου τώρα πώς μπορώ να πιστέψω πως υπάρχει θεός και με αγαπά. Θα ήθελα αυτό το έργο να το παίζουμε συνεχώς. Πιστεύω πως ποτέ δεν θα εκλείψουν τα προβλήματα που θίγει.

Μαίρη Ζαρακοβίτη, Κώστας Κούλης
 
valtinos1726
Joomla Social by OrdaSoft!