= Συνέντευξη με τη Θάλεια Ματίκα και το Γιάννη Δρακόπουλο
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τη Θάλεια Ματίκα και το Γιάννη Δρακόπουλο

 
   Η παράσταση στην οποία συμμετέχουν είναι εκπληκτική. Το “Beginning” έχει τον παλμό των ανθρώπων του σήμερα. Είναι μια εξαιρετική κωμωδία που χαρτογραφεί τους ανθρώπους και τις σχέσεις. Ξεδιπλώνει όλες αυτές τις αλήθειες που δεν θέλουμε να παραδεχθούμε. Ευχαριστούμε πολύ τη Μαρίκα Αρβανιτοπούλου που μας έφερε σε επαφή με αυτούς του δυο εξαιρετικούς ανθρώπους και ηθοποιούς.
 
begin1986

Θέλεις να μου πεις πώς στέκεσαι σε όλη τη παράσταση με αυτές τις γόβες;
Θάλεια Ματίκα: Είναι τα παπούτσια της Κάρι από το “Sex and the City”. Είναι Manolo Blahnik και τα φορούσε στο γάμο της με το Mister Big. Είναι αναπαυτικά, ίσως για αυτό να κοστίζουν μια περιουσία. Μου τα έδωσε η παραγωγός μας.

Πώς έγινε η επιλογή του έργου;
Θάλεια: Η επιλογή έγινε από τους παραγωγούς μας, τη Vision Artt. Πρωτοπαίχθηκε πριν τρία χρόνια στο Εθνικό θέατρο της Αγγλίας, στο Λονδίνο και μετά βγήκε στο West End. Πήραν τα αποκλειστικά δικαιώματα για την Ελλάδα και μας το πρότειναν με τον Τάσο (σ.σ. Ιορδανίδη)
.
Μιλήστε μου για τους ρόλους που υποδύεστε.
Θάλεια: Η Laura είναι 38 ετών, μπαίνει σε νέα δεκαετία σε λίγο. Δεν έχει βρει ακόμα σύντροφο ζωής και στο έργο δηλώνει ότι θέλει και παιδιά. Θέλει να ολοκληρωθεί και το κυνηγά με νύχια και με δόντια. Νομίζω πως είναι μια πάρα πολύ αναγνωρίσιμη φιγούρα γυναίκας στις Δυτικές κοινωνίες, στις οποίες ανήκουμε και εμείς.
Γιάννης Δρακόπουλος: Ο Danny είναι ένας σαραντάρης που έχει κάνει έναν αποτυχημένο γάμο. Ζει με τη μαμά του και τη γιαγιά του. Είναι αρκετά στρυμωγμένος, είναι κι αισιόδοξος όμως, προσπαθεί να δει τη θετική πλευρά της ζωής. Κουβαλάει πράγματα από το παρελθόν. Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε νωρίς. Ο ίδιος νοιώθει πολύ χάλια, καθώς μετά το χωρισμό έχασε την επαφή που είχε με την κόρη του. Βρίσκεται σε αυτό το party, γνωρίζεται με τη Laura, έχει ερωτευθεί με την πρώτη ματιά. Προσπαθεί να το διαχειριστεί κατά τη διάρκεια αυτής της βραδιάς, ώσπου μένουν στο τέλος οι δυο τους.
 
begin1985
Αντιλαμβάνεται ότι και η Laura το θέλει;
Γιάννης: Μέχρι κάποιο σημείο… Δεν αντιλαμβάνεται ότι και εκείνη τον έχει ερωτευθεί με τη πρώτη ματιά.

Η Laura όμως είναι επιθετική, με αποτέλεσμα να φοβίζει τον Danny.
Θάλεια: Επειδή το αρσενικό φύλο έχει σταματήσει να κυνηγάει, κυνηγά η γυναίκα. Ο Danny… Βλέποντας την παράσταση αντιλαμβάνεσαι ότι έχει δεύτερη και τρίτη σκέψη. Δεν είναι αποφασιστικός, έχει θέματα, συμπλέγματα, κόμπλεξ. Τα χάνει μπροστά σε μια δυναμική γυναίκα. Όπως συμβαίνει και εκεί έξω στις μέρες μας. Εκεί βρίσκεται και η επιτυχία του έργου του Eldridge. Αυτοί οι άνθρωποι που περιγράφει υπάρχουν καθημερινά γύρω μας.

Πιστεύεις ότι ο Danny αντικατοπτρίζει τον σημερινό άνδρα;
Γιάννης: Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει πάρα πολύ ο ρόλος του άνδρα. Απλά έχει προστεθεί και ένα στοιχείο. Οι γυναίκες πλέον έχουν λάβει σημαντικές θέσεις σε όλους τους τομείς και σταμάτησαν να είναι το ασθενές φύλο. Κάτι που το ανδρικό φύλο δεν είναι συνηθισμένο. Οπότε, όταν ένας άνδρας βρεθεί μπροστά σε μια γυναίκα που είναι πιο ισχυρή από εκείνον, δεν μπορείς να ξέρεις τι επίδραση θα έχει πάνω του.
 
Μια νέα χρονιά μπορεί να είναι και μια νέα αρχή;
Θάλεια: Εδώ μιλάμε για μια ρομαντική κομεντί. Υπάρχουν συνταγές. Λατρεύω τις ρομαντικές κομεντί, αλλά πάντα μετά από μια τέτοια ταινία λέω ότι θα ήθελα να δω και τη συνέχεια, μετά από πέντε ή δέκα χρόνια πώς θα είναι η ζωή τους. Εγώ δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Πιστεύω πως στη ζωή τα πράγματα είναι απρόβλεπτα, απρόσμενα. Πρέπει να είσαι ανοικτός, να αναγνωρίζεις μεγαλώνοντας τους ανθρώπους που αξίζει να είναι δίπλα σου.
 
begin1987
Τι έγινε στις πρόβες; Πρέπει να το διασκεδάσατε πολύ.
Θάλεια: Οι πρόβες ήταν πολύ σύντομες γιατί ξεκινήσαμε 22 Αυγούστου και η παράσταση ανέβηκε 14 Σεπτέμβρη. Ο Τάσος ήξερε από την αρχή τι ήθελε. Είχε διασκευάσει και μεταφράσει το έργο και το σκηνοθετούσε. Ο Γιάννης είναι ένας «ετοιμοπόλεμος» ηθοποιός. Για μένα είναι η έκπληξη της παράστασης. Δεν τον ήξερα προσωπικά. Είναι ένας υπέρ-ταλαντούχος άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να προσαρμοστεί πολύ εύκολα στον κάθε ρόλο. Εγώ, λόγω της γνωριμίας και της σχέσης μας με τον Τάσο, μπήκα πολύ γρήγορα σε αυτό. Ξέραμε τι θέλαμε. Υπήρχε έτσι μεγάλη ευκολία στις πρόβες. Δεν δυσκολευτήκαμε. Κύλησαν όλα πολύ ομαλά πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά στο θέατρο. Συνήθως η περίοδος των προβών είναι μια σκληρή περίοδος. Εδώ τα πράγματα πήγαν τελείως διαφορετικά.

Γιάννη, πώς προσέγγισες το ρόλο;
Γιάννης: Το ποιο δύσκολο ήταν να σκεφτώ πώς θα ήταν ο Danny γενικότερα. Δεν έχει κάτι το εξεζητημένο. Ακριβώς όμως επειδή δεν είχε κάτι το χαρακτηριστικό, ήταν δύσκολο να τον προσεγγίσεις. Έπρεπε να βρεθούν κάποια πράγματα τα οποία θα ταιριάζουν και θα μπορούν να μπουν σε μια ροή του έργου που να λειτουργούν σωστά.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κοινού;
Θάλεια: Αρέσει πολύ η παράσταση, για αυτό και έχει κρατήσει πέντε μήνες τώρα. Οι γυναίκες ταυτίζονται. Οι άνδρες περνάνε καλά. Είναι ένα έργο που με πολύ απλά λόγια θέτει ζητήματα και συγχρόνως είναι γρήγορο και ψυχαγωγικό. Βέβαια υπήρξαν και γυναίκες που έκλαιγαν στο τέλος της παράστασης. Η παράσταση είναι πολύ ζωντανός οργανισμός, είναι μια κλειδαρότρυπα όπου βλέπεις την ιστορία αυτών των δύο. Κρατά το ενδιαφέρον του θεατή.
 
begin1988
Γιάννη, τι γνώμη έχεις για τα social media; Αναγκαίο κακό ή εργαλείο;
Γιάννης: Δεν ξέρω προσωπικά, δεν έχω ιδιαίτερη επαφή. Δεν μπορώ να σου δώσω σαφή απάντηση. Θεωρείται εργαλείο αλλά δεν ξέρω αν μέσα σε ένα βάθος δέκα ετών θα έχει αποτελέσματα.

Μέχρι πότε θα παίζεται το “Beginning” στο θέατρο 104;
Θάλεια: Σίγουρα μέχρι το Πάσχα και μετά μάλλον θα γίνει και μια μίνι περιοδεία.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
begin1989
 
Joomla Social by OrdaSoft!