Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Τύπου - Μάγισσες της Σμύρνης

 
   Υπάρχει άραγε μαγεία; Υπάρχουν μαντζούνια, ξόρκια και μάγισσες; Αυτό κληθήκαμε ν’ ανακαλύψουμε στη συνέντευξη τύπου της παράστασης «Μάγισσες της Σμύρνης». Ο χώρος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το εμβληματικό θέατρο Παλλάς στην οδό Βουκουρεστίου, στο κέντρο της Αθήνας. Ο γεμάτος αίγλη χώρος του Θεάτρου θα υποδεχτεί την παράσταση σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στις 11 Οκτωβρίου 2018. Το λογοτεχνικό έργο των 1.000.000 αναγνωστών παγκοσμίως της Μάρας Μεϊμαρίδη μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου, έχοντας κάνει ήδη προπώληση 20.000 εισιτηρίων. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Ευταλίας ( ρόλο που είχε υποδυθεί και στο τηλεοπτικό ανέβασμα του βιβλίου το 2005), η Σμαράγδα Καρύδη στο ρόλο της Κατίνας, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο ρόλο της μάγισσας Αττάρτης, ο Μέμος Μπεγνής στο ρόλο του Κωνσταντίνου, ο Μελέτης Ηλίας στο ρόλο του Σύριου Καραμάνου και η Νικολέτα Βλαβιανού στο ρόλο της Φούλας
 magisses455
   Η Μάρα Μεϊμαρίδη μας μίλησε για τα μυστικά των συγγραφέων αλλά και για τους ανθρώπους πίσω από τη σκηνή που έκαναν πραγματικότητα την παράσταση, όπως ο Γιάννης Κεντ, ο Πάνος Κατσαρίδης, αλλά βέβαια ο Σταμάτης Φασουλής και η ίδια η συγγραφέας. Για το Φασουλή είπε χαρακτηριστικά ότι ο Μπαμπινιώτης δίπλα από τη λέξη ευφυΐα πρέπει να βάλει τ όνομά του. Η ιστορία του έργου είναι αληθινή κι αυτό τ’ ανακαλύψαμε ιδίοις όμμασι στο χώρο του Θεάτρου που υπήρχαν τα πραγματικά αντικείμενα της Καραμάνου (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, μια καρφίτσα, η περίφημη deste κ.α.). «Για τη Σμυρνιά η περιουσία της είναι τα αντικείμενα του σπιτιού της». Η συγγραφέας έχει πολλά πράγματα από τη Σμύρνη και όλα βρίσκονται στο σπίτι της μητέρας της στην Αίγινα, το οποίο επισκέφτηκε και η ίδια η Σμαράγδα Καρύδη. Η σύντομη αυτή ιστορία για τα πράγματα που μας διηγήθηκε, σίγουρα έφερε σε όλους μια ανάμνηση που δεν ζήσαμε ποτέ, αλλά και μια νοσταλγική μυρωδιά. Μυρίσαμε τη Σμύρνη. Η Μάρα Μεϊμαρίδη φορούσε στο λαιμό της το πεντάσταυρο (πρόκειται για το φυλαχτό της Κατίνας, το οποίο είναι φτιαγμένο με πέντε σταυρούς βρεφών, συμπεριλαμβανομένου του δικού της). Λέγεται ότι οι κόρες της Αττάρτης φορούσαν όλες από ένα τέτοιο κι ένα ακόμη βγήκε από ένα κουτάκι και το προσέφερε στη Σμαράγδα Καρύδη.
 
magisses556
   Όλοι οι ηθοποιοί και οι συντελεστές είχαν κάτι να πουν για το Σταμάτη Φασουλή. Όλοι μίλησαν γι’ αυτόν. Ο Σταμάτης Φασουλής, από τη μεριά του, θέλει ο σκελετός του έργου να περιέχει τα πάντα χωρίς όμως να τα περιγράφει. «Ό,τι περιγράφεται πρέπει να γίνει περιεκτική ατάκα». Προσδοκία του είναι να αναδείξει την αίσθηση του παλιού κειμένου και της παλιάς πόλης, που βρίσκεται σε άνθιση. «Έτσι καταλαβαίνεις τι χάθηκε». Η μάγισσα του Σταμάτη Φασουλή χρειάζεται μια ατμόσφαιρα υπερβατική και οικεία. Να μοιάζει με σκοτεινά όνειρα, όχι με συνταγές. Ποιητικά σκηνικά που ζωντανεύουν τις σελίδες πολυκαιρισμένου βιβλίου που έχει καεί στις άκρες του. Το κάθε πέρασμα επί σκηνής των ηθοποιών φέρει και μια ιστορία. Πρόκειται για την ένατη παράστασή του στο Παλλάς και είναι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. «Η παραγωγή θυμίζει μέρες πριν την κρίση»…

   Η Σμαράγδα Καρύδη καλείται να υποδυθεί την Κατίνα, «ένα μυστηριώδες πρόσωπο, αχόρταγο, ερωτεύσιμο, σκληρό και πανέξυπνο», όπως λέει και η ίδια η Σμαράγδα. Η ηθοποιός, αν και ορθολογίστρια, έχει σχέση με το μεταφυσικό μέσω του Θεάτρου. Αντίθετα, ο Μέμος Μπεγνής, που θα υποδυθεί τον Κωνσταντίνο Καραμάνο, έχει το μεταφυσικό στη ζωή του και τον απασχολεί από μικρό. Ο ίδιος συνεργάζεται για έκτη φορά με το Σταμάτη Φασουλή και το θεωρεί πλέον οικογένεια. Ο Μελέτης Ηλίας, που υποδύεται το Σύριο Καραμάνο, μας είπε ότι το μεταφυσικό πάντα το φόβιζε και πάντα το απωθούσε. Επισκέφτηκε την Πέργαμο και είδε μπροστά του ό,τι είχε διαβάσει. Η Νικολέτα Βλαβιανού, που υποδύεται τη Φούλα, έχει γιαγιά Κατίνα από τη Σμύρνη. Στον Έλληνα συνυπάρχουν η δύση και η ανατολή. Η ανατολή ευθύνεται για το μεταφυσικό στοιχείο. Τη μουσική έγραψε ο Θοδωρής Οικονόμου… «Η Σμύρνη έχει μαζί της και τον ήχο της. Έχει ηχόχρωμα». Προσπάθησε να βγάλει τον ήχο του κειμένου.
 
magisses52852
   Αφού τελείωσε η συνέντευξη… Μας είχαν μια έκπληξη! Ένα σακουλάκι από «Το Μποτέ της Ευταλίας», που περιείχε ξόρκια και μαντζούνια. Πήραμε λίγο από τη μαγεία μαζί μας, σ’ ένα σακουλάκι που σίγουρα μας έκανε να νιώσουμε πιο ξεχωριστοί και πιο τυχεροί μέσα στην κανονικότητα του μεσημεριού στο κέντρο της πόλης.

Στέλλα Κοκκινέλη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΈΣ
Σκηνοθεσία : Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά : Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια : Ντένη το Βαχλιώτη
Χορογραφία : Δημήτρης Παπάζογλου
Φωτισμοί : Λευτέρη Παυλόπουλος
 
magisses58233
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΎΝ
Μαρία Καβογιάννη
Σμαράγδα Καρύδη
Μέμος Μπεγνής
Μελέτης Ηλίας
Νικολέτα Βλαβιανού
Μίρκα Παπακωνσταντίνου
 
magisss544
ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ
Μαρία Αντουλινάκη
Νικόλας Βασιλειάδης
Κλεάνθης Βαρσαμούλης
Μανώλης Γεραπετρίτης
Γιώργος Γκολφινόπουλος
Δημήτρης Γκοτσόπουλος
Βέρονικα Δαβάκη
Γιώργος Δεπάστας
Νατάσσα Κοτσοβού
Γιώργος Λόξας
Γιώργος Ματζιάρης
Στράτος Μενούτης
Δανάη Μπάρκα
Αθηνά Νιαβή
Νεφέλη Παπαδερού
Γιώργος Παράσχος
Δέσποινα Πολυκανδρίτου
Ευγενία Σαμαρά
Νίκος Σταυρακούδης
Ευσταθία Τσαπαρέλη
 
Joomla Social by OrdaSoft!