Συνεντεύξεις

Συνέντευξη τύπου: Η θυσία του Αβραάμ

   Η θυσία του Αβραάμ, ένα αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας και πιο συγκεκριμένα του Βιτσέντζου Κορνάρου, θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή. Τη μουσική υπογράφουν ο Χρήστος Λεοντής και ο Αντώνης Παπαγγέλης, σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Λευτέρης Ελευθερίου και ο Ψαραντώνης με τη Νίκη Ξυλούρη, πλαισιωμένοι από τη Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «ΤΕΤΤΙΞ» υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Ναούμ και καταξιωμένους ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές.
 
thysia04
   Το έργο αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το αναγεννησιακό. Μετατρέπεται από θρησκευτικό δρώμενο σε λαϊκό, χρησιμοποιώντας μοτίβα της λαϊκής μουσικής. Γράφτηκε σε μια περίοδο που δεν γραφόταν θέατρο (περίπου 16ος - 17ος αιώνας) και η ίδια η παράσταση θα μας αποκαλύψει το πως έγινε αυτό. Η κρητική διάλεκτος, στην οποία είναι γραμμένο, το φέρνει πιο κοντά στις ρίζες του Νεοελληνικού θεάτρου και παρά τη ντοπιολαλιά, ο λόγος είναι μεστός και ακέραιος. Το όραμα του σκηνοθέτη είναι η αναφορά στο πρότυπο με μίξεις και αναγεννησιακής μουσικής. Ως προς την πλοκή, ο Βιτσέντζος Κορνάρος βασίζεται στο έργο «LO ISACH» του Luigi Grotto (1586), προσθέτοντας όμως σκηνές και καταργώντας τον πρόλογο, τα χορικά και τη διαίρεση σε πράξεις και σκηνές. Ο Luigi Grotto, λάτρης των Ελλήνων συγγραφέων, παρουσιάζει το σκληρό ερώτημα, αν μπορεί ο Αβραάμ να σκοτώσει το γιο του για την πίστη του στο Θεό. Στην παράσταση παρεμβάλλονται τρία αποσπάσματα από το έργο του Grotto στα ιταλικά, που καλείται να ερμηνεύσει ο Λευτέρης Ελευθερίου.
 
thysia02
   Ο Θεός δίνει μία ευθύνη στον Αβραάμ… να θυσιάσει το γιο του, πράγμα που το κάνει ένα σημαντικό έργο για την πίστη στο Θεό και για τη σχέση των ανθρώπων. Ο Θεός δεν είναι τιμωρός αλλά φιλεύσπλαχνος. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, που υποδύεται το ρόλο της Σάρα, αναφέρει ότι η Σάρα και ο Αβραάμ αποτελούν συνέχεια της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όχι ως προς τη μορφή του έργου αλλά ως προς την ουσία του. Ο Αβραάμ πρέπει να υποστεί την κρίση του Θεού, να την πιστέψει. Η Σάρα, από την άλλη, πρέπει να υποστεί τα δεινά της θυσίας μέσα από ύμνους και σπαρακτικά μοιρολόγια που έγραψε ο Αντώνης Παπαγγέλης κι ερμηνεύει η ίδια η Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Στο έργο ξεχωρίζει η μοναδικότητα του Χρήστου Λεοντή, που ψάλλει αγγίζοντας με δικό του τρόπο το βυζαντινό τροπάριο κάνοντας το σύγχρονο. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά στην παράσταση του Ηλία Μαλανδρή παίζεται ο Ισαάκ από παιδί που είναι στην ηλικία του. Ο λόγος για το Γρηγόρη Φρέσκο, μαθητή του Μουσικού Λυκείου.
 
thysia03
   Να σημειωθεί ότι τα καθαρά έσοδα της παράστασης θα διατεθούν από την εταιρεία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στο σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ».

Στέλλα Κοκκινέλη
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία και επιμέλεια κειμένου: Ηλίας Μαλανδρής
Σκηνικά-Κουστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Μετάφραση Ιταλικού κειμένου: Σωτήρης Τσιμπίδας
Λυρική μετάφραση προλόγου και χορικών: Δρ Φώτιος Αποστολός
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Χαραλάμπους (Azad)
Διδασκαλία χορών: Γιώργος Φραγκάκης
Κινησιολογία: Βάσια Αγγελίδου
Ιταλικές Mάσκες: Κούλα Γαλιώνη
Φωτογραφίες: Γιούλη Γεωργαντίδου
Ηχοληψία: Δημήτρης Μπουρμπούλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαvτζουράνη
Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Entertain.gr
 
thysia05
 
Ερμηνεύουν:
Ο Νικήτας Τσακίρογλου (Αβραάμ)
& η Δέσποινα Μπεμπεδέλη (Σάρρα)
Χρυσάνθη Γεωργαντίδου (Άντα)
Γιάννης Γρηγοράκης (Angelo)
Χριστιάννα Μαντζουράνη (Ταμάρ)
Νίκος Τσεργάς (Σιμπάν)
Κωνσταντίνος Φερεντούρος (Σώφερ)
Γρηγόρης Φρέσκος (Ισαάκ)
Σόλο Λύρα ο Ηλίας Τουσούνης
ο Λευτέρης Ελευθερίου (σε κείμενα Luigi Grotto)
Στον ρόλο του Αφηγητή ο Γρηγόρης Βαλτινός
Μουσικοί:
Βιολί: Βασίλης Ραψανιώτης
Τσέλο: Μιχάλης Πορφύρης
Τυμπάνια: Στράτος Σαμιώτης
Μουσική Ορατορίου:
Χρήστος Λεοντής
Αντώνης Παπαγγελής
Παραδοσιακή Μουσική:
Ψαραντώνης
Νίκη Ξυλούρη στο ρόλο του Άγγελου
Συμμετέχει η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Τέττιξ», υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Ναούμ.
Ημέρα & ώρα: Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 21:00.
Πληροφορίες: 212 1050020 & www.entertain.gr
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr και στα ταμεία του φεστιβάλ Αθηνών.
Τιμές εισιτηρίων
Άνω διάζωμα: 15€
Ζώνη Γ': 25€
Ζώνη Β': 35€
Ζώνη Α': 45€
Διακεκριμένη: 65€
Εκπτωτικά εισιτήρια: 10€ (*)
(*) Τα εκπτωτικά εισιτήρια εκδίδονται στο Άνω Διάζωμα σε περιορισμένο αριθμό και αφορούν ΑΜΕΑ, φοιτητές και ανέργους (κατόχους κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ).
Joomla Social by OrdaSoft!