Συνεντεύξεις

Συνέντευξη τύπου - Παράσταση «Κάντω Τζαβέλλα»

 
   Παραστήκαμε στη συνέντευξη τύπου της παράστασης “Κάντω Τζαβέλλα” στο θέατρο Χυτήριο. Στον όμορφο εξωτερικό χώρο του θεάτρου οι συντελεστές μας μίλησαν για την παράσταση και την δική τους οπτική ως προς το έργο, που, αν και μιλάει για την επανάσταση του 1821, μας υποσχέθηκαν ότι θα είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο, αφού μιλάει για την προσωπική ιστορία των ανθρώπων και όχι για την επανάσταση ως γεγονός και ως μάχες, που όλοι θα σκεφτούν. Πάμε όμως να δούμε ποια είναι αυτή η ιστορία.

   Βρισκόμαστε στο Δραγώγι Ηλείας το 1821. Η οικογένεια των Τζαβελλαίων είχε τη φήμη ότι αποτελούνταν από σπουδαίους οπλαρχηγούς, γενναίους και σκληρούς πολεμιστές. Η ιστορία είναι αληθινή, από πηγές στο χωριό Δραγώγι, που έζησε η περίφημη Κάντω. Η ιστορία της πέρασε από γενιά σε γενιά και μέχρι και σήμερα εξυμνούν την ομορφιά της. Ήταν τόσο όμορφη που ο Αγάς, όταν την είδε σ’ ένα πανηγύρι του χωριού, μαγεύτηκε και την ήθελε δικιά του. Για να το πετύχει αυτό, έταξε στο χωριό φορολογικές ελαφρύνσεις, αν τον ακολουθήσει η ίδια. Τ’ αδέρφια της, στο άκουσμα αυτής της πρότασης, αρνήθηκαν να την δώσουν στο χαρέμι του Τούρκου και να γίνει κι αυτή Τουρκάλα. Έτσι, εκείνος διέταξε να τη φέρουν με το ζόρι… και ο ήλιος σκοτείνιασε.
 
kantotzavella2144

   Μ’ εξαιρετικά θετική διάθεση, οι συντελεστές μας μίλησαν ένας- ένας για το έργο και ο ενθουσιασμός τους ήταν φανερός. Ένιωθες σαν να είναι το παιδί τους. Πριν τους ακούσουμε, μας δημιουργήθηκε η επιθυμία να δούμε την παράσταση, ακόμα κι εκείνη τη στιγμή. Με τις συμβουλές και τη βοήθεια της αξιαγάπητης, με μεγάλη διαδρομή και ιστορία στο θέατρο, Νινέτας Λεμπέση και της κόρης της Νταίζης, που έχει αναλάβει την επικοινωνία, την προβολή και την οργάνωση, μπόρεσε το εγχείρημα αυτό να γίνει ακόμα καλύτερο. Άπαντες μίλησαν γι’ αυτές τις δύο γυναίκες με αγάπη. «Μας προστατεύει… την αγαπάμε όλοι» είπαν για τη Νινέτα. Η ιστορία είναι της οικογένειας του Μενέλαου Τζαβέλλα, η Κάντω ήταν η γιαγιά του. Ο ίδιος σκηνοθέτησε και την παράσταση και ανέθεσε στον Θανάση Σταυρόπουλο τη συγγραφή του έργου. Η πρώτη καταγραφή έγινε τώρα και αποτελεί ύμνο στους αγώνες των ανθρώπων που έδωσαν σ’ εμάς την ελευθερία, αλλά - μαθαίνουμε - και τις πραγματικές ζωές ανθρώπων. Η Νινέτα Λεμπέση μας εκμυστηρεύθηκε ότι τους έχει ενώσει όλους το κείμενο του Θανάση, πράγμα το οποίο είναι φανερό από την αρχή την συνέντευξης. Είναι δεμένοι άνθρωποι με κοινό στόχο. Τον λόγο αμέσως μετά πήρε η Όλγα Πολίτου, που από το «Από Σμύρνη Σαλονίκη» και τον σπαραγμό της προσφυγιάς, πήγε σ’ έναν άλλον σπαραγμό. « Ο Τζαβέλλας παλεύει με το παρελθόν στο παρόν… ο Σταυρόπουλος έχει κεντήσει, κάθε φράση είναι μελετημένη και οι χαρακτήρες τρισδιάστατοι». Η Νέλλη Γκίνη νιώθει ευλογημένη που είναι σ’ αυτήν τη σπουδαία δουλειά, με σπουδαίους ανθρώπους. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος μας εξηγεί με αστείο τρόπο, πειράζοντας και τον Ορφέα Παπαδόπουλο, πως πρόκειται για μια ερωτική ιστορία ενταγμένη στα χρόνια της επανάστασης και όχι φολκλόρ. «Δεν μ’ ενδιαφέρουν οι ταμπέλες, αλλά οι άνθρωποι και το έργο τους κι ας δουλεύω με ανθρώπους της πρώτης γραμμής». Η Αθηνά Τσιλύρα δήλωσε «Δεν είμαι λάτρης του πατριωτικού, αλλά είναι έτσι γραμμένο που θέλεις να συμμετέχεις… περνάμε καλά στις πρόβες και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα».

   Η παράσταση περιέχει και παραδοσιακά τραγούδια που ερμηνεύει η Κατερίνα Κόρου, η οποία υποδύεται την κυρά Μαρίτσα στο έργο, είναι αυτή που λένε τα προβλήματά τους οι γυναίκες του χωριού. Μάλιστα μας ερμήνευσε ζωντανά ένα τραγούδι μιας δραματικής σκηνής του έργου. Ο Ορφέας Παπαδόπουλος υποδύεται έναν ρόλο που πονάει πολύ… «Έχουμε να ενσαρκώσουμε μια αποστολή, να φωτίσουμε πλευρές άγνωστες». Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη στην παράσταση είναι η επιλογή του πρωταγωνιστικού ρόλου της Κάντως Τζαβέλλα που είναι μια νέα ηθοποιός, φρέσκια, με μόλις επτά χρόνια εμπειρίας στον χώρο, που σίγουρα θα μας καταπλήξει. Φαίνεται ότι η παράσταση δίνει αυτήν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, γι’ αυτό και συμμετέχουν και φοιτητές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ. Μια σημαντική αναφορά μας κάνει ο Νίκος Βερτιλής, ο οποίος παραθέτοντάς μας «Αν είμαι Χριστιανός, άγιος δεν είμαι ακόμα» ατάκα του έργου, μας επισημαίνει ότι ήταν άνθρωποι, δεν ήταν άγιοι. Ήταν άνθρωποι που σήκωσαν το παράστημά τους.

   Τους ηθοποιούς ντύνουν παραδοσιακές στολές από την Ηλεία και δέκα χορευτές. Ανακοινώθηκε ότι στις 25 Ιουλίου θα ξεκινήσουν από τα Βριλήσσια και στη διαδρομή τους σίγουρα θα περάσουν και από την Ηλεία.

Στέλλα Κοκκινέλη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
MUSIC AND DRAMA PRODUCTIONS – ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Όλγα Πολίτου, Αθηνά Τσιλύρα, Νέλλη Γκίνη, Γιώργος Γιαννόπουλος, Ορφέας Παπαδόπουλος, Έφη Κιούκη, Δημήτρης Τσέλιος, Νίκος Δερτιλής, Πέτρος Πέτρου και άλλοι.
 
Joomla Social by OrdaSoft!